Västerås blir värdstad för SM-veckan 2024

Nu är det klart! Västerås ska för första gången vara värdstad för SM-veckan. Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att erbjuda Västerås värdskapet för SM-veckan sommar 2024 och nu har kommunstyrelsen beslutat i frågan.

– Jag är otroligt glad över att SM-veckan kommer till Västerås sommaren 2024! Det blir en fantastisk möjlighet att både få se och uppleva en mängd olika idrotter på högsta nivå, men också ett lyft för all idrott och invånare i hela länet. Det ger också en möjlighet för barn och unga att både prova på idrotter och kunna bli engagerade som volontär och bli en del i ett positivt värdskap, säger Vicki Skure-Eriksson, C, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Evenemanget är tänkt att bli en folkfest även för dem som inte är så intresserade av idrott. Det kommer erbjudas underhållning i form av exempelvis artistuppträdanden och kulturevenemang. Flertalet av idrotterna som tävlar under SM-veckan kommer att arrangera prova-på aktiviteter och det kommer att finnas möjlighet för det lokala föreningslivet att anordna egna aktiviteter för besökarna.

Nyhetsbild

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden.

– Ett positivt och glädjande besked för idrotten i Västerås och hela Västmanland. Efter en tuff tid med restriktioner kring idrotten och större evenemang har vi nu verkligen något att se fram emot, ladda för och kraftsamla kring. SM-veckan kommer att bidra med motivation till ideella idrottsentusiaster och eldsjälar, samtidigt som vi rustar länets idrottsföreningar för att på egen hand kunna arrangera större tävlingar och evenemang framöver, säger Jan Andersson, ordförande RF-SISU Västmanland.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar, och är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 olika idrotter.

– Västerås värdskap för SM-veckan kommer att skapa nya nätverk för idrottsföreningar, övriga civilsamhället och näringsliv emellan som kommer få bestående värden. Både stora och lite mindre idrotter kommer genom SM-veckan att exponeras och lyftas fram och genom det skapa förutsättningar och möjlighet att utvecklas och växa, säger Magnus Jansson, Västerås stads idrotts- och friluftschef.

Många aktörer har samverkat under processen för att göra bästa möjliga ansökan – vilket har gett resultat.

– Vi på RF-SISU Västmanland har haft ett nära och bra samarbete med Västerås stad, Västerås Convention Bureau, Riksidrottsförbundet och SVT under hela ansökningsprocessen och är väldigt glada över att beslutet om SM-veckan till Västerås sommaren 2024 nu är fattat, konstaterar distriktsidrottschef Kristin Pleick.

– Det är fantastiskt roligt att vi äntligen lyckats värva SM-veckan till Västerås. Västerås är en utmärkt evenemangsstad och SM-veckan ger oss ett skyltfönster att visa det. Det är särskilt roligt att kunna leverera dessa nyheter just nu då besöksnäringen haft en otroligt utmanande tid. Evenemang i den här storleken ger ett viktigt tillskott av besökare som direkt gynnar tillväxten i besöksnäringen och ökar Västerås attraktivitet, säger Sofie Lidholm, utvecklingschef Visit Västerås.

SM-veckans nationella pressmeddelande

Frågor och svar om SM-veckan sommar 2024

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad, huvudort eller region. SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige.

Syftet är också att öka intresset för svensk idrott och dess olika grenar samt att öka svenska mästerskapens status. SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund (SF) vilka representerar upp emot 250 olika idrotter (grenar).

Västerås har ansökt om att få arrangera SM-veckan och nu står det klart att vi får göra det sommaren 2024.

Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

Från 2024 gäller för värdstäder att de ska uppfylla kraven om ett centralt evenemangsområde på en central publik plats samt ett evenemangsområde innehållande en multisportarena för inomhusidrotter.

Dessutom ska en värdstad uppfylla minst två av fyra krav som listas nedan:
1. En citybana (för rullskidor, cykel med flera) i anslutning till centralt evenemangsområde.
2. En simarena för sim-SM.
3. En friidrottsarena för lag-SM i friidrott.
4. En tävlingsarena för ett SM i rallysprint.

Det är ett stort evenemang som kan ge västeråsarna och västmanlänningarna en folkfest att se fram emot. Den här typen av evenemang är viktiga för att västeråsarna ska känna att Västerås är en attraktiv stad att bo, leva och verka i. SM-veckan lockar människor från hela Sverige. Det gör det till en bra möjlighet att visa vad Västerås har att erbjuda så att de vill komma tillbaka, som turister eller som nya invånare i staden.

Evenemanget är tänkt att bli en folkfest även för dem som inte är så intresserade av idrott. Det kommer erbjudas underhållning i form av exempelvis artistuppträdanden och kulturevenemang. Flertalet av idrotterna som tävlar under SM-veckan kommer att arrangera prova-på aktiviteter och det kommer att finnas möjlighet för det lokala föreningslivet att anordna egna aktiviteter för besökarna.

Västerås har många stora föreningar med bred verksamhet inom både barn- och ungdomsidrott samt elitidrott. Det finns cirka 140 aktiva idrottsföreningar inom cirka 50 olika specialförbund, som får en chans att visa upp sig och sin verksamhet. Barn, unga och vuxna får chansen att hitta nya intressen och se idrotter som de kanske inte ens har hört talas om tidigare.

Tillsammans med RF-SISU Västmanland kan vi göra det här till en stor folkfest för hela länet.

Västerås stad har avsatt 6 miljoner kronor för arrangemanget.

De bestående effekterna hoppas vi blir många. Andra städer som anordnat SM-veckan vittnar om att evenemanget bidragit till att föreningar har fått fler medlemmar, idrotten blir mer attraktiv när den sätts i rampljuset och det har blivit ett uppsving för det lokala föreningslivet.

Vi hoppas också att många barn och ungdomar ska inspireras av SM-veckans tävlingar och att det tillsammans med prova-på-verksamheten ska medföra att fler hittar till idrotten. Att röra på sig är bra för folkhälsan.

De intäkter som SM-veckan genererar kommer kunna bidra till att företag kan satsa på sina verksamheter samt öka antalet besök till staden, vilket har stor potential att sätta igång en positiv spiral kring besöksnäringen.

Vi hoppas även att föreningslivet och näringslivet kommer närmare varandra för fortsatt samverkan gällande sponsring och partnerskap. Den enorma exponering som SM-veckan innebär ger stadens besöksnäring och övrigt näringsliv en möjlighet att synas, marknadsföra sig och öka intresset för regionen.

Genom att lyfta andra aktörer än själva idrotten finns det möjlighet att stärka andra verksamheter inom kommunen. En av de bestående effekterna vi vill åstadkomma är samverkan mellan idrottsrörelsen, näringslivet och övriga civilsamhället.

Genom SM-veckan skapar vi stolta västeråsare.

Publicerad

Senast ändrad