Visa sökformulär

Snöskottning och sandning

Från 15 oktober till 15 april har Västerås stad beredskap dygnet runt för att ploga och halkbekämpa det kommunala väg- och cykelvägnätet. Samfälligheter och Trafikverket ansvarar själva för sina gator.

Grusupptagning

Grusupptagningen varierar lite från år till år beroende på när våren kommer till Västerås. Vanligtvis är grusupptagningen klar i slutet av maj, om det inte kommer snö eller mycket regn.
Först grovsopar vi det prioriterade gång- och cykelvägnätet. Det handlar om cirka 13 mil av de mest använda cykelvägarna. Grovsopningen görs i ett drag. Det betyder att inte hela cykelbanans bredd blir sopad. Vi kommer sedan tillbaka och sopar hela bredden när hela området sopas i den ordinarie grusupptagningen. Områdessopningen kan ske någon eller flera veckor efter grovsopningen.

Fastighetsägare kan sopa ut grus från trottoar och gångbana till kanten av gatan. Då kommer sopbilen åt det. Sopa inte ut gruset till mitten av gatan.

Vill du veta när årets planering är klar?

Prenumerera gärna uppdateringar genom att ange din mejladress längre ner på sidan. Då får du ett meddelande när vi publicerar en uppdatering på denna sida.

Väster

Vecka 12-13
Prioriterade gång-och cykelvägnätet

Vecka 13-14
Bäckby
Skälby
Råby

Vecka 15-16
Erikslund
Eriksborg
Hammarby
Hacksta
Barkarö
Dingtuna

Vecka 16-17
Brottberga
Vallby
Hagaberg
Sjöhagen
Saltängen
Hammarby Stadshage
Stohagen
Annedal

Vecka 17-18
Vetterstorp
Vetterslund
Ormberget
Stallhagen
Vasastaden

Vecka 18-19
Pettersberg
Oxbacken
Jakobsberg
Västermalm
Lustigkulla
Trumslagarbacken

Centrum

Vecka 12
Prioriterade gång-och cykelvägnätet

Vecka 13-15
Centrum
Kyrkbacken

Vecka 14-15
Herrgärdet
Östermalm
Lillåudden
Blåsbo
Kristiansborg

Vecka 15-16
Skallberget
Vega
Iggebygärdet
Karlsdal
Aroslund
Gåsmyrevreten

Vecka 16-17
Emaus
Gideonsberg
Nordanby Gärde
Tunby
Nordanby

Vecka 17-19
Tunbytorp
Rönnby
Billsta
Önsta Gryta
Åshagen
Skultuna
Lögarängen
Kopparlunden
Munkängen
Östra Hamnen

Öster

Vecka 12
Prioriterade gång-och cykelvägnätet

Vecka 13
Brandthovda
Bjurhovda

Vecka 14
Skiljebo
Klockartorpet
Hemdal
Orresta
Kärsta
Ändesta

Vecka 15
Korsängsgärdet
Sandgärdet
Freja
Malmaberg

Vecka 16
Lillhamra
Talltorp

Vecka 17
Öster Mälarstrand
Viksäng
Haga

Vecka 18
Fågelviken
Berghamra
Hamre
Framnäs

Vecka 19
Hökåsen
Irsta
Gäddeholm

Vecka 20
Tillberga
Ängsgärdet
Finnslätten

Grusupptagningen kan bli försenad om det kommer mycket snö eller regn. Om grusupptagningen går fortare än beräknat uppdaterar vi veckoschemat. Först veckan efter ditt områdes planerade vecka kan du felanmäla att gatusopning uteblivit.

Felanmäl gatusopning

Snöröjning kommunala vägar

Västerås stad snöröjer de kommunala vägarna. En del vägar är enskilda och sköts av till exempel samfälligheter.

Karta som visar vilka vägar som är enskilda

Trafikverket äger de vägar som är döpta efter nummer. Snöröjning på dessa gator kan vara annorlunda.

När kommer plogbilen till din gata?

Om det har snöat på natten är målet att snöröjningen ska vara klar innan morgontrafiken sätter igång. Men vädret är inte så lätt att styra, så det går inte alltid som planerat. Vi har anställda som arbetar med att förutspå väderläget dygnet runt under vinterhalvåret för att kunna planera vinteråtgärderna så smidigt och kostnadseffektivt som möjligt.

Vi plogar först när det slutat snöa för att slippa göra om plogningen flera gånger. Snöar det dock mycket eller länge kan vi börja röjningen under pågående snöfall.

