Nu utvecklas badhusområdet genom en ny detaljplan och med privat fastighetsbolag som ny badhusägare.
Kristiansborgsbadet byggdes 1961 och är sedan dess en plats som ligger många västeråsare varmt om hjärtat. Västerås stad har därför arbetat för att utveckla området genom en ny detaljplan och samtidigt se till att badet kan drivas vidare långsiktigt med en privat ägare.
Kommunfullmäktige beslutade den 3 december 2020 att godkänna avtal mellan Västerås stad och Hemsö. Avtalen innebär att Hemsö köper Kristiansborgsbadet och byggrätter för skola och bostäder.
Kristiansborgsbadet kommer att utvecklas till en modern motions- och friskvårdsanläggning med simbassäng. Friskvårdsanläggningen ska drivas av Actic som redan idag driver gym och bad på Kristiansborg. Ambitionen är också att blåsa liv i det romerska badet. Hemsö planerar att starta ombyggnationen av Kristiansborgsbadet sommaren 2021.
I detaljplanen för Kristiansborg, som beslutades under våren 2020, blir det tydligt vad en ny ägare får och inte får göra när det gäller renovering och modernisering. För att få ett badhus som uppfyller dagens krav kommer renoveringar att behövas.
Kristiansborgsbadet är en plats för vuxna motionärer som gärna simmar i en lite lugnare miljö. Den lokala föreningsverksamheten ligger som tidigare på Lögarängsbadet.
I avtalet mellan Hemsö och Västerås stad ingår också byggrätter för skola och för bostäder. Hemsö har idag flera utbildningsfastigheter i området kring Kristiansborgsbadet och i och med byggrätterna får de också möjlighet att bygga en högstadie- och gymnasieskola samt bostäder. Byggrätten för skolan är 6 800 kvadratmeter och 4 700 kvadratmeter för bostäder.
Mer om byggrätter för skola och bostäder
2013 gjordes en utredning om badhusen i Västerås. Den visade att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart att staden själv skulle fortsätta att driva både Lögarängsbadet och Kristiansborgsbadet. Det skulle innebära för stora kostnader för både drift och renovering. Därför bestämde kommunfullmäktige i december 2017 att sälja Kristiansborgsbadet. Det var då redan beslutat att staden skulle satsa på att bygga ett helt nytt badhus på Lögarängen eftersom det gamla Lögarängsbadet som började byggas 1967 var uttjänt. Lögarängsbadet hade helt enkelt uppnått sin tekniska livslängd. Det skulle bli lika dyrt, eller till och med dyrare, att renovera än att bygga ett nytt bad.
I en detaljplan bestäms hur ett begränsat område får användas och vad som får byggas där. Genom detaljplanen som antogs i mars 2020 kan vi utveckla Kristiansborgsbadets verksamhet samtidigt som de höga kulturmiljövärdena skyddas.
Via länken kan du läsa mer om detaljplanen.
I korthet innebär detaljplanen att:
Flygfoto över Kristiansborgsområdet.
Är du intresserad av utvecklingen av området Kristiansborg och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan så får du information när vi gör relevanta uppdateringar av informationen på webben.
Hur ser tidplanen för detaljplanen ut?
Kommer de nya husen att byggas i parken?
De nya bostäderna placeras på dagens parkeringsplats som vetter mot Kristiansborgsskolan och Kristiansborgsallén.
Kommer parken att finnas kvar?
Parken kommer att bevaras och träd över 35 cm i diameter kommer fortsättningsvis behöva särskilt lov för att fällas. En av de större ekarna kommer behöva tas ner, eftersom den idag står mitt på parkeringsplatsen där vi planerar att bygga bostäder. I övrigt kommer mestadels ytor som redan är asfalterade att användas för bostadsbygge och ny parkering.
Vad händer med ladan i parken?
Ladan får rivningsskydd och varsamhetsbestämmelser som skyddar taket och fasaderna mot stora förändringar.
Varför öppnas gatan upp för biltrafik?
Ryttersborgsgatan och Vallgatan ska kopplas samman och öppnas upp för biltrafik. Syftet är att öka tillgängligheten från Kristiansborgsallén till badhuset och att minska biltrafiken på bostadsgatorna norr om badhuset.