Visa sökformulär

Mobbning

Trots att lagar och regler skärpts så är det fortfarande alltför många tonåringar som känner sig utsatta för kränkningar, i skolan eller på nätet. Här kan du som förälder få råd om hur du kan hjälpa och stötta din tonåring.

Mobbning i skolan

Vi har skolplikt i Sverige. Det betyder att barn och unga inte kan säga upp sig från sin arbetsplats. Det kräver ett extra stort engagemang och ansvarstagande från vuxenvärlden när det gäller arbetet mot mobbning och kränkande behandling.

På skolan är det rektorn som är ytterst ansvarig för att stoppa mobbning om den uppkommer, men alla vuxna i skolan har skyldighet att agera om och när de får kännedom om att någon elev blir utsatt för mobbning.

Enligt Skolverket är det ca 50 000 elever som är utsatta för mobbning. Det motsvarar 1 650 normalstora skolklasser. Det är många barn och unga som känner oro inför skolan, men det finns hjälp och stöd att få.

Mobbning på nätet

Mobbning och kränkningar via internet och mobiltelefoner blir allt vanligare. Istället för att säga något på en rast i skolan kan mobbare idag enkelt skapa hatgrupper på Facebook, eller lägga ut en film på Youtube. De flesta ungdomar vet hur man gör och det tar mindre än fem minuter. Kränkningen blir så mycket större när så många fler kan ta del av den.

De flesta unga spenderar mycket tid på internet och för många vuxna är det svårt att förstå att de faktiskt umgås och skapar nya relationer via exempelvis Facebook. Det kan vara svårt att som förälder ha koll på sina barns kontakter och ofta vill ungdomar inte prata om vad som händer på nätet eller i de sms som de skickar och tar emot.

Kränkningar som sker via sociala medier och mobiltelefoner är svåra att reda ut och det är sällan du som vuxen får ta del av allt som andra sagt och skrivit. Om du som förälder misstänker att något har hänt, så finns det några saker du kan ha i åtanke:

 • Kom överens med din tonåring om vad som ska gälla. Bestäm tillsammans att tonåringen ska spara chatloggar, till exempel, men att du inte får titta i dem om det inte har hänt någonting. Snoka inte i datorer och mobiltelefoner i smyg. Att läsa i smyg är lika kränkande för en tonåring som om du skulle läsa en fysisk dagbok.
 • Fråga hur det är, visa intresse för vilka sidor och sociala medier som din tonåring besöker.
 • Lär dig mer om hur olika sociala medier fungerar. Läs säkerhetsinformationen.
 • Var uppmärksam på om din tonåring plötsligt ändrar sitt användande av dator eller mobil.
 • Kom ihåg att internet också är det verkliga livet. Brott som begås där är lika allvarliga.

Att upptäcka mobbning

De flesta barn som blir utsatta för kränkningar berättar inte gärna. Ju äldre man blir desto tystare blir man. Då är det viktigt att du som vuxen vågar fråga hur det är. Och att du är beredd på svaret. När man frågar barn och unga om varför de inte berättar att de blir utsatta svarar de flesta att de skäms.

Det är därför svårt att generellt säga hur du kan upptäcka om din tonåring blir utsatt för mobbning. Mycket av mobbningen sker i det tysta; med blickar, viskningar, sms och på internet. Det finns dock några saker som kan vara bra att vara uppmärksam på hos din tonåring:

 • Passivitet.
 • Låg självkänsla.
 • Litar inte på andra.
 • Håller sig för sig själv.
 • Förändrad personlighet.
 • Skolk.
 • Ont i magen för att slippa gå till skolan.

Det viktigaste är att du pratar med din tonåring. Det finns ingen checklista i världen som är bättre än en förälders magkänsla. 

Mer stöd

I länklistan nedan finns bra tips om du vill läsa mer.

Du kan också få stöd via Västerås stads föräldratelefon,
021-39 19 20, varje vardag kl 10-12.

Frågor och svar om tonåringar och mobbning