Visa sökformulär

Hållbar mobilitet i Västerås

Nu lanserar Västerås stad en webbsida om hållbar mobilitet; om att resa mer medvetet och att göra klimatsmarta och gärna hälsosamma val. Hållbar mobilitet handlar också om att släppa på de normer och vanor som många gånger styr vårt val av färdmedel.

Marie Pellas, som arbetar med hållbar mobilitet i Västerås stad, är väldigt lycklig över att webbsidan nu kommit på plats.

– Vi vill lyfta fram att det finns många bra alternativ när du reser. Som cykel, bilpool och kollektivtrafik, men också digital uppkoppling där resan inte ens blir av. Begreppet mobilist innefattar just detta, där du inte är bunden till ett färdmedel. Istället väljer du färdsätt efter behov och då ett klimatsmart sådant.

– Fler behöver bli medvetna mobilister, fortsätter Marie. Det är oerhört viktigt om vi ska lyckas nå våra klimatmål. Vi kan inte fortsätta resa som vi alltid rest, vi måste göra annorlunda! Alla tjänar på att ha en mer avslappnad attityd kring resor och bryta oss loss från normer om exempelvis bil. När färre reser med bil frigörs plats på våra gator och vägar för färdtjänst, räddningstjänst, kollektivtrafik och leveranser. En cykeltur eller promenad är dessutom bra för din hälsa!

En kvinna i rosa cykelhjälm cyklar på en lådcykel, i solsken med vind i håret.

Marie Pellas, som arbetar med hållbar mobilitet i Västerås stad, säger: Jag gillar uttrycket ”Vill du att bilen ska komma fram, åk något annat”, eftersom när vi är fler som skippar bilen, så får ju de som verkligen behöver resa med bil bättre plats.

På den nya webbsidan finns det information om aktuella kampanjer och aktiviteter. Prenumerera gärna på våra uppdateringar genom att registrera din mejladress på sidan.

vasteras.se/hallbarmobilitet

På den nya webbsidan kommer det finnas information om aktuella kampanjer och aktiviteter. Prenumerera gärna på våra uppdateringar genom att registrera din mejladress på sidan.

Kampanjen "Gå och cykla till jobbet" byter namn och flyttas till hösten

Västerås stad har under många år arrangerat kampanjen ”Gå och Cykla till jobbet” som uppmuntrar till hälsosamma och klimatsmarta resor till och från jobbet. Eftersom vardagen är vänd upp och ner för många i och med covid-19, har Västerås stad valt flytta kampanjen till hösten. Då sker även en större uppdatering: det blir nytt namn och bättre möjligheter för fler att vara med. Nu kan även du som reser med kollektivtrafik eller jobbar hemifrån vara med.

vasteras.se/reco2tilljobbet

Gå med i Cykelpanelen!

Cyklar du i Västerås? Gå med i vår Cykelpanel och hjälp oss att ta reda på hur det fungerar för dig som cyklar. Några gånger per år får du en enkät via sms. Utöver detta kommer du att bjudas in till en gemensam cykeltur för att utvärdera en utvald sträcka av Västerås cykelstråk. Tillsammans utvecklar vi Västerås till en bättre cykelstad!

www.vasteras.se/cykelpanelen

Publicerad

Senast ändrad