Flera fastigheter kan ha ett gemensamt behov eller behöva använda en del av en annan fastighet. Här kan du läsa mer om hur det går att lösa.
Det händer att flera fastigheter har en anläggning tillsammans som gör att fastigheterna kan fungera bra på lång sikt. Det kallas för gemensamhetsanläggning. Det betyder att behovet av till exempel en utfartsväg kan tillgodoses utan att det sker inom den egna fastigheten. Andra exempel är anläggningar för vatten och avlopp. Det är alltså fastigheterna som är anslutna till en specifik gemensamhetsanläggning. Inte de personer som äger fastigheterna.
Det är vi på den kommunala lantmäterimyndigheten som bildar gemensamhetsanläggningar. Det görs med stöd av anläggningslagen. En gemensamhetsanläggning ger fastigheter med samma behov en bestående samverkan över tid.
Gemensamhetsanläggningar finns i flera olika former både i tätorten och på landsbygden. Det kan gälla olika anläggningar som till exempel lekplatser, garage och skogsbilvägar. Men också anläggningar för vatten och avlopp eller båtbrygga.
När en gemensamhetsanläggning bildas blir samverkan mellan de berörda fastigheterna, ordnad på ett rättsligt bindande sätt. Det ger delägarna klarhet i
Förvaltning av en sådan anläggning kan ske på två sätt. Antingen gemensamt av delägarna eller av en samfällighetsförening. En samfällighetsförening är en juridisk person och dess medlemmar är de deltagande fastigheterna. Den bildas genom lantmäterimyndighetens försorg.
Blankett för överenskommelse om andel i gemensamhetsanläggning Pdf, 1.3 MB.
Information om hur vi hanterar dina personuppgifter
Du ska skicka in blanketten med vanlig post till
Västerås stad
Kommunala lantmäterimyndigheten
Stadsbyggnadsförvaltningen
721 87 Västerås
När en fastighet har rätt att på något sätt använda en annan fastighet, kallas det servitut. Det kan till exempel vara rätt att använda väg för in- och utfart, anlägga enskild ledning eller få tillgång till brunn eller liknande.
Servitut är generellt sett en rättighet mellan två eller fler fastigheter som gäller över tid. Det gör att rätten inte ändras om fastigheten byter ägare. Rätten är inte heller tidsbegränsad.
Det är mycket vanligt att bilda servitut i alla sorts sammanhang. Det ger goda möjligheter att lösa olika former av praktiska problem mellan flera fastigheter.
En fastighet som har ett servitut till förmån kallas härskande fastighet. Fastighet som belastas av servitutet kallas den tjänande fastigheten.
Det finns två typer av servitut
Ett avtalsservitut bildas på frivillig basis. När det är anmält till lantmäteriet antecknas det i fastighetsregistret. Servitutet bildas inte med automatik vid en lantmäteriförrättning. Servitutet gäller tills rättighetshavaren ansöker om att det ska tas bort.
Om ett servitut har stor betydelse för en fastighets möjlighet att fungera, bildas det vid en lantmäteriförrättning. Då kallas det officialservitut och det kan vara tvingande. Det krävs att ett antal villkor är uppfyllda innan ett nytt servitut kan bildas. Det krävs en förrättning för att upphäva ett officialservitut. Även då finns vissa krav som ska vara uppfyllda.
Det finns en speciell typ av rättighet som liknar servitut, det är ledningsrätt. Det innebär att till exempel en kommun eller ett elbolag får rätt att anlägga, behålla och underhålla ledningar på annans fastighet. Det kan vara ledningar för vatten och avlopp, fjärrvärme, starkström och liknande.
Ledningsrätt bildas vid så kallad ledningsrättsförrättning.
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3