Visa sökformulär

Båtliv och hamnar

Västerås vackra läge vid Mälarens norra strand bjuder in till ett aktivt sjöliv. Staden administrerar cirka 3100 fritidsbåtsplatser, fördelat på sju hamnar. Nedan hittar du information om vilka regler som gäller vid stadens hamnar samt hur du gör för att hyra eller säga upp en båtplats.

I Västerås stad finns det båtplatser att hyra vid: Gäddeholm, Kraftverkshamnen, Lögarängshamnen, Mälarparkshamnen, Tegeluddshamnen, Frösåker och Långholmsbryggan (Ängsö). Om du är intresserad av att hyra en båtplats kontaktar du oss:

 1. Börja med att ta reda på vilket hamnområde du är intresserad av och hur stor båtplats du behöver (längd och bredd).
 2. Kontakta oss så berätta vi vilka platser som finns lediga och hjälper dig med bokningen. Via mejl till fritidsbatshamnar@vasteras.se.
  eller telefon 021-391053.
 3. Du får en bokningsbekräftelse via mejl som innehåller all viktig information. Avgiften för din nya båtplats betalar du med faktura i efterskott.

Arrendeavtal med ordningsföreskrifter som gäller för hyra av båtplatser

Avgifter

I Gäddeholm, Kraftverkshamnen, Lögarängshamnen, Mälarparkshamnen, Tegeluddshamnen och på Ängsö är avgiften:

Båtplatsbredd (m) Årsavgift/Prisexempel
0,00–2,24: 2 050 kr
2,25–2,74: 2 720 kr
2,75–3,24: 3 230 kr
3,25–3,74: 3 750 kr
3,75–4,24: 4 300 kr
4,25–4,74: 4 830 kr
4,75–5,20: 5 390 kr

Elkostnad båtplats: Kostnad för förbrukning 2,22 kr per kWh .
Båtplats fritidsbåt för boende: 21 000 kr per år.

 • Frösåker har enbart småbåtsplatser med en avgift på 1 000 kr per år.
 • Långholmsbryggan (Ängsö) – staden administrerar uthyrning åt Westmannastiftelsen som driftar hamnen.
 • Båtbottentvätt – borsttvätt 500 kr per gång.

Karta som visar fritidsbåtshamnar, trailerramper med meralänk till annan webbplats

Avgiftsregel
Om du blir tilldelad en båtplats efter 1 augusti så betalar du endast 50 procent av årets båtplatsavgift.

Överlåtning av båtplats
Båtplatsen kan vid försäljning av båt överlåtas till den nya ägaren. Båtplatsägaren får inte överlåta sin båtplats eller hyra ut den utan kommunen medgivande. Om båtplatsen har överlåtits eller hyrts ut i andra hand, har kommunen rätt att genast återta båtplatsen och ta hand om ev. utrustning som lämnats kvar. Kostnader, som uppkommer för upplåtaren i samband med detta, skall betalas av arrendatorn.

Om du inte vill behålla din båtplats så måste du kontakta oss för att säga upp den. Kontaktar du oss innan 1 februari så behöver du inte betala avgiften för det kommande kalenderåret. Vid uppsägning av båtplats senast 30 juni återbetalas halva båtplatsavgiften. Vid uppsägning av båtplats efter 1 juli görs ingen återbetalning av erlagd båtplatsavgift

Du säger upp din båtplats via mejl till fritidsbatshamnar@vasteras.se eller telefon 021-39 10 53. Därefter får du ett mejl som bekräftar din uppsägning och innehåller information om hur båtplatsen ska lämnas.

För att använda de digitala elstolparna som finns vid vissa båtplatser behöver du som har en båtplats skapa ett konto på Tallyweb. Därefter behöver du fylla på pengar på ditt kundsaldo. Du kan välja manuell påfyllnad eller automatisk påfyllnad av saldo. Nedan finns instruktioner för hur du skapar ett konto, fyller på saldo och använder elstolparna.

