Visa sökformulär

Glädjande besked i universitetsfrågan

Idag meddelade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, att frågan om universitetsstatus för Mälardalens högskola finns med i den forskningsproposition som nu läggs fram till riksdagen. Det betyder att vi inom några år kan ha ett universitet i Västerås.

- Det är ett oerhört glädjande besked från regeringen. Att Mälardalens Högskola får universitetsstatus har länge varit en prioriterad strategisk fråga för Västerås. Jag ser den här propositionen som en historisk milstolpe som kan innebära helt nya möjligheter att utveckla kommunen och hela Stockholm-Mälarregionen, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S).

Att universitetsfrågan finns med i regeringens forskningsproposition innebär inte att beslut är fattat. Nästa steg är att riksdagen ska behandla propositionen och därmed också frågan ifall Mälardalens högskola ska få universitetsstatus. När det sker är inte klart i nuläget.
- Det här är ett steg i rätt riktning och naturligtvis väldigt roligt! Det går helt i linje med vad vi vill och vad vi jobbar för när det gäller vår vision om Västerås – staden utan gränser. Där har vi ju ett särskilt fokus på just ”Världsledande kunskap”. Därför ser jag dagens besked som en historisk milstolpe för Västerås, säger Helene Öhrling, stadsdirektör.

Mälardalens högskola. Foto: Jonas Bilberg

Foto: Jonas Bilberg

Publicerad

Senast ändrad