Nu börjar rättegången om avfallsbrott i Skultuna

Den 3 september startade rättegången mot de ansvariga för avfallshanteringen i bland annat Skultuna. De åtalade står inför anklagelser om grovt miljöbrott. Rättegången hålls i Attunda tingsrätt och väntas pågå till juni 2025. Fallet med Skultuna kommer att tas upp i januari. Västerås är en av 21 kommuner som påverkats, men hör till de som drabbats hårdast. Västerås stad kräver 66,6 miljoner kronor i skadestånd från NM Trading och Transport.

Bild på Attunda Tingsrätt

Foto: Carl Johan Erikson

Marianne Lidman Hägnesten, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Västerås stad är glad att rättegången äntligen inleds.

– Vi har lagt otroligt mycket tid och kraft på ärendet och känt stor frustration kring hur lagstiftningen för avfall ser ut idag. Vår förhoppning är att vi får se förändrad lagstiftning som gör att det går snabbare att stoppa oseriösa aktörer. Vi hoppas också att rättegången ska innebära att Västerås stad får tillbaka de stora summor vi lagt på att transportera bort avfall och att vi får ersättning för all tid vi lagt på inspektionsarbete. I så stor utsträckning det går vill vi inte att de här kostnaderna ska belasta västeråsarna.

Vad händer med avfallet i Skultuna?

Mellan december 2023 och april 2024 transporterades två tredjedelar av avfallet bort från Skultuna. Mängden avfall som transporterades bort var det som budgeten på 43 miljoner kronor räckte till. De två högarna som låg närmast Svartån och delar av den ena av de två högarna som ligger närmast vägen, är nu borta.

Mer läsning och lyssning

Ta del av samlad information om händelserna på avfallsanläggningen i Skultuna samt frågor och svar.

Avfallsanläggningen i Skultuna.

Lyssna på miljö- och hälsoskyddsförvaltningens direktör Marianne Lidman Hägnesten i P1 morgon den 3 september 2024.

Största miljöbrottsrättegången i svensk historia inleds - P1 Morgon | Sveriges Radio

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den