Visa sökformulär

Registrera praoplats

Att ta emot en praoelev ger dig som arbetsgivare möjlighet att träffa framtida medarbetare redan nu! På den här sidan hittar du information för dig som vill ta emot en praoelev från Västerås stads grundskolor. 

Nu är det dags för Västerås stads grundskolor att ha prao!

Västerås stad har nu en digital plattform för all information som rör prao. Där kan du som arbetsgivare registrera din arbetsplats för att ta emot praoelever och eleverna kan hitta praoplats via en platsbank. Via ett formulär på sidan fyller du i vilka veckor under hösten ni kan ta emot en eller flera elever. Eleverna söker och önskar praoplats i platsbanken och sedan får ni automatiskt information om vilken elev som kommer till er, i god tid innan praoperioden börjar.

Vi hoppas att det här ska underlätta i vårt gemensamma arbete med prao!

Länk till plattformen tillarbetslivet.nu Länk till annan webbplats.

Fördelar för dig som arbetsgivare

Att ta emot en praoelev innebär en möjlighet för din arbetsplats att:

 • visa upp er arbetsplats
 • tidigt hitta ämnen för kommande kompetensförsörjning
 • lära sig hur unga tänker om arbetslivet och arbetsplatsen
 • delta i ett ömsesidigt lärande.

Andra fördelar med prao

Unga människor behöver få en inblick i och vetskap om vad arbetslivet innebär. Att ha prao på en arbetsplats är en värdefull erfarenhet för elever och fungerar som inspiration inför kommande gymnasieval och för att få förebilder i vuxna yrkesverksamma personer. Kopplingen mellan skola och arbetsliv blir tydligare när eleverna får den här praktiska erfarenheten. Där spelar ni som arbetsplats en stor och viktig roll.

Gå till: https://www.tillarbetslivet.nu Länk till annan webbplats..

Innan du kan anmäla din arbetsplats som praoplats behöver du registrera er som arbetsgivare:

 1. Välj: Jag är: Arbetsgivare från: Västerås stad. Klicka på "Gå vidare".
 2. Klicka på första bokstaven i ert företagsnamn.
 3. Klicka på "Om din arbetsplats saknas kan du skapa den här".
 4. Fyll i era uppgifter.
 5. Din arbetsplats är nu registrerad!

Nu kan du anmäla din arbetsplats som praoplats:

 1. Klicka på "Skapa ny praoplats" under Prao Västerås stad.
 2. Fyll i antal elever ni kan ta emot under respektive vecka.
 3. Fyll i all information om praoplatsen. Det är viktigt att du fyller i så mycket information som möjligt, så det blir tydligt för både studie- och yrkesvägledare och elever.
 4. Läs igenom informationen "För dig som arbetsgivare" och intyga sedan att du har tagit del av den.
 5. Klicka på "Skapa".
 6. Nu har du anmält dina praoplatser!

Stort tack för att just du bidrar till att våra unga får en inblick i arbetslivet!

Praoperioder

Varje elev har 5 dagar prao under hösten, alltså en vecka per elev. Ni väljer själva om ni kan ta emot en elev under en vecka eller flera elever under alla veckor. När du registrerar din arbetsplats via plattformen hittar du information om vilka veckor eleverna är ute på prao.

Eleverna har också möjlighet att ordna praoplatser på egen hand, dock inte hos arbetsplatser som finns med i vår platsbank. Om någon elev ändå kontaktar er angående praoplats är det bra om ni hänvisar till att de får välja er i platsbanken, som finns på plattformen.

Vi hoppas att praoperioden blir givande för både er och eleverna!

Mer information

Har du frågor som rör prao, eller vill veta mer om vad det innebär att ta emot en praoelev? Kontakta praosamordnare Jennie Sjöström, via kontaktuppgifterna här under.

Kontakta oss

Jennie Sjöström

Praosamordnare

Stadshuset

021-39 21 30 jennie.sjostrom@vasteras.se

Det här händer i Västerås

 • Arkeologidagen på Anundshög

  En heldag för hela familjen. Med stridsuppvisning av Stockholms Fria Vikingar, arkeologiutgrävning för barnen och mycket annat.

 • Pettersbergsdagen

  Pettersbergsdagen är en stadsdelsfest för hela familjen arrangerat av olika verksamheter och föreningar verksamma på Pettersberg. Kom och ha skoj tillsammans. Ta med vänner och familj!

Nytt i Västerås

 • Nu pågår Krisberedskapsveckan

  Just nu pågår Krisberedskapsveckan. Då informerar olika myndigheter, däribland Västerås stad, om vad vi alla kan göra för att förbereda oss om det blir kris. Vi genomför aktiviteter hela veckan 27 september till 3 oktober, bland annat finns vi på Hälla Shopping för att prata om krisberedskap lördag ...

 • Boka parkeringsplats i våra nya parkeringshus

  Under nästa år beräknar vi att öppna två nya parkeringshus på Kopparbergsvägen och Oxbacken. Redan nu kan du anmäla ditt intresse för att hyra en parkeringsplats i abonnemangsgaraget.