Visa sökformulär

Västerås marknad – en folkfest med lång tradition

Föredrag med Rebecca Svensson om marknader förr i staden som lockade besökare från när och fjärran.

Datum: 20 maj 2021
Tid: Kl. 18.00-19.30
Plats: Västerås stadshus, kommunfullmäktigesalen
Pris: Kostnadsfritt

Varje år ordnas marknad i Västerås, på våren och sensommaren på Rocklundaområdet strax utanför centrum och på försommaren bjuder Västerås stad in till Cityfestival med marknadsstånd, karuseller och uppträdanden. Klassiska inslag på alla marknader och besökarna trängs på gatorna i centrum under de tre dagar marknaden pågår.

Att marknader är tradition har nog alla märkt – de återkommer varje år i ungefär samma tappning – men att Cityfestivalen har nästan tusenåriga anor är kanske inte lika bekant. Inte heller pratar vi så mycket idag om att ångbåtskajen i Västerås varje sommar under 1700- och 1800-talen fylldes till bredden med festglada stockholmare som lämnat huvudstaden för att besöka Västerås Folkmarknad. Ibland kom så många att stadens styrande fick säga ifrån och be folk gå på båtarna och åka hem igen.

Hur kommer det sig att Västerås marknader blivit så stora och populära, hur länge har de funnits och varför har vi egentligen marknader?

Föredrag med Rebecca Svensson, filosofie doktor i ekonomisk historia

Obligatorisk föranmälan via stadsarkivet@vasteras.se eller på telefon 021-39 19 93
Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer vad gäller antalet åhörare.

Föredraget kommer även att filmas och läggas ut i efterhand på stadens YouTube-kanal. Mer information om detta kommer att läggas ut på hemsidan längre fram.

Här är det folkmarknadsdag år 1910 i Västerås hamn

Här är det folkmarknadsdag år 1910 i Västerås hamn. Folkmarknaden brukade äga rum på en söndag, tre veckor före St. Larsdagen den 10 augusti. Bilden bör därför vara tagen den 24 juli. Då samlades tusentals människor för att söka plats eller hitta arbetskraft. Här kunde bland annat pigor och drängar finna sina husbönder. Folkmarknaden var alltså en sorts arbetsmarknadsdag. I bakgrunden syns slottet till vänster, och naturligtvis domkyrkans torn. Fotograf: Ernst Blom. Bildkälla: Västerås stadsarkiv.

Kontakta oss

Stadsarkivet

Ändrade öppettider

Skärtorsdagen 1/4: 09.00-11.30 och 13.00-15.00
Långfredagen 2/4: stängt
Annandag påsk, måndag 5/4: stängt

Ordinarie öppettider

Måndag 13.00-16.00
Tisdag - torsdag 09.00-11.30 och 13.00-16.00
Fredag 09.00-11.30

Besöksadress Stadshuset, våning 5, ingång från Fiskartorgsentrén

Telefonnummer 021 - 39 19 93

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Kontakt

Relaterade dokument

Kontakt

Relaterade kalenderhändelser

Publicerad

Senast ändrad