Visa sökformulär

Eget dricksvatten

Ett bra dricksvatten är viktigt för att vi ska hålla oss friska. Om du har egen brunn är det viktigt att du skyddar ditt dricksvatten från föroreningar såsom virus, bakterier och kemikalier.

Registrera din brunn och få ett bättre skydd

Brunnsarkivet är ett nationellt register som används för att identifiera brunnar inom ett område. Vinsterna med att brunnen är registrerad är flera; Andra som vill borra efter vatten eller värme/energi i området har möjlighet att ta hänsyn till din brunn. Likaså när kommunen tar fram översiktsplaner och detaljplaner för ett område, eller vid andra förändringar som påverkar din brunn. Och kanske framför allt, en registrerad brunn ökar chanserna för räddningstjänsten att skydda din brunn om en miljöolycka inträffar i området.

Genom att du registrerar din brunn och lämnar information om vattnets kvalitet och kvantitet, bidrar du till att vi gemensamt får bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden inom kommunen. Den informationen är viktig för kommunen som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten. Sveriges geologiska undersökning , SGU, står för insamling, sammanställning och utvärdering av uppgifterna.

Du registrerar din brunn genom att fylla i ett enkelt e-formulär på webben.

Länk till SGU inrapporteringsformulär.länk till annan webbplats

Vid frågor får du gärna kontakta Hoa Tran, 021-39 13 68, hoa.tran@vasteras.se på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

För vem

Testa ditt dricksvatten

Har du en fastighet eller fritidsbostad med egen brunn rekommenderas att du testar ditt dricksvatten regelbundet. Kontakta ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium som brukar ha särskilda provtagningspaket som utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer.

Du kan även kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att diskutera om det finns några särskilda problem med dricksvattnet i kommunen, som kan medföra att en utvidgad provtagning behövs.

Läs mer om dricksvatten hos Livsmedelsverket.länk till annan webbplats


Vatten som hälls över två händer

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: Vardagar 07:30-17.00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Ny kollektivtrafik för att möta ett växande Västerås

    I framtiden kan det finnas busskörfält, spårvagnar eller större bussar med plats för många passagerare i Västeråstrafiken. Det är några förslag som Västerås stad och Region Västmanland tittat på i ett gemensamt projekt kallat Framtidens kollektivtrafik.

  • Parkeringsyta i Bäckby stängs av

    Onsdagen den 23 oktober stängs Västerås stads parkeringsyta nära vårdcentralen i Bäckby. Anledningen är att Mimer köpt tomten för att bygga hus.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?