Plogning

Normalt plogar vi i följande ordning:

Prioritet 1
Det prioriterade gång- och cykelvägnätet är cirka 13 mil av de mest trafikerade gång- och cykelvägarna. Dem plogar vi vid ett snödjup på cirka 2-5 centimeter. Plogningen görs för att cyklister lättare ska kunna ta sig till och från bland annat skola och arbete. Områden med mindre trafik får vänta till senare. Under pågående snöfall plogas bara större trafikleder samt det prioriterade gång- och cykelvägnätet. Är det mycket snö kan vi behöva ploga prioritet 1-vägarna flera gånger innan vi börjar med prioritet 2-vägarna. Kriterierna kan ändras om det snöar kraftigt och ihållande eller om temperaturen ändras.

Prioritet 2
Bussleder, busshållplatser, större trafikleder samt det övriga gång- och cykelvägnätet plogas när snödjupet är 3-5 centimeter.

Prioritet 3
Här plogas bostadsgator. Det sker först när snödjupet är mer än 8 centimeter.

Felanmälan

Om du ser att en gata missats att plogas kan du felanmäla detta genom vårt felanmälningsformulär. Du kan också ladda ner appen "Felanmälan Västerås" från App Store eller Google Play.

Tänk på att snöröjningen kan ta tid och det kan vara därför man inte hunnit ploga din gata.

Snöskottning och sandning fastighetsägare

Kommunen snöröjer och sandar de flesta gång- och cykelbanor för gående och cyklister. Där det inte finns någon gång- och cykelbana ska gående fortfarande kunna ta sig fram till gång och cykelbanorna. Det är upp till varje fastighetsägare att ta ansvar att skotta och sanda så att gående kan ta sig fram längs vägen på ett trafiksäkert sätt. En trottoar är inte en gång- och cykelbana och räknas också som fastighetsägarens ansvar.

Information om ditt ansvar som fastighetsägare

Grus

Privatpersoner kan hämta grus gratis vid alla Återbruk. Tänk på att ta med egen hink.

 

Grus i Skultuna

På grund av minskade öppettider går det inte att hämta grus vid Återbruket i Skultuna. Däremot finns grus på följande platser i Skultuna:

Skultuna IP (parkeringen)

Kopparvägen

Björkängsvägen 13

Mäster Jacobs väg 28

Prästgärdsgatan 84

Brännugnsbacken

Foto: Pia Nordlander

Prenumerera på nyheter från Snöskottning och sandning

Vill du få löpande information om snöskottning och sandupptagning? Anmäl din e-postadress nedan så får du information när vi gör uppdateringar på den här sidan.

Hantera prenumeration

Därför behöver vi ditt samtycke
Västerås stad, tekniska nämnden, behöver ditt samtycke för att behandla dina personuppgifter. Personuppgiften, som i detta fall består av din mejladress, kommer att samlas in via denna sida och användas för att skicka ut information när det sker uppdateringar på sidan Snöskottning och sandning.

Du avgör själv om du vill lämna ut personuppgifter i form av din mejladress. Uppgifterna kommer att behandlas internt på teknik- och fastighetsförvaltningen. Eftersom sidan Snöskottning och sandning uppdateras kontinuerligt kommer dina personuppgifter (i form av din mejladress) att sparas och behandlas tillsvidare. Vid större tekniska uppdateringar kan Västerås stad, tekniska nämnden, välja att radera prenumerationsfunktionen från sidan och därmed samtliga personuppgifter som samlats in via denna sida. Då kommer då vanligtvis bli informerad om detta i förväg. Du kan dock när som helst återkalla ditt samtycke. Läs mer om dina rättigheter via länken nedan.

Samtycke
Genom att under "Prenumerera på viktig information" klicka i ”Prenumerera”, sen skriva in din mejladress och slutligen klicka på ”ok” så samtycker du till att Västerås stad, tekniska nämnden, får behandlar personuppgifter om dig i enlighet med ovanstående text.

Du kan när som helst avregistrera dig från tjänsten genom att klicka i "Avsluta prenumeration" och ange din mejladress på samma sätt som vid registrering.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
Fyll i e-postadress eller telefonnummer om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.


När du skickar in ditt meddelande kommer det att omvandlas till ett e-postmeddelande. E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Sju får kulturstipendium 2023

    Varje år delar Västerås stads kulturnämnd ut kulturstipendier till kulturutövare som är uppvuxna, verksamma eller boende i Västerås. Stipendiet kan sökas inom kulturarv, scenkonst, litteratur, bild samt övrigt konstuttryck. Vid kulturnämndens sammanträde den 23 mars beslutades vilka som blir 2023 år...