Visa sökformulär

Buss, tåg, båt och flyg

Busstrafik

VL:s webbplatslänk till annan webbplats

Stadsbusstrafiken bedrivs av VL. Busstrafiken i Västerås har sju stadslinjer som ger raka och snabba resor. I stadstrafiken går bussarna så ofta att det inte ska behövas någon tidtabell. På linje 1, 2 och 4 som har den största turtätheten kommer det en buss var sjunde minut under rusningstid morgon och eftermiddag.

Alla stadsbussar körs på biogas och är låggolvsbussar. Det underlättar för exempelvis passagerare med nedsatt rörlighet och för alla med barnvagn. Det finns även en rullstolsplats på alla bussar. 

Förorts- och länstrafik

 • VL bedriver trafik på landsbygden och bland annat till serviceorterna Irsta, Dingtuna, Skultuna och Kvicksund.
 • Till Gäddeholm och Örtagården körs några turer anropsstyrd linjetrafik mot förbeställning. I VL:s tidtabeller finns linjer som är markerade med anmärkningen A eller T. Ring Kollektivtrafikförvaltningen på 020-31 20 30 och beställ en sådan resa minst 60 minuter före angiven tid i tidtabellen.  Dessa turer oftast körs oftast med en personbil eller minibuss.
 • VL trafikerar även övriga länet med så kallade stomlinjer bland annat mellan Köping, Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Sala och Västerås.

Kompletteringstrafik på landsbygden

I en del områden där det är längre än 1 200 meter till närmaste hållplats kan du få så kallad kompletteringstrafik fram till närmaste centralort som har ett basutbud av handel och service. Ring Kollektivtrafikförvaltningen på 020-31 20 30 och beställ resan senast klockan 19.00 vardagen före.  

Flexlinjetrafik

För personer över 65 år och för personer med färdtjänsttillstånd eller med hel sjukersättning finns det så kallad flexlinjetrafik i Västerås tätort. Flexlinjen är ett alternativ till stadsbusstrafiken och färdtjänst med personbilar. Den är billigare än färdtjänst och går i lugnare tempo än stadsbusstrafiken. Flexlinjen hämtar dig på den flexpunkt (hållplats) som är närmast din bostad och lämnar av dig på den flexpunkt du valt att åka till. Flexlinjen trafikerar endast de flexpunkter där resenärer ringt och bokat sin resa. Det  betyder att resans sträckning och restid kan variera. Alla resor måste förbokas på telefon 0771-890 890 eller via servicetelefoner som bland annat finns på: Västmanlands sjukhus ingång:1, Ica Maxi Hälla, Coop Konsum City och Coop Forum Stenby.

Tågtrafik

SJ:s webbplatslänk till annan webbplats
Tågkompaniets webbplatslänk till annan webbplats

Tillsammans med grannlänen delar Kollektivtrafikmyndigheten på ansvaret att driva tågtrafiken. Det görs genom olika organisationer som Mälardalstrafik, Tåg i Mälardalen och Tåg i Bergslagen. SJ har för närvarande uppdraget att sköta trafiken i Tåg i Mälardalen. Tågkompaniet ansvarar för att sköta trafiken Tåg i Bergslagen.

Båttrafik

Rederi Mälarstadens webbplatslänk till annan webbplats 

Båttrafiken drivs av Rederi Mälarstaden som sköter transporterna i Mälararkipelagen. 

Flygtrafik

Västerås flygplats webbplatslänk till annan webbplats

Västerås flygplats är en viktig länk i stadens kommunikationssystem. Reguljär linjetrafik finns till flera europeiska städer, liksom chartertrafik till flera olika resmål.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: Vardagar 07:30-17.00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Bjurhovdagaraget öppet

  Parkeringsgaraget under Bjurhovda centrum som brandskadades i söndags är nu öppet igen.

 • Skidlopp och kungabesök när Vasagatan invigdes

  Efter flera månaders intensivt arbete invigdes nyrenoverade Vasagatan under pompa och ståt på torsdagseftermiddagen. Sammanlagt är det cirka 150 meter av de värst utsatta delarna av gatan som fått en ordentlig ansiktslyftning.

 • Semesterstängt på Rubingatan

  Under tiden 15 juli till 5 augusti pågår inga arbeten med maskiner på Rubingatan. Eventuellt kommer mindre arbeten som stensättning att pågå under sommaren. Rubingatan är namnet på den nya gata som går utanför Fridhemsskolan i Bäckby.

Hjälpte informationen på denna sida dig?