Visa sökformulär

Gång- och cykeltunnel under Björnövägen invigd

Den har visserligen varit öppen för trafik sedan i höstas men på onsdagen invigdes gång- och cykeltunneln under Björnövägen av tekniska nämndens ordförande, Anna Thunell (MP).

I och med gång- och cykeltunneln har det blivit säkrare för oskyddade trafikanter att passera Björnövägen. Det gäller inte minst elever som ska till och från Mälarparksskolan på Öster Mälarstrand.

Förutom att gång- och cykeltunneln byggdes så flyttades busshållplatser för att ytterligare öka säkerheten och tillgängligheten.
Under byggtiden vattenfylldes tunneln på grund av skyfall och efter kompletterande arbeten var det på onsdagen dags att öppna tunneln officiellt.

Cyklist cyklar mot ett blågult band

Det gjordes genom att Anna Thunell cyklade ner mot tunneln och mot ett blågult band som hölls upp. I lagom tid släpptes bandet och tekniska nämndens ordförande kunde rulla in i själva tunneln.

Det som är speciellt med tunneln är att väggarna är kaklade i pixelkonst av illustratören Alexander Lindberg från Västerås. Pixeltekniken gör att motiven är lite kantiga, ungefär som gamla tiders TV-spel.

Motivet på ena väggen är Västerås stadsbild sedd från centralstationen. På andra väggen syns Västerås från Steam hotel till Björnön där en jättebjörn tornar upp sig.

Kakelkonsten och bra belysning ska göra att tunneln känns säkrare och tryggare.

Cyklist framför gångtunnelvägg med Västerås landmärken i kakelplattor

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Publicerad

Senast ändrad