Visa sökformulär

Militärövning i Västerås

16-22 september kommer det att vara en militärövning på flera platser i Västerås. Cirka 1000 soldater, fordon, hundar, båtar och flygplan ska vara med och öva.


Militär övning

Övningen arrangeras av Försvarsmaktens avdelning Hemvärnet och övningen heter Rikshemvärnschefens insatsövning. Västerås stad kommer att medverka genom att öva samverkan med och stöd till Försvarsmakten samt öva på att hantera olika typer av samhällsstörningar.

Här nedan har vi samlat några frågor och svar om övningen.

Var kommer soldaterna att öva?
Soldaterna kommer att vara på Björnön, i delar av centrum, vid hamnen, vid flygplatsen och vid Grävlinge utanför Irsta. De kommer också att åka med stridsbåtar på Västeråsfjärden.

Vad kommer de att göra?
Ett scenario spelas upp där det råder högsta beredskap i landet och Hemvärnet ska hantera väpnade strider i Västerås och olika samhällsstörningar.

Det är en militär övning – kommer det att skjutas?
Vissa delar av övningen innebär att de kommer att skjuta med lös ammunition. Det är inte farligt. Lös ammunition består av en patronhylsa med en projektil av trä som pulvriseras när man skjuter. Men det kan låta högt. De övningarna kommer inte att ske i centrum.

Hur får jag reda på mer information om övningen?
Försvarsmakten kommer att sätta upp skyltar där de övar så att allmänheten ser att det är en övning.
Det kommer att finnas personal från Hemvärnet på plats för att svara på frågor. De personerna man kan fråga har blågula band över vänster arm. De kommer att kunna svara på frågor på flera språk.
Det kommer att finnas ett telefonnummer dit allmänheten kan ringa om man har frågor. Det telefonnumret är: 072-173 99 98. Där svarar Vakthavande befäl i övningsledningen. Dit kan man ringa dygnet runt från den 18:e september klockan 13.00.
Man kan också läsa mer om övningen på Hemvärnets hemsida. Den informationen finns här.länk till annan webbplats

Får allmänheten titta på när de övar?
Nej, det kommer inte att finnas särskilda platser dit man kan gå för att titta. Först fick vi den informationen att det skulle gå, men nu har det ändrats av Hemvärnet. Får du syn på de som övar någonstans i Västerås behöver du såklart inte blunda, men allmänheten uppmanas att följa instruktioner från såväl övad personal som från övningsledningen.

Vilken är Västerås stads roll i övningen?
Västerås stad, Mälarenergi, Mälarhamnar, Västerås Flygplats, Mälardalens Brand och Räddningsförbund, Polisen, Region Västmanland, Länsstyrelsen med flera kommer i samband med den stora övningen att praktiskt och teoretiskt öva på samverkan och stöd till Försvarsmakten samt öva på att hantera olika typer av samhällsstörningar.

Hur kommer det att ske?
När Försvarsmakten kommer till Västerås upprättas en samverkan kring stöd till Försvarsmakten. Västerås som civil aktör förväntas stödja Försvarsmakten, det står inskrivet i det som kallas det nya totalförsvaret.
Västerås stad har ansvar för de boende i Västerås kommun. Det kallas geografiskt områdesansvar. Västerås stad samlar de viktigaste aktörerna i kommunen till en inriktnings- och samordningsfunktion, ISF. Länsstyrelsen gör på motsvarande sätt för att de har regionalt ansvar.
Där bestämmer man vilket stöd man ska ge till Försvarsmakten och hur man ska samverka.

För mer information om Västerås stads del i övningen, kontakta:
Johan Ahlström, riskingenjör stadsledningskontoret
Telefon 021-39 17 14, 076-56 90 368
johan.ahlstrom@vasteras.se

Publicerad 2019-09-12 08.31

Senast ändrad 2020-04-21 13.06