Visa sökformulär

Hållbar livsstil

Alla kan göra något för miljön varje dag, men ingen kan göra allt själv. Genom medvetna val kan du bidra på många olika sätt till en bättre miljö och ett hållbart liv. Det gör du till exempel genom att tänka på var och hur du handlar, hur du åker till och från jobbet eller skolan och även vad du äter. Många gånger sparar du inte bara på miljön utan även pengar. Här kan du hitta några praktiska råd och tips på hur du kan leva mer hållbart.

Cykelmarkering i gatan

Att gå och cykla är utmärkta sätt att ta sig fram på. Båda är väldigt miljö­vänliga så klart. Men du får också massor med härlig och nyttig motion, och frisk luft. I Västerås­området finns det mängder av fina vandringsleder och cykelvägar.
Fler tips om att gå och cykla.

En väg som leder in i en allé av skirt grönskande träd

Du behöver inte åka utom­lands, eller ens utanför Västerås för att få en menings­full fritid. Det finns massor att göra här. Här finns härliga skogar, när­heten till Mälaren, fina bad­klippor och på vintern skridsko­isar och skid­spår. Den kultur- och historie­intresserade kan också hitta väldigt mycket. Självklart har staden också mycket att erbjuda i form av restauranger, shopping, museer, ut­ställningar och mycket annat.
Fler tips om att göra utflykter på hemmaplan.

Fairtrades logga med texten Fairtrade city

Närodlat, lokal­producerat eller ekologiskt. Många varor vi köper dagligen är numera märkta på olika sätt. Men att veta vad det betyder, och om det verkligen är miljö­rätt, är inte lätt. Här kan du hitta in­formation om olika märkningar, och annat du kan tänka på när du handlar.
Fler tips om att handla hållbart.

Bilar i trafiken

Eller köra bil över­huvudtaget? Ibland måste man och moderna bilar blir allt bättre när det gäller bränsle­ekonomi, så det går att köra snålare. Elbilar kommer som spännande alternativ. För den som inte behöver bil varje dag kan bilpool vara en lösning. Tänk också på bränsle­valet, bensin, diesel, etanol eller gas. Alla till­verkare redo­visar hur mycket ut­släpp bilen har, kolla och jämför. Varför inte gå en kurs i ”ecodriving”, miljövänligt körande?
Fler tips om att köra miljövänligt.

Avfallstrappan Först minska inköp, återanvända, återvinna material, återvinna energi, sist deponera

Idag är det ganska självklart att vi käll­sorterar sopor och annat avfall. På så sätt kan avfallet användas för många olika saker, till nya produkter och produktion av energi. Och tänk efter en extra gång innan du slänger något. Kanske kan det åter­användas? Kläder datorer, möbler och hus­geråd kan ofta få både en andra och tredje chans innan de är helt slut. Åter­bruket tar emot.
Fler tips om att sortera ditt avfall.

Turbinhuset vid Svartån

Så sparar du också pengar. Du kan spara energi på många olika sätt. Givetvis genom att åka smart, och inte så mycket bil. Men också genom vilken lampa du väljer eller vilken mat du äter, plus mycket annat.
Fler tips om att spara energi.

Illustration där en person slänger mat i kompostpåsen

Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid - vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Här får du tips på hur du kan ta hand om din mat istället för att slänga den. 
Fler tips om att spara pengar och klimat när du äter upp maten.

En bil vid en biltvätt

Att hålla bilen ren kan se till att värdet varar. Men du bör inte tvätta bilen direkt på gatan eller garage­uppfarten. Ren­görings­medlen och smutsen från bilen rinner ut i dag­vattnet, och även i naturen och förorenar. Det bästa är att åka till en tvätt­anläggning, till exempel vid de större bränsle­stationerna. Här kan du ofta både välja maskin­tvätt eller tvätta själv för hand.
Fler tips om att tvätta bilen rätt.

Rengöringsprodukter av olika slag

Kemikalier är en del av vår var­dag. Vi använder dem och träffar på dem så gott som dag­ligen. Läke­medel, rengörings­medel, färger och bekämpnings­medel. Listan kan göras lång. Giftiga ämnen kan också finnas i andra produkter som möbler, elektronik och liknande. Kolla vad sakerna inne­håller, och välj de som är minst giftiga.
Fler tips om att välja giftfritt.

Vy över stationsområdet

Många gånger kanske det går att lämna bilen helt och hållet, och istället välja andra färd­medel. Att cykla eller gå ger dess­utom ut­märkt motion. En tur med bussen eller lokal­tåget kan leda till nya spännande platser och möten med människor. Förutom att du bidrar till minskade ut­släpp av växt­hus­gaser.
Fler tips om att åka kollektivt.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivning

Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.

Zandra Camber 021-39 25 71 och Per Eriksson 021-39 25 75. Det går också bra att skicka e-post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se eller i e-postformuläret i rutan Kontakta oss.

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: Vardagar 07:30-17.00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Ny kollektivtrafik för att möta ett växande Västerås

    I framtiden kan det finnas busskörfält, spårvagnar eller större bussar med plats för många passagerare i Västeråstrafiken. Det är några förslag som Västerås stad och Region Västmanland tittat på i ett gemensamt projekt kallat Framtidens kollektivtrafik.

  • Pratande soptunnor invigdes i Vasaparken

    Kasta skräp - och hör sen! Det är budskapet bakom de tre soptunnor som på fredagen invigdes längs det stora promenadstråket i Vasaparken. Avsikten är att med roliga fakta få människor att minska nedskräpningen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?