Breddutbytet av trygghetslarm återupptas
Västerås stad har beslutat att fortsätta breddutbytet av de befintliga trygghetslarmen från och med 2 november.
Barn med funktionsnedsättning har rätt till korttidsvistelse utanför det egna hemmet. Det kan till exempel vara i ett särskilt korttidshem, hos en stödfamilj eller på ett sommarläger.
Tanken med korttidsvistelse är att den som har funktionsnedsättning ska få miljöombyte samtidigt som anhöriga får avlastning och vila. Under en korttidsvistelse kan barnet/ungdomen vara i ett särskilt korttidshem, i en stödfamilj eller på ett läger. Vistelsen utformas utifrån familjens önskemål och behov.
För barnet innebär korttidsvistelsen social och praktisk träning. Vardagliga rutiner som skola, fritids och daglig verksamhet följs som vanligt under vistelsen.
Korttidshemmen har en hemlik miljö där alla har ett eget rum. Personalen jobbar pedagogiskt med målet att öka barnets självständighet. I Västerås stad finns åtta korttidshem för barn och ungdomar.
En stödfamilj är en familj som ditt barn får bo hos då och då, till exempel en helg i månaden. Stödfamiljen blir ett komplement till den egna familjen. Ni har regelbunden kontakt och skapar en relation som varar i flera år. Stödfamiljen kan vara en ensamstående person, ett par eller en familj som redan har barn. Stödfamiljen har uppdraget genom kommunen och får ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning.
Barn och unga upp till 18 år har rätt till korttidsvistelse enligt LSS. Insatsen innebär stöd både till barnet och till de anhöriga. Stödfamilj är vanligast för barn och ungdomar med psykiska funktionsnedsättningar.
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.
Öppettider: Vardagar 07:30-17:00
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Du når din handläggare via Kontaktcenter.
Telefonnummer: 021-39 27 25