Visa sökformulär

Spar energi under julen

Här kommer några jultips för att hjälpa dig hitta smarta sätt för
upp­värm­ning, julbe­lys­ning och annat som för­brukar energi.
Dess­utom kan du spara pengar.

Så här gör du

Energispartips till jul

Värme

Vid jul och nyår samlar vi ofta släkt och vänner. Spis, ugn och kanske även brasa är igång i flera timmar och vi tänder levande ljus. Ett tips är att sänka temperaturen i ditt hem några timmar innan gästerna kommer och att inte dra upp den igen förrän gästerna åkt hem. Då sparar du energi och får samtidigt en trivsammare inomhusmiljö. Ska du åka bort en längre tid över jul kan du också sänka värmen.

Umgås

Går det verkligen att spara energi genom att umgås med varandra? Enligt Naturskyddsföreningen kan det gå åt så mycket som 25 % av privatpersoners elkonsumtion till surfande och mediekonsumtion. Genom att låta mobiler, tv-apparater och datorer vila kan man alltså minska elförbrukningen markant. Passa på att prata, leka lekar, lägga pussel och spela vanliga brädspel i jul!

Julbelysning

Det är mysigt med ljus i mörkret. Men visste du att du kan minska din elförbrukning genom att byta ut lamporna i din gamla julgransbelysning till moderna LED-lampor. Du måste byta ut alla lamporna för att det ska fungera, men sen kan du spara energi många jular. Om du istället köper nya elljusstakar eller ljusslingor, finns det stora möjligheter att välja riktigt energisnåla alternativ som LED och lysdioder. Med energisnåla lampor är det inte säkert att en timer sänker energiförbrukningen, eftersom timern i sig drar energi. Att stänga av belysningen för hand sparar däremot alltid energi.

Julklappar

Varför inte ge bort julklappar som sparar energi? Genom att ge familjen varma tofflor, koftor och filtar kan du sänka temperaturen med någon grad hemma och på så vis spara energi. Kanske farmor blir glad för ett grenuttag med strömbrytare eller en elförbrukningsmätare? Tänk även återvunnet och begagnat när du köper julklappar. Varför inte skapa något själv eller välj bort julklappar helt.

Stand by

Jul och ledighet betyder film och musik för många. Men glöm inte att stänga av prylarna helt när du lämnar rummet. Ett normalhushåll med elektronik som står i stand-by-läge drar ca 500 kWh timmar om året. Det kan bli flera hundra kronor extra på elräkningen!

Julmat

Stoppa in julskinkan i ugnen direkt efter pepparkakorna, så sparar du energi genom att utnyttja att ugnen redan är uppvärmd. Försök också att förvara julmaten med låg energiförbrukning. Om du dammar av baksidan på kyl och frys, så drar de mindre energi. Du kan också passa på att frosta av frysen, när det är kallt ute eller tina upp fryst julmat i kylen. Och du – tänk på att mindre kött och mer grönt gör gott för både kroppen och planeten.


Hör av dig om du vill att vi kontaktar dig

Du når oss via

  • Telefon Zandra Camber har 021-39 25 71 och Per Eriksson har 021-39 25 75
  • E-post energiradgivning[a]vasteras.se
  • E-postformulär nere i kontaktkortet.

För att kunna hjälpa dig på bästa sätt får du gärna berätta

  • på vilket sätt du vill bli kontaktad, e-post eller telefon
  • vilken fråga du har och den information som vi kan ha nytta av. Det kan till exempel vara byggnadsår på ditt hus, nuvarande energianvändning, adress eller fastighetsbeteckning eller resvanor.
Hitta hit

Hitta till energi- och klimatrådgivarna

Här hittar du var våra energi- och klimatrådgivare håller till.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Rådgivning i energi- och klimatfrågor

Vår råd­givning är opartisk och fri från kommersiella intressen. Den är alltid kostnads­fri. Vi får inte göra be­siktningar eller upp­rätta energi­deklarationer. Vår verk­sam­het finansieras genom bidrag från Energimyndigheten.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivning

Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.

Zandra Camber 021-39 25 71 och Per Eriksson 021-39 25 75. Det går också bra att skicka e-post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se eller i e-postformuläret i rutan Kontakta oss.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?