Visa sökformulär

Missbruk

Om du eller någon av dina närstående har ett missbruk eller beroende har du rätt till stöd från samhället. I Västerås finns flera olika sätt att få hjälp. 

Om verksamheten

Om du vill ha hjälp att komma ifrån missbruk av alkohol, narkotika eller spel kan du vända dig Missbruksmottagningen, Narkomanvårdsgruppen, Spindeln eller 12-stegsbehandlingen. Du behöver inget biståndsbeslut för att få hjälp.

Aktuella grupper

Missbruksmottagningen startar nya grupper för dig som har eller har haft ett missbruk och för dig som anhörig ett par gånger om året.

  • Vi har också gruppbehandling för dig med spelproblem. Vi startar grupper löpande, när vi har en grupp med intresserade. Vi träffas vid åtta tillfällen under eftermiddagar.

  • Är du mellan 6 - 20 år och har en förälder eller någon annan viktig vuxen i din närhet som har problem med alkohol eller droger? Du ska veta att du inte är ensam. På BIG sätter vi ihop grupper som är åldersanpassade så att du får vara i en grupp med jämnåriga. 

    Ring oss på BIG så berättar vi mer

Boende

Västerås har flera särskilda boenden för missbrukare. Du behöver ett biståndsbeslut för att få en plats på sådant boende. Kontakta Socialkontoret för mer information.

Information om boende för missbrukare

Är du anhörig till någon med missbruk?

Missbruksmottagningen, 12-stegsbehandlingen och Iris erbjuder stöd till anhöriga. Är du förälder till en ungdom som har ett beroende eller ett missbruk är det Iris du ska kontakta för stöd och rådgivning. Är läget akut och du vill göra en så kallad orosanmälan vänder du dig till Mottagning, individ och familj, socialkontor. Kontaktuppgifter finns längre ner på den här sidan.

Information om mottagningen Iris

För vem

Vem kan få?

Missbruksmottagningen ligger på Kopparbergsvägen 45 och är en öppenvårdsmottagning. Det betyder att vem som helst kan komma dit för att få hjälp, utan remiss eller biståndsbeslut. Detsamma gäller 12-stegsbehandlingen, Spindeln och Narkomanvårdsgruppen.

Så här gör du

Vi ger dig stöd och hjälp

Om du vill ha stöd för att du eller någon av dina närstående har ett missbruksproblem kan du kontakta någon av hjälpverksamheterna direkt. Missbruksmottagningen är ofta bra att börja med – de behandlar alla typer av beroende och kan ge råd eller hänvisa dig till de andra mottagningarna om det behövs.

All kontakt med mottagningarna är kostnadsfri. Du hamnar inte i några register. Om du är under 18 kontaktar mottagningen alltid dina vårdnadshavare. Om du är under 15 år krävs det att stadens socialkontor har gjort en utredning och att det finns ett biståndsbeslut för att du ska få behandling.

För dig som är 20 år eller yngre

Du som är 20 år eller yngre och har ett beroende eller missbruk kan också få hjälp på mottagningen Iris. Även du som är förälder kan kontakta mottagningen för att få rådgivning och stöd.

Information om mottagningen Iris

Spelberoende

Om du har ett problem eller ett beroende som rör spel om pengar kan du få råd och stöd av Missbruksmottagningen.

Du kan också vända dig till Spelberoendegruppen i Västerås. Det är en riksorganisation för spelberoende och deras anhöriga. De ordnar bland annat självhjälpsgrupper.

Spelberoendegruppen i Västeråslänk till annan webbplats

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Socialkontor vuxen handlägger alla ansökningar om plats i boende för missbrukare, och ger stöd och råd i boendefrågor. Socialkontor barn och ungdom handlägger alla ärenden som gäller behandling av personer under 15 år och ger biståndsbeslut om det behövs.

Kontakta oss

Missbruksmottagningen

Öppen mottagning för nybesök
Måndag klockan 10.00-11.00
Fredag klockan 10.00-11.00

Bokade drogtester i samband med bedömning och behandling
Måndag klockan 13.00-16.00
Torsdag klockan 13.00-16.00

Telefontider
Måndag - fredag klockan 8.30-9.30

Besöksadress: Kopparbergsvägen 45

Telefon: 021-39 25 59

Socialkontor vuxen, mottagning

Postadress: Västerås stad, Socialkontor vuxen mottagningen, 721 87 Västerås

Telefontider:
måndag klockan 9-16 (lunchstängt 12-13)
tisdag klockan 9-16 (lunchstängt 12-13)
onsdag klockan 9-16 (lunchstängt 12-13)
torsdag klockan 13-16
fredag klockan 9-16 (lunchstängt 12-13)

Besöksadress: Norra Källgatan 22

Du når vuxenmottagningen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00

Socialkontor barn och ungdom, mottagning

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 5.

Postadress: Västerås stad, Mottagning barn och ungdom, 721 87 Västerås

Telefonnummer: 021- 39 00 00 Vardagar mellan klockan 8.00 och 16.30

Narkomanvårdsgruppen

Narkomanvårdsgruppen är en öppenvårdsmottagning som erbjuder behandling för vuxna som har ett drogberoende. Arbetet sker utifrån en 3-stegs modell som bland annat innefattar samtalsbehandling, sysselsättning och arbetsträning.

Besöksadress: Pilgatan 8D

Telefon: 021-39 14 55, 021-39 24 87

Västerås stads 12-stegsbehandling

För att få hjälp med ditt substansberoende kan du kontakta oss. Vi jobbar bland annat med den beprövade metoden Tolvstegsprogrammet.

Besöksadress: Skepparbacken 3

Telefon: 021-39 26 77 eller 021-39 16 69

Spindeln

Verksamheten Spindeln för dig som har både ett substansmissbruk och en psykossjukdom, det man kallar samsjuklighet. Här kan du få behandling som bygger på kognitiv beteendeterapi, KBT.

Besöksadress: Ängsgärdsgatan 4

Telefon: 021-39 15 88, 021-39 05 40, 021-39 05 46, 021-17 63 03, 021-17 66 67, 021-39 14 53

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Kultur ”under balkongen” för äldre i sommar

    När äldre så här i coronatider är isolerade och inte kan ta sig ut och ta del av stadens kulturutbud får kulturutbudet komma till de äldre! Under sommaren kommer både kommunala och privata äldreboenden och servicehus i Västerås att få besök av musiker, skådespelare, gycklare och bibliotekarier för e...

  • Västerås stad sänker hyrorna för utsatta företag

    Västerås stad stöttar det lokala näringslivet i coronatider genom att sänka hyrorna för företag inom utsatta branscher. Det beslutade fastighetsnämnden idag genom ett så kallat ordförandebeslut av Jesper Brandberg (L).

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?