Malmaberg matskog invigd!

På förmiddagen 15/9 invigde tekniska nämndens nuvarande ordförande, Anna Thunell (MP), Malmaberg matskog. Här odlar vi ätbara godsaker genom att härma hur en naturlig skog fungerar. Matskogen är förstås väldigt ung just nu, men tanken är att den ska erbjuda en lång skördeperiod inom några år. Du och alla andra är välkomna hit för att plocka äpplen, päron, plommon, vinbär och hasselnötter.

Fokus på tillgänglighet och trivsel

För att vi människor ska trivas extra bra i matskogen har vi gjort i ordning en uppehållsplats med tillgängliga bänkar och bord. De stora gångarna har fått hårt packad grus som underlag, så det ska vara lätt att både gå och rulla fram. Då det är många som rör sig i området, har vi också ökat framkomligheten på stigarna i skogen. Vi vill att de som annars har svårt att röra sig i skogsmark, också ska kunna ta del av det som skogen har att erbjuda.

Här har vi även satsat på att ge insekter en massa mat i form av pollen och nektar från de olika blommande växterna. Insekterna är viktiga eftersom det är deras pollinering av blommorna som gör att det blir frukter och bär. Utan dem blir det ingen ätbar matskog.

Nyhetsbild

Matskogen invigdes och Anna Thunell (MP), tekniska nämndens ordförande, planterade ett mullbärsträd.

Förutom mängden blommande växter har vi satsat på en lång blomningstid. Körsbärskornellen och vårlökarna blommar tidigast. Fruktträd, såsom körsbär och äpple, blommar på våren och tidig sommar följt av kastanj som blommar längre in på säsongen. Vi har även anlagt en äng som blommar och ger mat hela sommaren. På ängen finns cirka tvåhundra olika slags växter, vars huvudsakliga fokus är att gynna det ovanliga stortapetserarbiet.

För att skapa lockande platser för insekterna har vi sett till att det finns höga stubbar och sandiga platser för dem att bo i. Den långa växtsäsongen bidrar till att vi får följa matskogens årstidsväxlingar, från tidig vår till sen sommar och höst. Vinterhalvåret innebär vila i matskogen.

Välkommen att skörda - men ta det försiktigt

  • Tänk på att skörda varsamt så att du inte bryter av grenar eller skadar plantorna.
  • Det är många som vill dela på härligheten. Plocka med måtta och ta hänsyn till att andra också vill smaka.
  • Ät bara sådant som du säkert känner igen! Alla buskar och träd som vi har planterat i matskogen är ätbara, men naturen sår själv in växter här som kan vara oätliga eller giftiga. Dessa har vi inte koll på. Du skördar och äter därmed på eget ansvar.

En plats att vårda tillsammans

Vi hoppas att matskogen ska stå här i många, många år och ge god, spännande och nyttig mat till alla som passerar. Låt oss tillsammans vårda denna plats så att den håller i generationer.

Titta gärna på den livesändning vi gjorde på Facebook i samband med invigningen. Där visar vi parken och berättar mer Livesändning på Facebook Länk till annan webbplats.

Så här såg det ut när matskogen växte fram

Philip Weiss och Martin Gustafsson har utformat designen och valt växter med hänsyn till platsens förutsättningar. Den biologiska mångfalden gynnas bland annat av anlagda ängar designade av Peter Korn. Petra Löfgren, landskapsarkitekt på Västerås stad, har planerat entréytor, skyltning, sociala ytor och möblering.

Planteringen är gjord klimatsmart med hjälp av biokol. Biokolet ger de planterade växterna en extra bra plats att växa på, samtidigt som mängden koldioxid i luften minskar. Bra på två sätt samtidigt!

Fotograf: Yvonne Högberg, landskapsingenjör.

Bildcollage sett från vänster: marken förbereds, en grop med biokol och fina trädplantor.

Allt börjar med jorden! Mittenbilden visar biokol som förbättrar jordmånen och skapar hållbara planteringar. Sista bilden visar fina träd som väntar på att planteras.

Bilder på grusvägen och planteringar med ängsblommor, äppelträd och röd vallmo.

Bilder från matskogen en sensommardag.

Publicerad

Senast ändrad