Skapande av konto hos Tallyweb:

 • Gå in på www.tallyweb.dk/vasteras-stadlänk till annan webbplats
 • Klicka på LOGGA IN uppe i högra hörnet
 • Klicka på SKAPA KONTO
 • Fyll i uppgifterna och klicka på SKAPA
 • Fyll på ditt saldo (se instruktion nedan)
 • Meddela fritidsbatshamnar@vasteras.se vilken båtplats du har och vilken mejladress du angett vid kontoskapandet.
 • Västerås kommer nu att skapa en order i Tallyweb och du får ett sms med en kod till det mobiltelefonnummer som du angett i kontaktuppgifterna. Koden använder du för att aktivera elstolpen (OBS, ibland kan det ta någon dag innan ditt sms kommer).

Manuel påfyllnad av Saldo på Tallyweb

 1. Logga in på din kundsida på tallyweb.dk/vasteras-stad
 2. Klicka på FYLL PÅ i fältet Saldo.
 3. Fyll i det värde du önskar fylla på saldot med.
 4. Klicka på BETALA.
 5. När du har betalat in pengarna kommer du tillbaka till din kundsida och kan då se att saldot har ökat med inbetalt belopp.

Automatisk påfyllnad av Saldo på Tallyweb

 1. Logga in på din kundsida på tallyweb.dk/vasteras-stad
 2. Gå in på MITT KONTO.
 3. Kryssa i ANGE BETALKORT.
 4. Klicka på LÄGG TILL.
 5. Fyll i aktuellt kreditkortsnummer.
 6. Klicka på SKAPA PRENUMERATION.
 7. Tillbaka på din kundsida och under Mitt konto väljer du det belopp som du vill ska fyllas på automatiskt när ditt saldo är nere på 30 kronor.

Observera! Anger du automatisk påfyllnad kan du inte manuellt fylla på ditt saldo. För att kunna göra det manuellt igen måste du avsluta automatisk påfyllnad.

Instruktion för hur du använder elstolpen

 • Öppna luckan på elstolpen med hjälp av den blåa knappen på höger sida.
 • Slå in din kod som du har fått vid skapande av ditt Tallyweb konto.
 • Då blinkar de siffror som visar vilka uttag som är lediga.
 • Välj ett uttag genom att trycka på en av siffrorna.
 • Sätt i din kabel i uttaget som har motsvarande nummer som det du valt på displayen.

Om din kabel dras ut så bryts strömmen och din inloggning upphör och du får ett meddelande på de kontaktuppgifter du lämnat vid skapandet av ditt konto.

Du som har en båt som är upp till 16 x 5 meter och har giftfri båtbotten kan under båtsäsongen tvätta den i Kraftverkshamnen, längst ut vid Notuddskajen. För att få använda båtbottentvätten måste båten uppfylla gränsvärdena för biocidfri båtbotten. Du kan visa att du uppfyller kraven med intyg från en mätning av båtbotten eller från företag som har tagit bort båtbottenfärgen. Mer information om gränsvärden och biocidfri båtbotten finns under rubriken ”Miljöregler och hållbarhetstips”.

Båtar som kan tvättaslänk till annan webbplats

Pris och betalning
En tvätt kostar 300 kronor, priset är introduktionspris för säsongen 2020.

Nu finns det också en högtryckstvätt som går att använda i samband med att du tvättar båten i båtbottentvätten.

Betalar gör du via Tallyweb, på samma sätt som du använder de digitala elstolparna. Se rubriken ovan.

Bokning av båttvätt
Första gången behöver du boka tid för att lära dig att hantera båtbottentvätten. Bemannade tider finns varje helgfri måndag-fredag klockan 13-15. När du vet hur tvätten fungerar kan du boka en båtbottentvätten en annan tid. Vi håller på att ta fram ett digitalt bokningssystem. Tills vidare bokar du tid genom att mejla till fritidsbatshamnar@vasteras.se.

Gör Mälaren renare
Båtbottentvätten i Västerås är en del i EU-projektet Life IP Rich Waters som är ett av Sveriges största projekt för bättre vatten. Målet för projektet är att förbättra vattenmiljön, främst i de mellansvenska vatten som rinner ut i och påverkar Mälaren och norra Östersjön. Båtbottentvätten ger möjlighet att få en ren båtbotten mekaniskt, utan giftiga båtbottenfärger. Målet är att minska antalet fritidsbåtar med båtbottenfärger som lakar ur gifter i vattnet.

