Vilken roll har Västerås stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning (MHF) i ärendet?
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens uppdrag är att se till att miljöfarliga verksamheter följer miljölagstiftningen och de krav MHF ställer. Det görs främst genom tillsyn. Verksamheter är ansvariga att redovisa sin egenkontroll, dvs hur de uppfyller miljölagstiftningen. Den redovisningen ska göras kontinuerligt för att MHF ska kunna bedöma verksamheternas miljöpåverkan. Miljöfarliga verksamheter ska på begäran från MHF redovisa uppgifter om sin verksamhet och påverkan på miljön, exempelvis genom resultat från vattenprover. Om MHF upptäcker brister i tillsynen får verksamheten möjlighet att åtgärda dessa. Om det inte sker kan MHF ställa ytterligare krav genom föreläggande med eller utan vite. Och om MHF misstänker miljöbrott ska en anmälan om misstänkt brott göras till polisen.
Vad menas med hårdgjord yta?
En hårdgjord yta är ett tätt, ofta gjutet underlag; betong eller asfalt. Det är ett villkor för lagring av bygg- och rivningsavfall som inte ska ligga direkt på marken och släppa ifrån sig eventuella skadliga ämnen. Bygg- och rivningsavfall som är torrt ska normalt inte avge lakvatten.
Vad har företaget på Kvarnbacka 3:1 anmält för verksamhet?
Det aktuella företaget NM Trading & Transport AB som har sin verksamhet på Kvarnbacka 3:1 anmälde sin verksamhet maj 2018. Enligt anmälan ska företaget lagra, sortera och bearbeta bygg- och rivningsavfall. Enligt anmälan ska inget farligt avfall finnas.
Efter anmälan skrev miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ett föreläggande, dvs ett beslut om försiktighetsåtgärder som ska följas av verksamheten. Beslutet innebär att osorterat avfall ska läggas på hårdgjord yta.
Vem äger fastigheten?
NM Trading & Transport AB äger den aktuella fastigheten Kvarnbacka 3:1och köpte den av tidigare privat ägare.
Vad är skillnaden mellan anmälan och tillstånd?
Mängden avfall avgör om verksamheten ska anmäla eller söka tillstånd. Gränsen för mängden avfall går vid 10 000 ton vid ett tillfälle. Vid anmälningspliktiga mängder gör verksamheten en anmälan till tillsynsmyndigheten i kommunen. I det här fallet miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, MHF.
MHF gör en bedömning om miljöpåverkan och ställer eventuella krav på skyddsåtgärder. Vid tillståndspliktiga mängder krävs en ansökan som behandlas av länsstyrelsen där den kommunala tillsynsmyndigheten, MHF, är remissinstans.
Verksamheterna är skyldiga att följa miljölagstiftningen och ska redovisa för tillsynsmyndigheten hur de följer lagstiftningen.
Finns det avtal mellan företaget och kommunen?
Det skrivs inga avtal mellan verksamheter och tillsynsmyndigheten.
Vilken roll har länsstyrelsen?
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för verksamheter som utför arbeten i vattendrag, så kallad vattenverksamhet. Länsstyrelsen hanterar eventuella ansökningar om tillstånd. Länsstyrelsen är remissinstans i kommunala anmälningsärenden. Vilket innebär att länsstyrelsen kan yttra sig i ärenden när ett företag anmält en miljöfarlig verksamhet.
Vilken roll har polisen?
Polisen tar emot anmälan om misstanke om miljöbrott och utreder om det skett något olagligt.
Frågor med anledning av den genomförda riskbedömningen:
Är det säkert att besöka fågeltornet?
Ja, det är säkert att vistas utanför verksamhetsområdet.
Går det att detektera föroreningar i Svartån från verksamhetsområdet?
Nej, flödet i Svartån är för stort.
Är det säkert att bada i Svartån?
Ja, utifrån analysen av kemiska föroreningar.