Vi ska ta fram ett arkitekturprogram för Västerås. Syftet är bland annat att höja kvalitén på arkitekturen och den fysiska miljön runt omkring oss. Programmet ska vara vägledande för alla som jobbar med arkitektur samt beskriva hur arkitekturen kan bevaras, stärkas, kompletteras och utvecklas.
Arkitektur är inte bara byggnader utan handlar om att skapa fysiska miljöer som ska bli uppskattade av dem som ska vara där.
Det byggs mycket i Västerås. År 2050 kan vi vara 230.000 invånare. Vi behöver diskutera arkitektur och frågor som handlar om våra fysiska livsmiljöer. Arkitektur är mer än bara hur en byggnad ser ut. Arkitektur handlar om utformningen av hela den fysiska miljön. Helheten ska bli uppskattad, hållbar, tillgänglig och användbar för dem som ska vara där. Det handlar om bebyggelse, stads- och gaturum, parker och grönska.
Ett av målen med arkitekturprogrammet är att arkitektur, form och design ska kunna bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle. När vi alla får möjlighet att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön får vi en mer hållbar stadsutveckling.
Invånare och andra aktörer, till exempel fastighetsägare, kommer att få vara med och påverka innehållet i arkitekturprogrammet. Programmet kommer att vara vägledande för dem som jobbar med att utveckla och planera våra stadsmiljöer.
Arbetet kommer att pågå under 2021. Vi kommer att ha flera föreläsningar och workshops för olika målgrupper under året. Under 2021 planeras en invånardialog. Arkitekturprogrammet visas först som ett förslag som olika grupper kan lämna synpunkter på, och därefter görs flera bearbetningar. Kommunfullmäktige beräknas anta programmet i juni 2022.
Nyfiken på mer om arkitektur i Västerås?
Hållbar arkitektur betyder bland annat att fler ska kunna vara med och påverka utvecklingen av den gemensamma miljön.