Logotyp för EU-projektet Life IP Rich Waters som är Sveriges största projekt för bättre vatten

Det är förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är K-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas av förbudet (Transportsstyrelsens författningssamling, TSFS 2010:96).

Västerås fritidsbåtshamnar har latrinpumpar på följande ställen:

 • Mälarparkshamnen
 • Lögarängshamnen
 • Kraftverkshamnen
 • Gäddeholms fritidsbåtshamn

Utslagsvask för latrintömning finns i Mälarparkshamnen på baksidan av Mälarparkens Café och Kök och i Lögarängshamnen i den röda byggnaden nära latrinpumpen.

Västerås gästhamn drivs av SjöEvent i Västerås AB. Gästhamnen är centralt belägen med närhet till restauranger, kaféer, city och inte minst Mälaren. Hamnen är cirka två meter djup och har 42 båtplatser som förtöjs med bojar och pålar. Det finns även ställplatser för husbilar.

För att lägga till med din båt eller ställa din husbild vid gästhamnen så utgår det en avgift. Aktuell avgift ser du under länken: Boka båtplats i gästhamnen.

Boka båtplats i gästhamnenlänk till annan webbplats

Båtplatser kan bokas i förväg men det finns endast dropinplatser för husbil. Vid evenemang kan det vara en förhöjd avgift. Betalning sker på hamnkontoret. Biljetten ska fästas väl synligt på båten/husbilen. Kod till serviceanläggningen finns på biljetten som du får vid erlagd betalning. Koden byts en gång/dygn vid lunchtid. Utcheckning senast klockan 12:00.

Dagsaktuell information, SjöEvent i Västerås ABlänk till annan webbplats

Samlingsrum, tvättstuga och omklädning
Gästhamnens serviceanläggning har ett samlingsrum med matplats för sex personer, mikrovågsugn och kylskåp. Det finns även tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp, samt separata omklädningsrum för damer och herrar utrustade med dusch och bastu.

Latrintömning och sophantering i gästhamnen
Latrintömning för gästhamnsbesökare finns på kajen vid mastkranen cirka 400 meter väster om gästhamnen. Sopbehållare finns mittemot gästhamnens servicebyggnad.

Västerås stad har inga tjänster för båtupptagning eller egna platser för båtuppläggning (vinterförvaring). Det måste du som båtägare själv ordna eller kontakta ett företag som kan hjälpa dig med upptagning och uppläggning av din båt. Tänk på att det inte är tillåtet att ställa upp båtar utan tillstånd. Båtar som står olovligt på stadens mark polisanmäls och fraktas bort.

Trailerramper
Du kan själv ta upp din båt genom att använda någon av de trailerramper som finns i Västerås stads fritidsbåtshamnar. Trailerramper som normalt är tillgängliga för alla finns i följande hamnar:

 • Lögarängen - två trailerramper
 • Öster Mälarstrand - två trailerramper, en i södra delen av hamnen och en i norra
 • Tegeludden
 • Gäddeholm

Karta som visar fritidsbåtshamnar, trailerramper med meralänk till annan webbplats

Båtuppställning
I några av de fritidsbåtshamnar som sköts av Västerås stad finns även båtuppställningsplatser. De drivs av externa aktörer som du själv måste ta kontakt med för att boka plats.

I Västerås stads fritidsbåtshamnar finns det båtuppställningsplatser här:
(Det finns även aktörer som har egna hamnar och båtuppställningsplatser. De är inte listade här.)

 • Lögarängen - Drivs och arrenderas av Västerås förenade båtklubbar. (Båtuppställningsplatserna tas bort när Lögarängsområdet utvecklas)
 • Lövudden/Johannisberg - Västerås största område för båtuppställning. Här finns det flera olika aktörer som både tar upp och vinterförvarar båtar.
 • Tegeludden - Drivs och arrenderas av Västerås förenade båtklubbar.
 • Gäddeholm - Drivs och arrenderas av Geddeholms båtklubb.

