Visa sökformulär

Trygghetslarm

Trygghetslarmet ger förutsättningen till ökad trygghet för dig som bor i eget boende. Med en larmknapp kan du enkelt kalla på hjälp om något oförutsett har hänt dig.

För dig som har trygghetslarm

Har du eller en anhörig till dig trygghetslarm idag och du behöver komma i kontakt med Västerås stad som hanterar larmet, kontakta oss på 021-39 84 00.

Om trygghetslarm

Trygghetslarmet ska inte användas för och ersätter inte vanliga hemtjänstinsatser som toalettbesök, stöd med måltidssituationer, hjälp med serviceinsatser som städning, lamp- och batteribyten eller liknande. Kontakta din biståndshandläggare om dina behov och förutsättningar ändras för att få stöd av ordinarie hemtjänst.

Trygghetslarm installeras i ditt hem och är kopplad till Västerås stads trygghetscentral. Om du behöver hjälp trycker du på din larmknapp. Larmet går via trygghetscentralen till stadens vård- och omsorgspersonal, som direkt kontaktar dig och gör hembesök vid behov. Personalen kommer oavsett tid på dygnet, alla dagar året om. Hembesök kan ibland dröja på grund av långa res förhållanden och vid perioder då många larm inkommer samtidigt. Efter kontakt med dig prioriterar personalen larmen enligt allvarlighetsgrad.
Själva larmet har två delar: en larmknapp som du kan fästa eller bära med dig, och en telefonenhet som placeras någonstans i din lägenhet.

Beroende på väderfållanden eller annat som kan orsaka störningar i mobilnätet kan det förkomma att ditt trygghetslarm inte fungerar under korta perioder. Det är därför viktigt att du själv håller dig med en telefon samt om du blir akut sjuk, ska du alltid ringa SOS Alarm på telefon 112 eller 1177 vid sjukvårdsfrågor.

Trygghetslarmknapp på äldre kvinnas arm.

Hur ansöker jag om trygghetslarm?

För att få ett trygghetslarm måste du ansöka om det hos en biståndshandläggare. Syftet är att du ska känna dig trygg i din hemmiljö därför kan vem som helst ansöka om att få ett trygghetslarm. Du kan få trygghetslarm oavsett om du har hemtjänst eller inte.

Du kan även ansöka om trygghetslarm genom att kontakta Västerås stads Kontaktcenter på 021-39 27 25.

Kostnad

Avgifter för omsorg, stöd och hjälp

Bra att veta!

 • Hemtjänstpersonalen behöver en nyckel till din bostad för att kunna komma in om du har påkallat hjälp. Nyckel lämnas alltid i samband med installationen av trygghetslarmet. Om hemtjänstpersonalen inte kan komma in i din bostad kan du inte erbjudas ett trygghetslarm.
 • Om du flyttar eller byter lås till bostaden: glöm inte att meddela din nya adress och att byta ut din nyckel och eventuell låsbricka hemtjänsten.
 • Ha alltid din larmknapp på dig. Den ska sitta på även när du duschar.
 • Tänk på att larmet bara fungerar så länge du är kvar i bostaden.
 • Om du orsakat skada eller tappat bort din larmanordning blir du ersättningsskyldig för den utrustningen som behöver ersättas (det gäller inte normalt slitage, vid annat teknisk fel eller batteribyten). Kostnaden faktureras efter att tekniker ersatt utrustningen. Ersättning för larmtelefon: 1280 kronor. Ersättning för larmknapp: 384 kronor.

För att kontrollera ditt trygghetslarm görs dagligen automatiska testlarm för att säkerställa att ditt trygghetslarm upprätthåller full funktionalitet. Dessa testlarm påverkar inte din vardag eller dig som använder trygghetslarmet. Om något fel skulle upptäckas vid ett utfört testlarm kommer du bli kontaktad och en tekniker kommer att återställa eventuellt fel. Om du känner dig osäker på att ditt trygghetslarm inte fungerar så kan du själv testa funktionen genom att påkalla ett larm och sedan meddela trygghetscentralen att du prov larmat.

Kontakta oss

Kontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Telefonnummer: 021-39 27 25

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Höstens program på Anhörigcentrum

  Nu har Anhörigcentrum på Jakobsbergsgatan i Västerås öppnat upp sin verksamhet igen. Anhörigcentrum är mötesplatsen för dig som stödjer, hjälper eller vårdar någon i din familj eller närhet.

 • Nu kan du söka plats på kollo

  Nu är ansökan öppen för Västerås stads sommarkollon. Fram till den 2 mars är det möjligt att söka plats för barn i årskurs 1–6. Vi anpassar verksamheten efter eventuella restriktioner med anledning av coronapandemin.