Visa sökformulär

Tonårsguiden

Välkommen till Tonårsguiden. Här har vi samlat information om olika frågor, som ett stöd till dig som är förälder eller annan viktig vuxen till en tonåring.

Alkohol

Du som förälder kan påverka din tonårings alkoholkonsumtion i stor utsträckning. Det har visat sig att föräldrars attityd och förhållningssätt är en viktig faktor när det gäller ungas alkoholvanor.

Tonåringar och alkohol

Dopning

Misstänker du att din tonåring tar dopningsmedel av något slag? Här hittar du en lista på kännetecken vid missbruk av anabola steroider, vilka biverkningar som finns och vart du kan vända dig för stöd.

Tonåringar och dopning

Konflikter hemma

Har ni hamnat i en ond cirkel hemma, med tjat, besvikelse och misstro? Upplever ni att det som förr fungerade hur bra som helst, plötsligt bara skapar konflikter och bråk? Här kan ni få tips på hur ni kan försöka hantera det konstruktivt och komma vidare.

Tonåringar och konflikter

Mobbning

Trots att lagar och regler skärpts så är det fortfarande alltför många tonåringar som känner sig utsatta för kränkningar, i skolan eller på nätet. Här kan du som förälder få råd om hur du kan hjälpa och stötta din tonåring.

Tonåringar och mobbning

Narkotika

Vid oro för missbruk, eller om ni upptäckt att er tonåring missbrukar, är det viktigt med ett tidigt ingripande. Ett missbruk är alltid lättast att bryta i början. Har du funderingar kring narkotika finns flera verksamheter du kan vända dig till.

Tonåringar och narkotika

Spel

Spel är idag en del av många tonåringars vardag. För de allra flesta leder inte spelandet till negativa hälsoeffekter, men för en del får spelandet allvarliga ekonomiska, sociala och hälsomässiga konsekvenser.

Tonåringar och spel

Tobak

Att cigaretter och snus är skadligt vet nog de flesta och många föräldrar har redan ett förhållningssätt till dessa. Men hur är det med vattenpipa och e-cigarett? De framställs ofta som bra och ofarliga alternativ, men är det så?

Tonåringar och tobak

Så här gör du

Frågor och svar

Här kan du läsa redan ställda frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida. 

Du kan även ställa frågor på Tonårsguidens Facebooksida om du vill.

www.facebook.com/tonarsguiden Länk till annan webbplats.

Om Tonårsguiden

I Tonårsguiden har vi delat in informationen i kategorierna Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak, Spel, Mobbning samt Konflikter hemma. Vi har även samlat ihop vanliga frågor och svar som kanske kan vara till hjälp för dig.  

Fler tips och möjlighet att ställa egna frågor finns på Tonårsguidens Facebooksida.

www.facebook.com/tonarsguiden Länk till annan webbplats.

Du kan även ringa Föräldratelefonen, 021-39 19 20, varje vardag kl 10-12. Här får du prata med erfarna medarbetare från Västerås stads familjecentrum. Du kan vara anonym.

Via familjecentrum finns möjlighet att gå gratis föräldrautbildning, bland annat för tonårsföräldrar.

Föräldrautbildningar i Västerås

Kontakta oss

Ammi Karlsson Pye

Samordnare alkohol- och narkotikaprevention

För mer information om Västerås stads förebyggande arbete mot droger, kontakta samordnaren.

Telefonnummer: 021 - 39 78 51