Visa sökformulär

Separation, skilsmässa

Alla kan få problem i relationer till sina nära och kära. Oavsett vad anledningen är kan det ibland vara bra att ta hjälp av någon utomstående för att hitta vägar ur svårigheterna.

Det här kan du få hjälp med hos familjerådgivningen

Familjerådgivning

Kan vara ett bra stöd för er som behöver samtala om er situation. Vår rådgivning är till för alla som bor i Västerås och Surahammar. Om ni bor i Västerås kostar ett besök 200 kronor. För boende i Surahammar är rådgivningen avgiftsfri. Ni behöver inget biståndsbeslut för att få hjälp av oss. All kontakt med familjerådgivningen är frivillig. Ingenting registreras och vi för inte journal. Vi har sträng sekretess, vilket bland annat innebär att du kan vara anonym. Familjerådgivarna i Västerås är socionomer eller legitimerade psykoterapeuter, med lång erfarenhet av att arbeta med samlevnadsproblem inom par och familjer.

Kvinna som håller en hand för sitt ansikte.

Parrådgivning

För par och familjer som hamnar i svårigheter i relationen. Parrådgivning är inte bara för gifta par eller sambor. Även ni som är särbor, skilda eller separerade kan komma hit för att få hjälp att prata med varandra om er relation. Exempel på samtalsämnen i parrådgivning: förändringar i samlivet när man får barn, gräl, funderingar på skilsmässa, otrohet, svårigheter att komma överens efter skilsmässa, fysiskt eller psykiskt våld, svartsjuka.

Separationsgrupp

Det här en grupp för dig som nyligen separerat eller håller på att separera. På träffarna får du möjlighet att samtala och byta erfarenheter med människor som är i en liknande situation som du. Gruppen träffas nio gånger och består av max åtta deltagare. Separationsgrupper startar på våren och på hösten. Kostnaden är 300 kronor. Är du intresserad eller har frågor är du välkommen att kontakta familjerådgivningen. 

Kontaktuppgifter till familjerådgivningen

Exempel på vanliga samtalsämnen

 • ​Hur har andra i samma situation tänkt, känt eller upplevt?
 • Hur kommer jag över det?
 • Känslan av att ha blivit övergiven
 • Skuldkänslorna över att ha lämnat
 • Alla dessa starka känslor
 • Ensamheten - hur blir det med släkt och vänner?
 • Hur bygger jag upp mitt självförtroende igen?
 • Hur blir det med barnen?
 • Hur blir samarbetet med den andre föräldern?
 • Hur går jag vidare?
 • Hur bygger jag upp ett eget liv?
 • Vågar jag lita på någon igen? 

Separationsgrupperna har varit uppskattade. Ett citat från en deltagare: "Tack för i våras, vet inte hur jag hade överlevt om jag inte haft träffarna".

Samarbetssamtal

Om ni ska eller har separerat och har svårt att komma överens i frågor som gäller barnen kan ni erbjudas samarbetssamtal. Det är Familjerättsgruppen som håller i samtalen och vi vänder oss till föräldrar som inte bor tillsammans.

Läs mer på sidan om vårdnad, boende och umgänge

Kontakta oss

Familjerådgivningen

Besöksadress: Engelbrektsgatan 9, Västerås. Lokalen ligger två trappor upp och fastigheten saknar hiss. Har du svårigheter att gå i trappor så kontakta oss inför ditt besök.

Telefon: 021-39 04 14
Telefontider: Måndagar klockan 09.00-10.00
Övriga tider svarar vi om vi har möjlighet och du kan lämna meddelande så ringer vi upp så snart vi kan.

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås