De fick elitidrottsstipendiet för 2021

Västerås stad delar varje år ut stipendier till elitidrottare i Västerås. Det är idrottsföreningar i Västerås som kan nominera elitidrottare till stipendiet. För att få stipendiet behöver idrottaren uppfylla ett antal kriterier. Stipendiet för 2021 delades ut i samband med Västerås stads idrottsuppvaktning måndagen den 22 november.

För 2021 har fem elitidrottare fått Västerås stads elitidrottsstipendium på 25 000 kronor. Stipendiet ska ge idrottaren möjlighet att ytterligare förkovra sig i sin idrott träningsmässigt eller tävlingsmässigt. De fem är:

 • Albin Janderberg, Västerås Friidrottsklubb
 • Elin Cederroos, BK Rapid
 • Hannah Brunzell, Västerås Simsällskap
 • Joakim Björkman, Orresta Golfklubb
 • Justin Laloknam, Team One Taekwondo

Stipendiet delades ut vid Västerås stads årliga idrottsuppvaktning, där idrottare och lag som har tagit SM-guld och/eller andra internationella medaljer hyllas för sina insatser.

Elitidrottsstipendiaterna 2021 och motiveringarna:

Albin Janderberg, Västerås Friidrottsklubb, elitidrottsstipendiat 2021

Albin Janderberg, Västerås Friidrottsklubb

Albin tränar väldigt hårt och befinner sig nästan dagligen i Westinghouse Arena. Då Albin har en funktionsvariation visar han våra medlemmar att alla kan träna och tävla på sina egna villkor. Han har vunnit flera SM-guld i grenarna R3 100 m och längdhopp inom para friidrott. Albin har även representerat svenska landslaget. Albin är som person ärlig, omtänksam och mån om andra. Hans tränare tycker att det är fantastiskt kul att träna honom och han lär henne mycket. Han vågar prova nya upplägg för att hitta sin modell, och med mottot att ”det har jag aldrig provat så det kan jag nog”.

Albin är en god ambassadör för Västerås stad.

Elin Cederroos, elitidrottsstipendiat 2021.

Elin Cederros, BK Rapid

Elin har under flera år radat upp fina placeringar och stått som segrare i dubbla världsmästerskap. Elin har nu världsmästarbältena i supermellanvikt i WBA och IBF. Vidare har Elin varit en stor förebild för barn och ungdomar i föreningen. Elin har under säsongen spridit glädje och uppmuntran omkring sig på klubben både mot jämnåriga och yngre utövare. Elin är en person som både med sin personlighet och sina idrottsliga prestationer en god ambassadör för Västerås stad.

Hannah Brunzell, elitidrottsstipendiat 2021.

Hannah Brunzell, Västerås Simsällskap

Hannah tillhör svenska simlandslaget och har representerat Sverige i såväl långbane-EM i Budapest som NCAA (College Championships in USA) där en stor del av världseliten finns samlade där hon simmar i division 1.

2019 tog Hannah medalj i SM. I alla tävlingar som genomförs håller Hannah en hög nivå och placerar sig på topp tre. I mars 2021 satte Hannah ett nytt skolrekord i 100 och 200 m bröstsim vid NCCA Championships med tiderna 58,50 respektive 2:06.60. Hannah är en god ambassadör för Västerås stad.

Joakim Björkman, Orresta Golfklubb, elitidrottsstipendiat 2021

Joakim Björkman, Orresta Golfklubb

En kombination av talang, hårt arbete och mod har förändrat livet för Joakim som tycker om att resa och spela golf på högsta nivå. Joakim är en av världens bästa paragolfare. Joakim har samlat på sig 34 titlar från hela världen, inklusive fyra raka Italian Opens under 2015–2018, förutom att han blivit svensk mästare, Europamästare, två gånger Europamästare i lag och två gånger världsmästare i lag. Det är inte bara på golfbanan som Joakim har hittat vinnande vägar. Hans förmåga att driva förändring och främja inkludering inom golf är inkapslad av en stark entusiasm som har gjort det möjligt för honom att bli en formidabel ambassadör för paragolf. Joakim är mottagare av Henrik Stensonstipendiet i Sverige, och hans ambition är att fortsätta att imponera och inspirera. Joakim är en god ambassadör för Västerås stad.

Justin Laloknam, Team One Taekwondo, elitidrottsstipendiat 2021

Justin Laloknam, Team One Taekwondo

Justin har utövat taekwondo sedan barnsben och har sedan 2018 svart bälte och tävlar för klubben Team One taekwondo med oerhört fina resultat. Justin fick silver i Nordiska mästerskapen och guld i SM 2019 och kvalificerade sig därmed till svenska landslaget 2020 och är en av de absolut bästa i Sverige i sin viktklass. Utöver flitigt tränande och tävlingar i både Sverige och utomlands är Justin en oerhört populär tränare på klubben, han håller i träningar för barn och ungdomar och ställer alltid upp där det behövs. Justin deltar även i lovaktiviteter för barn och ungdomar på klubben. Justin är också utbildad coach, vilket innebär att han är ett viktigt stöd för övriga tävlande när vi åker iväg tillsammans. Pandemin har gjort att det ej anordnats tävlingar sedan SM 2019. Nu under hösten går Svenska cupen och SM, Justin tävlar med de avancerade och coachar sina klubbkamraterna när han inte själv tävlar. Justin är en god ambassadör för Västerås stad.

Om Västerås stads elitidrottsstipendium

Elitidrottstipendiet delas ut av en strategisk grupp inom Västerås stad, för att utveckla och marknadsföra elitidrotten i Västerås. Hur många stipendier som delas ut avgörs av juryn utifrån inkomna ansökningar. Stipendiet kan sökas och erhållas flera gånger. Jury eftersträvar en jämn könsfördelning av stipendiaterna. Stipendiet delas ut enligt nedanstående kriterier.

Kriterier för Västerås stads elitidrottsstipendium

 • Personen ska vara aktiv i en individuell idrott som tillhör Riksidrottsförbundet och som är väletablerad i Sverige och internationellt, samt ha ett medialt genomslag och därmed kunna bidra till marknadsföringen av Västerås.
 • Personen ska ha fyllt 18 år och tävla för en Västeråsförening.
 • Personen ska vara topprankad i sin idrott i Sverige och ha presterat mycket goda internationella resultat.
 • Personen ska vara en god ambassadör för sin idrott och därmed för Västerås.
 • Personen ska vara beredd att, när så passar, delta i marknadsföring av Västerås.
 • Personen ska vara en förebild för andra medlemmar, speciellt ungdomar, i sin förening.

Publicerad

Senast ändrad