Visa sökformulär

Sortera ditt avfall

I dag är det ganska självklart att vi källsorterar sopor och annat avfall. På så sätt kan avfallet användas för många olika saker, till nya produkter och produktion av energi. Och tänk efter en extra gång innan du slänger något. Kanske kan det återanvändas? Var rädd om din närmiljö och minska ditt matsvinn!

Var rädd om din närmiljö

Du hittar ditt närmaste Återbruk och de lokala åter­vinnings­stationerna på sidan Avfall och åter­vinning. Läs också om var du ställer frågor om sop­hämtning.

I stadsmiljö, natur och längs stränder lämnar människor ibland spår efter sig på marken i form av skräp. Nedskräpningen kostar pengar för samhället och orsakar andra olägenheter. Den kan också påverka människors och djurs hälsa negativt.

Barn, djur och natur tar skada

Förutom att skräp förfular omgivningen kan skräp vara farligt för djur och människor. Fimpen, som är vårt absolut vanligaste skräp, innehåller ämnen som kan vara livsfarliga för nyfikna barn. Många skräpföremål har en mycket längre nedbrytningstid än vad man kanske tror. Plast kan ligga i hundratals år utan att försvinna och glas försvinner närapå aldrig trots att det är gjort av naturmaterial.

Trädgårdsavfall blir nedskräpning

Det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall utanför sin egen tomt. Det är liksom annan nedskräpning olagligt. Tippat trädgårdsavfall riskerar också att vara början på en illegal soptipp. Trädgårdsavfall från privata tomter ska tas om hand inom den egna tomten och får inte slängas på varken kommunens eller annans mark. Trädgårdsavfall på rätt plats är en resurs. Du kan kompostera avfallet på din tomt och om du sköter komposten får du så småningom bra trädgårdsjord. Hjälp till att göra närmiljön trevlig. Informera gärna varandra i samfällighetsföreningar eller villaägarföreningar. På Återbruken kan du som privatperson  lämna in trädgårdsavfall, grovavfall och farligt avfall. Det är helt kostnadsfritt.

Skänk istället för släng

Saker och kläder som du inte använder kan du som privatperson lämna till olika frivilligorganisationer som säljer second hand. Du kan också lämna det på Återbruken som förmedlar vidare till olika organisationer. Mycket av avfallet som vi lämnar blir nya produkter genom återvinning, till exempel papper, glas, metall och plast.   

10 tips hur du kan minska ditt matsvinn

 1. Planera dina inköp.
 2. Titta, lukta, smaka. Våga lita på dina sinnen.
 3. Tänk på din plånbok. Den dyraste maten är den som slängs.
 4. Se till att kylskåpet håller rätt temperatur.
 5. Förvara maten rätt. Sätt in kylvaror i kylen så fort som möjligt.
 6. Äldst längst fram. Flytta fram det som redan finns i skafferiet och kylskåpet.
 7. Lägg inte upp för stora portioner utan ta hellre om när tallriken är tom.
 8. Ta hand om resterna. Använd resterna till lunch eller middag nästa dag eller frys in.
 9. Frys in mat och bröd som inte går åt. Portionsförpacka maten och ta fram när du är för trött för att ställa dig i köket.
 10. Källsortera. Det går inte att undvika matavfall helt. Lägg det i bruna påsen så blir det biogas och biogödsel.
Enligt avfallstrappan bör vi i första hand se till att det blir så lite avfall som möjligt. Det är det bästa sättet att minska användningen av jordens resurser och påverkan på miljön. Särskilt viktigt är det att minimera mängden farligt avfall.
Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

I Västerås är det Vafabmiljö AB som ansvarar för administration, beställning, och planering kring hushållsavfallet. Du når dem på

E-post kundservice@vafabmiljo.se
Telefonnummer 020-120 22 20
Postadress Vafabmiljö Kommunalförbund, Returvägen 20, 721 37 Västerås. 

Det här händer i Västerås

 • Lökutdelning

  Tisdagen den 18 juni bjuder Västerås stad på lökar från stadens rabatter.

 • Invigning faunapassagen

  Nu är det dags att inviga faunapassagen vid Fiskartorget. Tack vare passagen kan fiskar och andra vattenlevande djur ta sig från Mälaren och förbi turbinbron upp i Svartån.

Nytt i Västerås

 • Ja till Stora Torgets gestaltningsprogram

  På onsdagen sa tekniska nämnden ja till gestaltningsprogrammet för Stora Torget och Bondtorget. Byggstart är planerad till hösten 2020 och invigningen till våren 2022.

 • Tyck om Bjurhovda

  Nu är det dags för dig som bor i Bjurhovda att lämna förslag på platser som du vill förbättra när det gäller gator, trafik och parker i området! Markera de platser du vill förbättra i vår digitala karta.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?