Visa sökformulär

Rent Västerås

Under 2020 tar vi tag i problemet med nedskräpningen i Västerås med flera aktiviteter. Vill du vara med och bidra med egna aktiviteter som minskar nedskräpningen i staden är du välkommen att delta.

Fokus på fimpar och allmän nedskräpning

Vi kommer framför allt att lyfta problemet med tobaksfimpar och den allmänna nedskräpningen på gator, torg och i naturen. Det kommer att genomföras ett antal olika aktiviteter där västeråsarna får möjlighet att göra rätt och lära sig mer om konsekvenserna av nedskräpningen.

 

Rent Västerås logotype

Vill du vara med och minska nedskräpningen?

Det finns naturligtvis många nedskräpningsområden som kan behöva uppmärksammas. Har du eller din förening/organisation egna idéer om hur ni kan genomföra en aktivitet som bidrar till ett tryggare och trivsammare Västerås är du/ni välkommen att delta. Det finns redan nu några lokala initiativ som engagerar sig kring nedskräpningen men det kan också vara nya initiativ som kan starta under året.

Vi vill gärna uppmärksamma och visa vår uppskattning för de som föregår med goda exempel för ett trivsammare Västerås. De aktiviteter vi får kännedom om publicerar vi här på vasteras.se.

Är din förening/organisation intresserad att delta så skicka ett mail där du beskriver aktiviteten. Du kan höra av dig när som helst under året eftersom projektet pågår under hela 2020. Förutom att berätta för oss vill vi gärna att du synliggör och sprider din aktivitet i sociala medier under hashtagen #rentvästerås. Du får också gärna använda hashtagen i eget material och kanaler.

#rentvästerås

Maila din idé till projektledare Linda Granath

Det här några av aktiviteterna under 2020

 • synliga allmänna askkoppar placeras där de behövs mest och där rökare stör minst
 • dekaler på dagvattenbrunnar om att fimpar som slängs där hamnar i Mälaren och skadar miljön och sprider mikroplast
 • fimpröstningsautomater med olika frågor som ska minska nedskräpningen av fimpar på gator och torg
 • den allmänna nedskräpningen ska synliggöras i gabionburar som en konkret påminnelse av mängden skräp som slängs på marken
 • nya Big Belly-sopkärl i gå-city för mindre nedskräpning i city
 • nya Big Belly-sopkärl till Björnöbadet och ställ med skräppåsar för att minska nedskräpningen på badet
 • förskolor, skolor och barn- och ungdomsidrottsföreningar i Västerås erbjuds vara med i Skräpplockardagarna i vår.
  Håll Sverige Rent meddelar att de pausar alla nya materialbeställningar till skolor och förskolor på grund av Covid-19 från och med den 17 mars. Om det innebär problem maila omgående till spd@hsr.se

  Faktablad om projektet, aktiviteter och kontaktpersonerPDF.

Övriga lokala engagemang

 • Vänliga Västerås (SKRÄPO) har en stor vårstädning den 9 maj. Läs mer om evenemanget på deras öppna sida på Facebooklänk till annan webbplats.
  Västerås stad kommer att hjälpa till att samla in och sammanställa resultatet av vårstädningen.
 • Håll Sverige Rent ordnar Nordiska kusträddardagen, ett skräpplockarevent i Västerås den 2 maj. Det är en dag då människor i hela Norden plockar skräp längs kusten, vid en sjö eller annat vatten. Läs mer om evenemangetlänk till annan webbplats.
 • Lördag den 4 april ska ungdomar från Gideonsberg IF Fotboll F04/05 och Västerås SK Fotbollsakademi ge sig ut på städuppdrag i sin närmiljö. De ska plocka skräp vid Mårtens Hage i Gideonsberg respektive vid Lögarängen och Lögastrand. Uppdragen har de fått av Städa Sverige i samarbete med Västerås Stad.

Bakgrund, syfte och mål

Det är kommunstyrelsen som fått uppdraget att minska nedskräpningen i kommunen. Syftet är förutom att minska nedskräpningen även att synliggöra problematiken och peka ut riktningen för hur staden ska fortsätta att arbeta strategiskt kring nedskräpning. Projektet samordnas av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, barn-och utbildningsförvaltningen, stadsledningskontoret.

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

 • Ska ditt barn sluta på fritids? Kom ihåg att säga upp platsen

  Om ditt barn inte ska fortsätta på fritids måste du säga upp platsen i e-tjänsten för förskola och fritidshem. Det räcker inte att du säger till personalen på fritids. Uppsägningstiden är två månader och gäller från det datum som uppsägningen har kommit in till Västerås stad. Du anger sista dag för ...

 • Årets kulturstipendiater 2020

  Västerås stads kulturnämnd delar årligen ut kulturstipendier till kulturutövare som är uppvuxna, verksamma eller boende i Västerås. Stipendiet kan sökas inom bildkonst, scenkonst, litteratur, kulturarv/vetenskap och övriga konstuttryck. Vid nämndsammanträdet den 26 mars beslutades vilka som blir 202...

Hjälpte informationen på denna sida dig?