Visa sökformulär

Hållbara företagsidéer får stöd

Västerås stad satsar på att öka den sociala hållbarheten. Det innebär bland annat att fler människor ska få ett arbete och att nya typer av företag startas. Genom projekten Take Off och Crossover skapar vi en kreativ plats där detta kan bli verklighet.

Nya företag och fler människor i arbete

Genom att skapa nya företag får fler människor arbete. Crossover riktar sig till personer som har en idé som kan lösa problem i samhället. Take Off vänder sig till personer som har varit arbetslösa en längre tid. Personerna som deltar kommer att få tillgång till samma affärsnätverk som idag hjälper människor med företagsidéer att gå från idé till företag. Projekten samarbetar med målet att fler människor ska få ett arbete och att nya typer av företag startas, vilket också bidrar till att göra världen bättre.


Kolla in filmen

Här nedanför kan du se en film som beskriver Take Off och Crossover kortfattat.

Take Off

Idag finns det tusentals personer som har svårt att hitta tillbaka till arbetslivet i Västerås. Ett av initiativen för att få fler människor i arbete är projektet Take Off. I projektet samarbetar Västerås stad med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Kommunen samarbetar också med organisationer inom företagsutveckling och företagare i Västerås största satsning någonsin på området. Under tre år ska fler bli anställda i sociala företag* eller starta egna. Idén är att låta deltagarna utbildas i företagande och testa sina affärsidéer. De kommer att få tillgång till samma nätverk som idag hjälper människor med företagsidéer att gå från idé till företag.

Alla som börjar i Take Off får en grundkurs i hur man driver företag och kunskap om vad socialt företagande är. Vad som händer efter det är upp till deltagaren att bestämma tillsammans med sin handläggare i projektet. Metoden har testats med gott resultat i ett tidigare projekt och vidareutvecklas för att erbjudas till över tusen personer. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden. Det sker i samarbete mellan Västerås stad, Västerås Science Park, Create Business Incubator, Coompanion Västmanland, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Take Off-deltagare.

Som Take Off-deltagare får du gå kurser för att lära dig att driva ett företag. Du kan även få praktisera din företagsidé tillsammans med gruppen som skapat den. På bilden syns en av deltagarna från Aros 2C som just nu gör det inom Take Off.

Det här vill Take Off uppnå

Fler ska bli anställda eller delägare i företag med fokus på social hållbarhet. Vi vill också utveckla och sprida metoden Take Off som ett nationellt och internationellt föregångsexempel på hur personer som varit utan arbete en längre tid eller har nedsatt arbetsförmåga kan komma tillbaka i arbete.

Kolla in filmen

Här nedanför kan du se en film som handlar om Take Off.

Crossover stöttar samhällsentreprenörer

Det finns entreprenörer som strävar efter att förbättra samhället genom sina företag. Det finns samtidigt en outnyttjad kapacitet hos invånare som vill hitta lösningar på samhällsutmaningar. I Västerås sker nu en kraftsamling för social hållbarhet och projektet Crossover bidrar till detta genom att stötta samhällsentreprenörer. Crossover skapar en plats och en metod där entreprenörer kan utveckla sin företagsidé så att den blir socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västerås stad, Västerås Science Park och Create Business Incubator.

Logotype Europeiska regionala utvecklingsfonden
En man och en kvinna sitter och pratar vid ett bord. Framför sig på bordet har de en bärbar dator.

Crossover vill stärka entreprenörer som strävar efter att förbättra samhället med sina företag. Rikard Lundgren, grundare av Food2Change, får råd av Liena Ljungström, projektledare för Crossover. Foto: Per Groth

Det här vill Crossover uppnå

Målet med Crossover är att stärka samhällsentreprenörens företagsidé med hjälp av en företagscoach och skapa en mötesplats, där näringslivet, små och medelstora företag samt innovationssystemet utbyter kunskap och idéer. Crossover skapar ett nytt sätt att stödja hållbart företagande. Målet är att det förblir en väl fungerande verksamhet även när den treåriga projekttiden är slut 2019.

Vad menas med socialt företag? Jo, det är ett företag som:

 • Driver affärsmässig verksamhet
 • Är hållbart, såväl socialt, ekonomiskt och miljömässigt
 • Löser en samhällsutmaning
 • Återinvesterar vinsten, bland annat i att få sina anställda att växa som individer och har som syfte att integrera personer i arbetsliv och samhälle

Kolla in filmen

Här nedanför kan du se en film där Rikard Lundgren, Food2Changes grundare, berättar om vad Crossover har betytt för honom.

Kontakta oss

Julius Dahlberg

Projektledare Crossover

Telefon: 0739-47 61 33

Petra Ärlsjö

Projektledare Take Off

Telefon: 021-490 02 60

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Svartån sänks en meter på prov

  Under tisdagen och onsdagen pågår arbete med att sänka vattenståndet vid Falkenbergska kvarnen med cirka en meter. Sänkningen är tillfällig och görs inför byggandet av en faunapassage.

 • Möjlighet till ö-trafik i sommar

  Det kan komma att bli båttrafik till de yttre öarna i Västeråsfjärden i sommar. Det står klart sedan tekniska nämnden fattat ett inriktningsbeslut om att teknik- och fastighetsförvaltningen ska förbereda och genomföra upphandling av trafiken.

 • Nu blir det lättare för dig att hitta rätt längs Mälaren

  Mälarpromenaden är vårt nya promenadstråk. Det är en skyltad sträcka som gör det lättare för dig som invånare eller besökare att hitta rätt längs Mälaren. Promenaden går från Löga strand till Lasse Färnlöfs plats på Öster Mälarstrand.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?