Detaljplanen har varit utsänd på samråd. Nu bearbetar vi de synpunkter och förslag som har kommit in.
Syftet med planen är att stärka kopplingen mellan city, Mälaren och angränsande stadsdelar. Syftet är också att främja kollektivt resande. Där är ett nytt resecentrum tyngdpunkten i förslaget. I förslaget finns det även bostäder, kontors- och parkeringshus. Det finns också möjlighet för verksamheter och service i anslutning till resecentrum. Vi planerar för 300-400 nya bostäder i området.
Västerås nya resecentrum har fyra ingångar och två passager över spåren. Det är anpassat för fler människor och ska göra det enklare för resenärer.
Planområdets yta är cirka 12 hektar (120 000 kvadratmeter) stort. Där ingår kvarteret Sigurd 3, Vasatornet och Östermalmsterrassen.
Resecentrum är en del av projektet för hela stationsområdet, Mälarporten.
Projekt Mälarporten
Karta med området för hela projekt Mälarporten och detaljplanen för resecentrum markerat. På bilden ser du även hur det är tänkt att resecentrums tak ska sträcka ut sig.
Detaljplanen var utskickad på samråd mellan den 8 oktober och den 18 december 2018. Det här dokumentet redovisar en sammanställning av de synpunkter som kom in. Det beskriver också vad som har hänt efter samrådet och vad som händer nu.
Dokumentet är inte en formell samrådsredogörelse enligt plan- och bygglagen. Vi kommer att redovisa alla synpunkter som har kommit in och kommunens ställningstaganden i en fullständig samrådsredogörelse. Den kommer när detaljplanen ställs ut för granskning.
Sammanställning av synpunkter från samrådet
Du kan få mer information av
Åsa Rudhage via e-post asa.rudhage[a]vasteras.se eller på telefon 021-39 32 55 eller
Ida Blank via e-post ida.blank[a]vasteras.se eller på telefon 021-39 12 20.
Det är stadsbyggnadsförvaltningen i Västerås stad som arbetar med att ta fram detaljplaner. I byggnadsnämnden eller kommunfullmäktige tas beslut om att planen ska antas. Om ingen överklagar planen vinner den laga kraft efter tre veckor från att den har blivit antagen.
Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 32 55
E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.
Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.
Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.