Visa sökformulär

Konflikter hemma

Har ni hamnat i en ond cirkel hemma, med tjat, besvikelse och misstro? Upplever ni att det som förr fungerade hur bra som helst, plötsligt bara skapar konflikter och bråk? Här kan ni få tips på hur ni kan försöka hantera det konstruktivt och komma vidare.

Ökad frihet, ökat ansvar

Tonårstiden innebär på många sätt en ökad frihet. Tonåringen kan fatta egna beslut och mer och mer få bestämma över sig själv. Samtidigt innebär den större friheten också större krav på att ta ansvar. Föräldrar börjar omvärdera sitt barn och ser honom eller henne som någon som är på väg att bli vuxen - och med det kommer frågor att dyka upp om vad som är rimligt att begära av en tonåring.

Många föräldrar beskriver hur de hamnar i en ond cirkel med tjat, besvikelse och misstro. Det som fungerade innan tonårstiden (tider, kompisar, skola, datorn, städa rummet, plocka ur diskmaskinen, tvätten osv.) resulterar nu bara i tjat och bråk. De gränser du som förälder sätter upp för din tonårings bästa besvaras ofta med uppror och trots.

Sätt gemensamma gränser och lyssna

Om ni är två föräldrar i hushållet är det en god idé att komma överens om vad som ska gälla. Tonåringar har en otrolig förmåga att nosa sig till kryphål i de uppgjorda reglerna och känner direkt om de vuxna inte är överens.

Ett knep kan vara att diskutera med tonåringen i en situation som inte är konfliktfylld, i ett sammanhang där det inte nyligen hänt något som varit upphov till bråk. Ha gärna familjemöte i samband med en positiv gemensam upplevelse.

Gör allt du kan för att lyssna på vad tonåringen har att säga, förklara varför du vill ha det på ett visst sätt och ge utrymme för tonåringen att tänka på saken eller komma med egna förslag.

Ta det lugnt

Det är en utmaning att vara tonårsförälder. Om du tänker att det du nyss läst inte kommer att fungera - för att ni bråkar jämt eller för att din tonåring inte pratar med dig - ta det lugnt! Det är svårt, men det går.

Leta efter stunder som är fria från konflikter och bygg på dem. Det tar tid att förändra och du som förälder är den som måste ta ansvaret, ha is i magen, berömma när det går bra och räkna till hundra när konflikten blossar upp.

Ge dig själv som förälder en chans, beröm dig själv när du lyckas och trösta dig själv när det går mindre bra. Du som förälder är trots allt tryggheten och basen i din tonårings liv - även om de ibland är ganska dåliga på att tala om det för dig.

Mer stöd för tonårsföräldrar

Västerås stads familjecentrum erbjuder kostnadsfria utbildningar, bland annat för tonårsföräldrar.

Du kan också få stöd via Västerås stads föräldratelefon,
021-39 19 20, varje vardag kl 10-12.

Stöd till familjen

Frågor och svar om tonåringar och familjeliv