Jobba med kultur och idrott

Adeline sitter i en fåtölj framför en fondvägg med blommor på

 

"Det blir många fina möten och alltid bästa möjliga!"


– Fredrik Pärn Eklöv


Kungen av popup!

Idag möter vi Koordinatorn Fredrik Pärn Eklöv som jobbar på Stadsbiblioteket.

Hej Fredrik, vad jobbar du med?
- Jag jobbar med att planera, koordinera och genomföra olika aktiviteter för stadsbiblioteket. Jag jobbar i ett kreativt gäng som hittar på en massa roliga saker som i sin tur bidrar till Västeråsarnas läsning, både innanför och utanför stadsbibliotekets väggar. Jag brinner extra för Pop Up-verksamheten, alltså när vi tar oss ut ur stadsbiblioteket och ut till stranden, parken eller SM-finalen i Bandy och möter invånarna.

Vad är Pop Up?
- Det är när vi åker ut till olika platser i Västerås. Vi tar med oss böcker, spel och svara på frågor om biblioteket. I somras när jag cyklade ut till en park på Skälby där jag hade med mig utgallrade böcker som jag hade tänkt att jag och de jag möter kan bygga bok-torn av. Jag möttes av tre entusiastiska killar som började bygga ett torn. De hade nästan byggt med alla böcker och tornet var riktigt högt, när en av killarna plötsligt stannar upp och tittar på boken längst ner i högen och med ett ryck tar ut den och utbrister ”MEN den här boken har jag tänkt läsa jättelänge ju” och börjar läsa. Tornet föll men vad gjorde det när han blev så lycklig av vetskapen om att han fick ta med boken hem? I samma park vid samma Pop Up-tillfälle kom flera barn dit och satte sig i mitt knä och frågade om vi inte kunde läsa något ihop, ”självklart” sa jag. Det är ju det jag är där för alltså att väcka läsglädjen hos Västeråsarna.

Vad gör dig extra stolt att gå till jobbet?
- Att en får komma som en är. Det är få platser en får komma till utan att egentligen ha ett ärende dit. Till biblioteket får alla komma precis som de är utan att vi frågar ”vad gör du här?”. Vi är till för alla. Det blir många fina möten och alltid bästa möjliga!

Mikael står och tittar in i kameran, instrument finns i bakgrunden

 


"Trygga lån 0% ränta


– Mikael Reuter

Från konstnär till bankdirektör!

Hej Mikael Reuter, du har tidigare jobbat som konstpedagog i flera år och jobbar numera i öppna verksamheten på biblioteket, vad innebär det?

Många tror att biblioteket bara är böcker. Vi måste vara relevanta i vår samtid och biblioteket måste hänga med i tiden precis som allt annat. Vi har därför skapat en kulturbank där du bland annat kan låna instrument.

Det är viktig att vi hittar på saker för våra besökare. Vi är ett analogt alternativ. Många föräldrar säger att det är skönt att det blir en paus från skärmarna.

Är det fint väder jobbar vi utomhus i botaniska trädgården. I somras byggde vi insektshotell och pratade insekter samtidigt som barnbibliotekarierna dukade upp böcker om insekter för barnen. Vi jobbar tillsammans och stärker varandra.
Kulturbanken är jätterolig, våra besökare kan enkelt låna instrument, utklädnadskläder, eller spel. Vi skojar om att jag är bankdirektör. Vi har stylat den så att den ska se ut som en butik eller bank. Att vi kör ”trygga lån 0% ränta”.

Vi har kul på jobbet och det smittar av sig till våra besökare. En dag kom två damer in och skulle lämna in en gammal sittra, de började kika på hörnan med utklädnadskläder och det slutade med att de provade hattar. Det blev som en modevisning på vår lilla scen och de var jättehärliga.

Det är en generationsöverskridande mötesplats för alla. Det är en plats för spontana möten och tankar. Barn som leker med varandra utan att träffats innan och ibland utan att ens prata samma språk. Den demokratiska platsen där alla får plats.

Jag har världens bästa och roligaste jobb för ingen dag är den andra lik. Mitt arbete berikar människors vardag - De skulle bara lämna tillbaka en bok och kommer hem med en lånad gitarr.

