Visa sökformulär

Västerås stad deltar i Mipim

Idag åker en delegation från Västerås stad till investerarmässan Mipim i Frankrike. Investeringar i Västerås är nödvändiga för att staden ska utvecklas och vara en livskraftig plats att leva på. Med ett blomstrande näringsliv och hållbara investeringar ökar förutsättningarna för att finansiera andra delar av våra verksamheter, inte minst välfärden.

- Vi deltar i Mipim för att marknadsföra Västerås och hela Stockholmsregionen för potentiella investerare. Västerås är en stad som utvecklas och växer, vi blir fler och vi kommer att behöva bygga många bostäder och lokaler framöver. Vi planerar för att vi kommer att vara 80 000 fler västeråsare om 30 år. Det innebär att vi måste bygga många bostäder, skolor, äldreboenden med mera. Därför är det så viktigt att Västerås stad har goda kontakter med fastighet- och byggbranschen. Tidigare års deltagande vid Mipim har lett till att vi har fått nya investeringar eller nya byggföretag som utvecklar staden med oss, säger Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås stad.

Nyhetsbild

Foto: V. Desjardins - Image & co

Västerås stad är medlemmar i Stockholm Business Alliance och använder den gemensamma montern för att visa upp projekt som kan locka investerare till Västerås. Projekten är: Sätra, Mälarporten och Gäddeholm.

Förutom att visa upp projekt har delegationen förbokade möten med en rad olika företag. Tidigare års deltaganden har bland annat lett till att Atrium Ljungberg beslutade sig för att göra om gallerian Arosian till centrumhuset Igor, att Cornerstone och Klövern genomförde stora upprustningar i sitt fastighetsbestånd i Västerås och att Ikano bostad (som tidigare inte fanns i Västerås) nu har köpt ett bostadsbestånd som de har kompletterat med ny bostadsbebyggelse bland annat genom att ta bort markparkering.

Fakta om Mipim

Mipim är en årlig återkommande investerarmässa i Cannes i Frankrike. 2019 väntas 26 000 besökare varav 5 400 investerare, 3 350 utställare från 100 länder och ett hundratal seminarier äga rum.

Frågor och svar

Vilka är det som reser från Västerås stad till Mipim?

 • Helena Felldin, bostadsbyggnadsstrateg
 • Hans Näslund, direktör för teknik- och fastighetsförvaltningen
 • Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande
 • Helene Öhrling, stadsdirektör

Vad kostar resan?

Flygresa + transfer + hotell + biljett till Mipim kostar totalt 27 960 kr/person, vilket blir 111 860 kr totalt.
Tidigare skrev vi felaktigt att priset per person var 34 500 kr, men det stämmer inte.

Klimatkompenseras flygresorna?

Ja, men på ett annorlunda sätt. För utrikesresor tillkommer 15 procent av biljettpriset för klimatkompensation. Påslaget för flygresorna samlas på ett konto som Västerås stad har. Därifrån kan alla Västerås stads förvaltningar och bolag söka bidrag till åtgärder som är bra för klimatet. På detta sätt stannar pengarna inom kommunen och kommer på så vis västeråsarna till del.

Varför lägger Västerås stad pengar på att åka till Mipim?

Investeringar i Västerås är nödvändiga för att staden ska utvecklas och vara en livskraftig plats att leva på. Med ett blomstrande näringsliv och hållbara investeringar ökar förutsättningarna för att finansiera andra delar av våra verksamheter, inte minst välfärden.

Mipim är ett unikt tillfälle att träffa så många företag och aktörer på en och samma gång. Alla som besöker mässan har förberett sig och vet vad de är intresserade av. Därför blir mässan en effektiv mötesplats. Det sker även många spontana möten i Stockholm Business Alliance monter. Under tidigare år har många aktörer med intressen i investeringar i regionen samlats där.

Vilka företag har ni bokat möten med?

Vi har inbokade möten med:

 • Willhem
 • Riksbyggen
 • Hemsö
 • Utopia arkitekter
 • JM
 • Magnolia
 • Lyckos
 • Tornet

Vill du veta mer om Västerås stads deltagande i Mipim? Kontakta bostadsbyggnadsstrateg Helena Felldin på helena.felldin@vasteras.se.

Publicerad 2019-03-11 09.01

Senast ändrad 2019-12-18 10.19