Visa sökformulär

Firande av studenten i Västerås

Studenterna kommer att få fira på skolan den 5 juni med mösspåtagning och utspring, men det måste genomföras efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Mösspåtagning och utspring den 5 juni

För att kunna genomföra firandet behöver skolorna förhålla sig till de rekommendationerna som Folkhälsomyndigheten har gett. Därför tar skolorna bara in en klass åt gången för betygs- och stipendieutdelning, mösspåtagning och utspring. De behöver också begränsa antalet besökare på skolgården och minimera risken för smittspridning.

Av den anledningen är det bara de absolut närmsta anhöriga som får komma till skolgården, till exempel föräldrar och syskon. Besökarna behöver tänka på att hålla avstånd till andra på skolgården och följa de anvisningar som finns. När studenterna har sprungit ut måste de lämna skolgården tillsammans med sina anhöriga för att nästa klass ska få komma in på skolan.

Studentmössa

Skolan, Polisen och Västerås stad gör allt för att eleverna ska få en så bra student som möjligt utifrån gällande omständigheter. Vi ber er att tänka på att alla har ett stort ansvar för att förhindra smittspridning under studentdagen.

Det här gäller för elever och anhöriga

  • Eleverna samlas klass- eller gruppvis.
  • Utspring genomförs för en klass i taget för att undvika trängsel.
  • För att undvika trängsel får endast absolut närmast anhöriga bjudas in, till exempel föräldrar och syskon.
  • På skolgården måste avstånd hållas mellan besökare, följ skolans direktiv om vad som gäller.
  • Elever ska snarast efter utspring åka med anhöriga eller på egen hand från skolans område.
  • De som tillhör en riskgrupp eller är över 70 år bör avstå från att delta.

För mer information om mösspåtagning och utspring, se respektive gymnasieskolas egen webbplats.

Inget firande på studentflak i år

Transportstyrelsen har på Folkhälsomyndighetens begäran infört tillfälligt stopp för firande på studentflak i hela Sverige fram till årsskiftet. Därför kan ingen studentkortege genomföras i år.

Publicerad

Senast ändrad