 

"När tillvaron blir tryggare och lugnare"


– Tobias Fahlén, Projektledare


Från SM-vecka till bättre folkhälsa

Hej Tobias Fahlén !
Du jobbar som Projektledare på Visit och är biträdande projektledare för SM-veckan, vad innebär det?

- Just kopplat till SM-veckan innebär det allt från planering till genomförande. Det ligger otroligt mycket planering inför genomförandet som ju ”bara” är en vecka. Det ska finnas läktare, bildskärmar, vi behöver dra fiber och liknande inför tv-sändningar. Vi är en projektgrupp på 3 personer som jobbar med SM-veckan dagligen men det är många, många fler som är involverade. Det handlar om allt från tillstånd, markupplåtelse och restauranger, Vattenkvalitet. Allt ska klaffa. Det roligaste med jobbet är att det är otroligt varierat och ingen dag är den andra lik. Det jag tycker är roligt med evenemang är att se vid genomförandet att besökarna är glada och nöjda och att jag varit med och skapat något som de kommer minnas hela livet. Det är otroligt inspirerande.

Varför vill vi ha SM veckan?

- Tanken är att det ska leda till en ökad stolthet hos invånarna och i slutändan en förbättrad folkhälsa. Under pandemin blev många mindre aktiva och idrottsföreningarna tappade medlemmar. På det här sättet tar vi idrotten till folket istället för att försöka få folket till idrotten. Det är också en möjlighet att öka intresset för Västerås som plats. Att visa upp allt det som Västerås har att erbjuda. När Linköping arrangerade SM-veckan kom det mellan 80-90000 besökare. I Västerås är SM-veckan är samma vecka som Cityfestivalen (Festivalalen hade 348000 besökare 2023) och det kommer att hända otroligt mycket på en komprimerad plats.

Var du än vänder dig kommer det vara massor med aktiviteter. Utöver SM-tävlingar ska det finnas ett prova på område där du kan testa olika idrotter. Mötesplats med skärm där vi har aktiveringar, uppvisningar och föreläsningar. Det kommer att finnas något för alla. Tillsammans med festivalen kommer veckan att vara det störta evenemanget som arrangerats i Västerås.

Är det någon särskilt sport eller tävling som jag inte får missa?

- Wakeboard efter båt kommer bli häftigt och distansritten kommer att bli spektakulär med 60 ekipage som dundrar genom stan. Det startar vid Mälaren och sedan ska de rida genom Vasaparken och följa Svartån mot Rönnby i 8 mil och ner till Rocklunda och tävlingsområdet där.

Porträttbild på Lina. 

"Vi kan erbjuda något nytt
som folk inte visste! Som vi är med och tar fram och skapar nu. Vi vill att man ska komma tillbaka hit med vänner och familj, för att man tänker
- vilket häftigt ställe!


– Lina Ahtola

Västerås en doldis i kulturvärlden och det vill vi ändra på

säger museiintendenten Lina Ahtola entusiastiskt.
När vi möter Lina är hon i full gång med att planera för intåget av museisverige till Västerås den 25-27 april, då Västerås museer och Västmanlands läns museum står värdar för Sveriges Museers Vårmöte 2023.

- Vi känner att vi har ett ”underdogperspektiv” för det är inte så känt i övriga Sverige vad som finns här, säger Lina.

- Västerås är ju en industristad och en gammal kunskapsstad samtidigt fortsätter Lina. Vi har de modernistiska byggnaderna i innerstaden samtidigt som Västerås är en av Sveriges äldsta städer med Sveriges äldsta gymnasium.

På vårmötet kommer besökarna att få höra hur Nationalmuseet i Brasilien jobbar för att bevara sitt kulturarv efter en stor brand, och War Childhood Museum i Bosnien kommer att berätta hur ett museum kan spela en viktig roll i ett samhälle där människors barndom präglats av krig och konflikt. Fokus kommer också att ligga på hur man gör museerna tillgängliga för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

- Vi kan erbjuda något nytt som folk inte visste! Som vi är med och tar fram och skapar nu. Vi vill att man ska komma tillbaka hit med vänner och familj, för att man tänker ”vilket häftigt ställe!”.

www.vasteraskonstmuseum.se