Stadsbyggnadsförvaltningen
Samhällsbyggnad har aldrig varit roligare än det är i Västerås stad just nu!
Med etableringar som Amazon och Northvolt och tusentals nyinflyttade invånare varje år ställer den växande staden höga krav på utveckling av modern och hållbar infrastruktur. De kommande åren är investeringsnivåerna höga med många stora planerade stadsbyggnadsprojekt som till exempel #västeråsresecentrum, #mälarporten och #projektkopparlunden.
Genom spännande samarbeten, mod och handlingskraft skapar vi en stad att vara stolt över. Västerås, staden där allt är möjligt. Staden utan gränser!
Pågående projekt inom Västerås
I Västerås pågår många större och mindre stadsbyggnadsprojekt för att utveckla staden. Under Västerås utvecklas kan du se några projekt som arbetar med att göra Västerås till en ännu bättre kommun att leva, verka och bo i.
Är du intresserad av att arbeta hos oss?
Vi är det självklara valet för dig som vill starta din karriär inom samhällsbyggnad och erbjuder en arbetsplats full av utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Vårt uppdrag är komplext men målet är tydligt, tillsammans ska vi bygga ett hållbart Västerås att trivas, bo och verka i – både för dagens och morgondagens invånare!
Är du intresserad av att göra praktik eller få sommarjobb under din utbildning? Vi ser positivt på att ta emot praktikanter, men ibland har vi begränsad möjlighet att ta emot detta. Hör ändå gärna av dig till oss, så återkommer vi om vilka möjligheter vi har. Välkommen att mejla till stadsbyggnadsforvaltningen[a]vasteras.se.

Ida Andersson och Linda Langefors är planarkitekter i Västerås stad. Ida: "Jag började som nyexaminerad hos Västerås stad och har fått växa in i rollen som planarkitekt. Nu jobbar jag i komplexa projekt och bidrar till att utveckla staden. Att jobba med stadsbyggnad i Västerås stad är kul och varierande arbete med små och stora detaljplaner, strategiska dokument och härliga kollegor”. Linda: ”Jag läste samhällsbyggnadsprogrammet på KTH med master i Hållbar samhällsplanering och stadsutformning. Jag får jobba med olika typer av projekt och hantera många olika utmaningar där jag har stor nytta av den breda grund som jag fick med mig från utbildningen.”
Vi planerar och bygger staden
Stadsbyggnadsförvaltningen har ett 100-tal medarbetare. Hos oss arbetar planarkitekter, projektledare, trafikplanerare, tillgänglighetsrådgivare, kommunekolog, energi- och klimatrådgivare, GIS-ingenjörer, lantmäteriingenjörer, 3D-visualiserare, utvecklingsstrateg, administratörer, nämndsekreterare, kommunikationsstrateg, kvalitetskontroller, förrättningslantmätare, byggnadsinspektörer och arkitekter. Vi får en hel stad att fungera och skapar livskvalitet för alla som bor, lever och verkar här.
Fler citat från medarbetare:
"Jag utvecklas ständigt i mitt arbete och gillar att jag får jobba med ny teknik och smarta lösningar. Det är verkligen spännande att forma framtidens Västerås."
"Det som driver mig är att kunna bidra till allas goda levnadsmiljö och hjälpa till att drömmar förverkligas."
"För mig är variation i arbetet viktigt. Det gör att jag får utvecklas inom många olika delar i stadsbyggnadsprocessen."
Tyck till om stadens aktuella planförslag
Stadsplanering sker genom översiktlig planering och detaljplanering. Just nu kan du lämna synpunkter på de här förslagen. Det kan gälla detaljplaner och andra planeringsdokument.
Tyck till om aktuella planförslag
En attraktiv, levande, trygg och säker stad
Stadsbyggnadsförvaltningens ambition är att planera och utveckla en attraktiv, levande, trygg och säker stad. Det vill vi göra i samarbete med er västeråsare. Västerås ska var en miljö som fungerar för olika människors behov och som underlättar vardagslivet. Staden ska även främja den sociala samvaron och vara upplevelserik. Rekreationsområden ska vara lätta att nå och det ska finnas gott om gröna oaser och spännande mötesplatser.
Planering och byggande i Västerås
I planering och byggande eftersträvar vi en blandning av bostäder och verksamheter. Vi vill också att olika boende- och upplåtelseformer blandas. Vi vill ha inriktningen mot den hållbara och miljövänliga staden vid planering och byggande. Det innebär att marken ska användas på ett mer effektivt sätt, och att husen byggs med sunda material och har energisnåla tekniska lösningar.
Kartor och geografisk information för staden
Om du eller din verksamhet behöver en karta eller en kartprodukt är chansen stor att stadsbyggnadsförvaltningens avdelning för geografisk information (GIS) kan hjälpa till. Vi har kunnande och verktyg för att tillgodose de mest skiftande behov. Steget från din idé om att hantera eller presentera verksamheten via karta kan vara kortare än du tror! Vi arbetar med 3D-kartor, och det är också vi som sätter nya namn på kvarter, gator och torg.
Bilda, förändra och registrera fastigheter
Om du vill bygga hus på landet, sälja av en bit mark eller säkra rätten att ha väg på annans mark behöver du sannolikt vända dig till lantmäterimyndigheten, vars roll är att bilda, förändra och registrera fastigheter, mark och vatten. Lantmäterimyndigheten kan även bilda gemensamhetsanläggningar med tillhörande samfällighetsföreningar. Det kan göras när det gäller anläggningar som behövs för flera fastigheter, till exempel för vägar och vatten- och avloppsanläggningar.
Kontakta oss om ditt bygglovsärende
Har du sökt om bygglov och vill veta hur långt våra handläggare har kommit med ditt ärende? Då får du snabbast svar genom att ringa eller e-posta till Bygglots hos Kontaktcenter. De kan se alla delar av ditt ärende, svara på frågor och hjälpa dig vidare. Bygglots kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan.
Byggnadsnämndens roll
Det är byggnadsnämnden som har det övergripande ansvaret för stadsbyggnadsförvaltningens verksamhet.
Carl Arnö
Stadsbyggnadsdirektör på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 10 59
carl.arno@vasteras.se
Anna Mirkovic
Chef för administrativa enheten på stadsbyggnadsförvaltningen
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se

Vesna Kranjec
Bygglovchef på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 00 00
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se
Ida Fritzdorf Pettersson
Chef för enheten geografisk information på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 00 00
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se
Helena Lindholm
Chef för enheten kommunala lantmäterimyndigheten på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 29 18
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se
Elisabeth Strand Hübinette
Planchef på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 00 00
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se
Tomas Persson
Chef för strategisk avdelning på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 00 00
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se
Bygglots
Bygglots på Kontaktcenter hjälper dig med bygglovsrelaterade frågor såsom nybyggnation, ändringar, rivningar, detaljplanebestämmelser och mycket annat.
Öppettider: Vardagar 08.00-16.30
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021‑39 00 00, knappval 3
kontaktcenterbygg@vasteras.se