Visa sökformulär

Musikhjälpen 2019

Följ oss på facebook

Logga för musikhjälpen västerås

Följ och gilla gärna facebooksidan Västerås älskar Musikhjälpen. Då kan du hålla koll på vad som är på gång och vad vi tillsammans med andra aktörer gör för Musikhjälpen.

Facebooksidan Västerås älskar Musikhjälpen.länk till annan webbplats

Engagera dig

Var med och skapa den bästa stämningen i Västerås den 9-15 december när Musikhjälpen sänder live från Stora torget.

Här är exempel på vad du kan göra och vem du då kontaktar.

  • Jag vill starta en insamling. Kontakta: sverigesradio.se/musikhjalpen.
  • Jag vill sälja något till förmån för Musikhjälpen på aktivitetsytan. Kontakta: Maria Fors, 070-532 53 30, mh19@vasterascity.com.
  • Jag vill bidra till stämningen på torget, till exempel dans, körsång eller jonglering. Kontakta: Maria Fors, 070-532 53 30, mh19@vasterascity.com.
  • Jag vill bli volontär och hjälpa Västerås stad eller Musikhjälpen. Kontakta: Sara Andersson, sara-catharina.andersson@vasteras.se.
Logga för musikhjälpen västerås
Så här gör du

Viktiga datum

  • 8 oktober presenteras temat för Musikhjälpen 2019.
  • 10 oktober hålls ett stormöte med Musikhjälpen på Aros Congress Center i Västerås klockan 18.30. Alla är välkomna.
  • 11 november presenteras programledarna.
  • 24 november är det skyltsöndag. Nedräkningen börjar. Bara 14 dagar kvar.
  • 9 december börjar Musikhjälpen.
  • 15 december slutar Musikhjälpen.

Frågor och svar

Vad är Musikhjälpen?

Det är ett event som arrangeras av Sveriges radio, Sveriges television och Radiohjälpen samt i samarbete med en värdstad. Musikhjälpen sänder live i sex dygn med programledare, gäster, musik, reportage. Syftet är att uppmärksamma en undanskymd mänsklig katastrof och få folk att samla in pengar som går till människor som drabbas av den katastrofen. 2019 genomförs Musikhjälpen i Västerås 9-15 december på Stora torget.

Vilket är årets tema?

Musikhjälpens tema i år är sex är inte ett vapen. Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman – medan många förövare går ostraffade.

Temat är mycket viktigt och angeläget. Det handlar om makt, att använda sex för att utöva makt är något vi som samhälle måste göra allt vi kan för att utrota. Här i Västerås men också i hela världen. Hur stort mörkertalet är vet vi inte, men varje utsatt person är en för mycket.

Vad kan Musikhjälpen göra?

Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet. Pengarna kan även gå till att skapa säkra platser i osäkra miljöer, till exempel belysning och lås på toaletter i flyktingläger. En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.

Hur mycket pengar har samlats in förut?

Rekordet är 80,6 miljoner kronor. Det var i Umeå 2017. Rekordet gällande antal engagemang var 2018 i Lund, då 606 337 engagemang startades.

Kommer det att anordnas någon plats där personer med rullstol eller rollator kan se Musikhjälpens glasbur?

Vi kommer att ha en handikappramp i närheten av glasburen på Stora torget. Musikhjälpen ansvarar för att placeringen blir så bra som möjligt för alla, det vill säga för sändningen, övrig publik, aktiviteter och de som har rullstol eller rollator.

Vad gör Västerås stad för Musikhjälpen?

Vi levererar gott värdskap. En stor del i det är att vi ordnar allt praktiskt. Det handlar om el, värme, vatten, fiber, tar bort sopor, vi ser till så att det finns toaletter på torget och tömmer dem, vi röjer bort eventuell snö som faller.

Vi samarbetar med Musikhjälpens team så att det blir bra struktur och ordning på den service som Musikhjälpen vill erbjuda västeråsarna, gäster och Musikhjälpens eget team.

Vi bidrar också till framgång för Musikhjälpen genom att vi smyckar Västerås så att det ser trevligt ut och bidrar till bra stämning. Vi försöker också skapa en folkfest bland annat genom att locka västeråsarna till vår egen bur.

Vad kostar det för Västerås att ha Musikhjälpen?

Det har inte kostat Västerås stad någonting att få hit Musikhjälpen.

Sveriges radio och Sveriges television står för alla kostnader kring etablering och produktion. Det som Musikhjälpen behöver för att genomföra arrangemanget i Västerås är att värdstaden likadant som tidigare år betalar STIM-avgift för den publik som står på torget till artisterna som spelas under Musikhjälpen.

Utöver det tillkommer kostnader för till exempel sophämtning, avspärrningar, vakter och liknande. De kostnaderna har vi beräknat till 160 000 kronor utav Västerås stads totala budget för Musikhjälpen som är 500 000 kronor. Resterande pengar, alltså cirka 340 000 kronor, går till aktiviteter för de västeråsare som besöker Musikhjälpen samt till utsmyckning av Stora torget och dess omgivning. En del av pengarna går också till marknadsföring.Hjälpte informationen på denna sida dig?