Fullmakter och andra behörighetshandlingar
vid en lantmäteriförrättning - TEST

Du som företräder en annan person eller till exempel ett bolag i en lantmäteriförrättning behöver ha rätten att företräda. Det får du genom att skicka in en fullmakt, ett registreringsbevis eller annan behörighetshandling. Här kan du läsa om de vanligaste typerna av behörighetshandlingar.

Fullmakt

Som huvudregel ska en fullmakt i en lantmäteriförrättning vara skriftlig. Enda undantaget är om fullmakten lämnas muntligt på ett lantmäterisammanträde och det antecknas i sammanträdesprotokollet.

En fullständig fullmakt ska innehålla:

  • Namn på den/de fysiska person/er som är ombud
  • Vad fullmakten avser, det vill säga vad ombudet har rätt att göra
  • Eventuella begränsningar, till exempel för viss instans eller ett visst tillfälle
  • Underskrift av den som utfärdat fullmakten

Fullmakten ska skickas in i original eller vidimerad/bestyrkt kopia, enligt 4 kapitlet 8e § fastighetsbildningslagen. En vidimerad/bestyrkt kopia innebär att du skriver på fullmakten att du intygar att kopian stämmer överens med originalet.

Firmatecknare

Om du i en lantmäteriförrättning ska företräda ett företag och föra deras talan behöver du visa att du har den rättigheten. Som behörig firmatecknare har du rätt att företräda firman eller att utse någon annan att företräda firman. Vem eller vilka som är firmatecknare framgår av firmans bolagsordning.

Stämmoprotokoll för samfällighetsföreningar

När en samfällighetsförening ansöker om förrättning för en gemensamt förvaltad gemensamhetsanläggning, behöver föreningen lämna in ett stämmoprotokoll. I protokollet ska det framgå att stämman har gett styrelsen behörighet att ansöka om den aktuella lantmäteriförrättningen.

Fideikommiss

Om en fastighet ägs av ett fideikommiss krävs godkännande från Fideikommissnämnden hos Kammarkollegiet för att överlåta mark. Samma sak kan gälla om fastigheten tidigare har varit fideikommiss men numera omvandlats till ett bolag. Det framgår av bolagsordningen om ett godkännande från Fideikommissnämnden krävs.

Delgivningskvitto – viktigt att skicka tillbaka

När vi ska hålla ett lantmäterisammanträde skickar vi ut en skriftlig kallelse till de sakägare som berörs av förrättningen. Kallelsen innehåller nästan alltid ett delgivningskvitto som ska undertecknas och skickas tillbaka till oss. Om en fastighet ägs gemensamt av flera personer måste var och en av fastighetsägarna bekräfta delgivningen.

Delgivningskvittot skickas med eftersom vi är skyldiga att nå alla berörda sakägare med information om lantmäterisammanträdet. När vi får ett svar på ett delgivningskvitto vet vi att kallelsen skickats ut till rätt adress och person. Att skriva på delgivningskvittot innebär inte något medgivande i förrättningen.

Om vi inte får svar på en delgivning

Det är viktigt att du skickar in delgivningskvittot. Vi är skyldiga att försöka nå dig och gör det på olika sätt om vi inte får ett svar. Vi kan ringa eller skicka brev. Om vi ändå inte når fram till dig är sista steget att använda stämningsman. Stämningsmannadelgivning innebär att lantmäterimyndigheten tar hjälp av Polisen som åker hem till dig och överlämnar kallelsen.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Via formulär: Kontaktformulär

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

kontaktcenter@vasteras.se