Visa sökformulär

Svarstiden i bygglovsärenden kan
bli lite längre under semestern

Under semesterperioden i sommar kanske det tar lite längre tid att få svar i bygglovsärenden.

– Vi har självklart bemanning under sommaren och gör allt vi kan för att de som behöver ska få hjälp. Men under semesterperioden är vi färre personer på plats då alla medarbetare, även på bygglotsen, behöver återhämtning för att orka hålla samma höga tempo även i höst. Det fortsätter att komma in väldigt många ärenden och det kan ta något längre tid att till exempel få svar från en handläggare, säger bygglovschefen Vesna Kranjec.

Antalet inkomna ärenden har varit konstant högt sedan förra våren och har inte avtagit utan fortsatt i samma höga nivå även i år. Hittills i år har det kommit in 1214 ärenden, vilket är något färre än samma period förra året som var ett rekordår.
– Det har varit en tuff vår och alla medarbetare behöver få återhämtning under semestrarna för att sedan komma tillbaka och ge samma höga service till hösten, säger Vesna Kranjec.

Under 2021 fick 94 procent av alla ärenden som kom in beslut inom 10 veckor, från att ärendet varit komplett. De flesta beslutas inom tre till fem veckor från att de är kompletta.

Här är bästa tipsen vid planering av en ansökan:

  1. Planera och läs på om vilka uppgifter och handlingar som behövs för din ansökan. En tydlig ansökan med tydliga ritningar gör det lättare att ta beslut. Kompletta ansökningar får besked inom 10 veckor.
  2. Om du kan – anlita gärna någon som kan hjälpa dig att ta fram bygglovhandlingar. Ett bra underlag underlättar hanteringen av ärendet.
  3. Kom ihåg att skriva mejladress så att vi enkelt kan ta kontakt. Sök bygglov genom stadens e-tjänst för bygglov.

Mer information finns på vasteras.se/bygglov. Bygglotsen på Kontaktcenter kan svara på de flesta frågor som handlar om bygglov, till exempel frågor om nybyggnation, ändringar, rivningar, och detaljplanebestämmelser med mera. Mejla bygglotsen på kontaktcenter@vasteras.se

Publicerad

Senast ändrad