Visa sökformulär

Badplatser

Det finns många ställen i Västerås där du kan ta dig ett dopp i Mälaren. Här hittar du de elva officiella badplatserna där det under badsäsongen tas vattenprover som redovisas. Du hittar också annan viktig information om friluftsbaden.

Bra länkar

Badplatser i Mälaren

Håll rent

Självklart skräpar du inte ned och du plockar upp efter dig. Om soptunnan är full går du till nästa eller tar med dig skräpet hem. Självklart slänger du inte heller fimpar och snus på marken. Undvik gärna att röka av hänsyn till andra omkring dig.

Använd bara fasta grillplatser

Du får bara grilla på de fasta grillplatser som vi ordnat med på friluftsbaden. Det är alltså inte tillåtet att göra upp eld eller tända engångsgrillar på andra platser vid baden. Vid de fasta grillplatserna är det du som har ansvar för att elda säkert och ta reda på om det råder eldningsförbud i Västerås innan du tänker grillen.

Dyk inte från bryggorna

Det är förbjudet att dyka i från bryggorna vid våra friluftsbad, för din säkerhets skull. Det finns hopptorn att dyka från under badsäsong vid Lögastrand och Östra holmen.

Tillgänglighetsanpassning

För dig som har rörelsenedsättning finns det badrullstol att använda vid friluftsbadet vid Björnöhalsen. Rullstolen finns att låna vid kiosken. Det är kostnadsfritt men du måste visa upp giltig legitimationshandling för att få låna badrullstolen. Du får ha badrullstolen två timmar per lånetillfälle.

Vid Lögastrands badplats finn en ramp för att ta sig ner i vattnet.

Hundbad

I Västerås finns fyra hundbad där kopplade hundar välkomna att bada. Det ena ligger vid Framnäsbadet. Det andra ligger på södra Björnön och det tredje ligger söder om Björnöbadet (Björnöhalsen) vid stranden bortom badbryggan. Det fjärde hundbadet ligger i Gäddeholm väster om fritidbåtshamnen. Platserna är uppmärkta med skyltar. På övriga offentliga badplatser är det hundförbud. Här är karta för att hitta till hundbadplatser i VästeråsPDF

Badförbud

Det är förbjudet att bada vid småbåtshamnarna vid Lögarängen, Mälarparken, Gamla hamnen och Tegeludden.

Det är förbjudet att bada och dyka från Lillåuddens bro. Där går en farled och bron öppnas när fartyg ska in. Det är heller inte tillåtet att köra in med motorbåt eller vattenskoter eftersom det finns risk för allvarliga olyckor. Det finns skyltar uppsatta vid båda ingångarna till bron.

Vattenprover

Under badsäsongen 20 juni till 20 augusti tas vattenprover cirka var tredje vecka. Vattenprover vid Björnöbadet tas varannan vecka. Information om vattenkvalitet och eventuell algblomning på Västerås badplatser finns på Havs- och vattenmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 4

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?