INSTÄLLT! Västmanländska förr och nu
Datum: 23 mar 2023 Tid: Kl. 18.00-19.30 Plats: Västerås stadshus, kommunfullmäktigesalenFöredraget dessvärre inställt p g a sjukdom! Föredrag om den västmanländska dialekten – vad är typiskt för den?
Föredrag om de första kommunala barnträdgårdarna som öppnades i Västerås som utgör bakgrunden till dagens förskolor.
Ända sedan tidigt 1800-tal har samhället genom olika institutioner erbjudit omsorg och pedagogik för små barn, men det var under 1900-talet som den stora expansionen skedde både i Sverige och runt omkring. Rötterna till den verksamhet som vi idag kallar förskola, menas av många vara barnträdgårdar (från tyska kindergarten) och öppnades upp i allt större utsträckning runt om i Sverige under tidigt 1900-tal. Det dröjde dock ända till år 1940 innan den första kommunala barnträdgården öppnade upp i Västerås. En sen start till trots var kommunen måna att staden skulle ha en framträdande pedagogik och insåg tidigt värdet i att erbjuda barnomsorg i förskolan. I slutet av 1960-talet hade stadens barnomsorg expanderat så kraftigt att de var en av få städer i Sverige som kunde erbjuda placering för alla sexåringar.
I denna föreläsning kommer Linnéa Waldekranz att diskutera förskolesektorns framväxt i Västerås, med fokus på barnträdgårdar men även se till andra verksamheter som varit viktiga i formandet, såsom dagkolonier och parkleksverksamhet. Särskild vikt kommer sedan ägnas åt vardagslivet i 1940-talet barnträdgårdar med fokus på aktiviteter, material, emotioner och barnsyn.
Föredrag med Linnéa Waldekranz, doktorand vid Örebro universitet.
Ingen föranmälan
Aroslund barnträdgård, vårterminen 1958. Fotograf: okänd. Bildkälla: Västerås barnstugors arkiv, Västerås stadsarkiv.
Publicerad
Senast ändrad