Mastkranar och mastuppläggningsplats för eget bruk
För dig som vill masta av själv så finns det mastkranar och mastställ i några av Västerås stads fritidsbåtshamnar. Om du vill förvara din mast i våra ställ på uppläggningsplatserna gäller följande:

 • Du ansvarar själv för masten under förvaringstiden.
 • Masten ska vara märkt med ägarens namn och kontaktuppgifter.
 • Förvaring i mastställen är tillåtet 15 september – 31 maj. Övrig tid skall ställen vara tomma.
 • Efter 31 maj transporteras kvarvarande master bort och skrotas efter 1 år. Båtägare kan återfå masten mot betalning av kommunens kostnader för hantering som krävts efter 31 maj.

Mastställ för eget bruk finns i följande av Västerås stads fritidsbåtshamnar:

 • Lögarängen - mastkran, i västra delen av hamnen och mastuppläggningsplats.
 • Öster Mälarstrand - två mastkranar och två mastuppläggningsplatser
 • Gäddeholm – mastkran och mastuppläggningsplats

Följ länken nedan för information om parkeringsplatser och parkeringsavgifter vid de centralt belägna fritidsbåtshamnar Lögarängen, Hamnbassängen, Kraftverkshamnen och Mälarparken. Vid våra fritidsbåtshamnar utanför de centrala stadsdelarna i Västerås finns det enklare avgiftsfria parkeringar.

Information om parkeringsplatser och parkeringsavgifter

Som fritidsbåtägare finns det mycket du kan göra för att skydda våra känsliga insjöar och hav. Här får du information om vilka regler du måste följa och tips på vad du kan göra för ett hållbart båtliv.

Miljöfarliga ämnen
Det är förbjudet att förvara eldfarliga oljor och liknande på bryggorna. Allt miljöfarligt avfall skall sorteras och lämnas till VAFAB:s återbruksstationer. Det är varje båtplatsägares ansvar att ej sprida miljöfarligt avfall och att följa rådande lagstiftning som gäller.

Giftfri båtbottenfärg
Hyr du en båtplats eller har din båtuppläggningsplats, så kallad huvudsaklig förtöjningsplats, i Västerås får du inte måla med de färger som är avsedda för ost- eller västkusten. Det gäller även om båten under vissa delar av säsongen är i Östersjön eller på västkusten. I Mälaren och andra insjöar är alla bekämpningsmedelsklassade bottenfärger förbjudna och man får endast använda alternativa metoder eller biocidfria färger.

Information om giftfri båtbottenfärg

Gränsvärde Biocidfri båtbotten
Transportstyrelsen har uppdraget att ta fram nationella riktvärden under 2020. Västerås stad har tagit fram gränsvärden tills beslut tagits på nationella riktvärden. Dessa gränsvärden är utifrån Stockholmsstad referensvärden. Idag gäller dessa värden endast för plastbåtar.

Gränsvärde plastbåtar:

 • Tenn ≥ 100 µg/cm2
 • Koppar ≥ 1000 µg/cm2

Västerås stad har i dagsläget inte tagit ställning till ett referensvärde för zink på båtar

Målsättning är att Västerås ska upplevas som en hel, ren och trygg stad. Som medborgare och besökare uppmanas du därför att lämna synpunkter eller anmäla fel. Detta kan du göra via ett webbformulär eller genom att ladda ner appen Felanmälan Västerås från App store eller Google play.

Gör felanmälan via webben

Nyheter

 • Boka din båtplats digitalt

  Nu inför vi ett nytt digitalt båtplatsbokningssystem med start onsdag 7 april klockan 09.00.

 • Töm båten själv!

  Polisen i Västmanland har märkt en ökning av stölder ur båtar.

 • Nya fritidsbåtshamnen i Gäddeholm är invigd

  Tisdagen den 20 oktober invigdes den nya fritidsbåtshamnen i Gäddeholm. Med anledning av den pågående pandemin blev det en liten ceremoni utomhus för media och nämndledamöter.

Vi skickar ut viss information till båtplatsinnehavare hamnvis men du kan också anmäl din e-postadress nedan så får du information när vi gör relevanta uppdateringar av informationen på webben.

Hantera prenumeration

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 4

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Hjälpte informationen på denna sida dig?