Öppet hus på Västerås kulturskola
Kulturskolan visar upp sin verksamhet.
Skolskjuts kan elever i grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola söka. Gymnasieelever kan ansöka om busskort.
Du kan ha rätt till skolskjuts om du går i grundskola, grundsärskola eller gymnasiesärskola och inte har en skola i din närhet. Det innebär att avståndet till den skola där kommunen planerar plats åt dig är:
Samma avstånd gäller inom grundskola och grundsärskola.
Avståndet mäts från din folkbokföringsadress till den skola där kommunen planerar plats åt dig. Kontakta oss om du inte har en skola i din närhet och vill veta vilken skola du kan få skolskjuts till.
Om du väljer en annan än den planerade skolan är det inte säkert att du har rätt till skolskjuts. Detsamma gäller om ni flyttar och barnet går kvar på samma skola.
Du kan också få skolskjuts om du har särskilda skäl. Det kan till exempel vara svåra trafikförhållanden eller om du har en funktionsnedsättning. Vi gör en individuell bedömning utifrån riktlinjer för skolskjuts.
Du ansöker via vår e-tjänst.
Du måste ansöka i god tid innan skolskjutsen ska börja gälla. Vi behöver ansökan för kommande läsår senast den 30 april för att garantera att det fungerar vid skolstarten.
Beslutet gäller för ett läsår. Du måste göra en ny ansökan inför varje läsår.
Du måste göra en ny ansökan om du flyttar eller byter skola.
Du behöver Mobilt BankID eller e-legitimation för att ansöka digitalt. Om du inte har det kan du använda blanketten.
Du kan få skolskjuts på olika sätt; allmän kollektivtrafik, skolbuss och skoltaxi. Vem som har rätt till skolskjuts regleras i skollagen och i Västerås stads riktlinjer för skolskjuts. Det är barn- och utbildningsförvaltningen som beslutar om skolskjuts.
Om du får skolskjuts har du rätt att åka till och från skolan i anslutning till undervisningen. Du har inte rätt till skolskjuts till och från fritidshem.
Restiden ska normalt inte ta mer än 60 minuter för enkel resa.
Med anledning av inkommande frågor gällande skolskjuts från vårdnadshavare i Rytterneområdet har Västerås stad tagit beslutet att samla och besvara de övergripande frågeställningar som kommit in.
Vi utför vårt uppdrag enligt befintliga lagar och riktlinjer, så därför vill vi hädanefter hänvisa till beslutsfattarna/politiken, lokalt och nationellt.
Du kan ha rätt till busskort, eller elevresor som det heter i skollagen, om du går på gymnasiet. Du har rätt till busskort om avståndet till skolan är mer än 6 kilometer. Avståndet mäts från din folkbokföringsadress till skolan.
Du som går på gymnasiet kan inte ansöka om skolskjuts, förutom om du går gymnasiesärskola. Du kan inte ansöka om busskort på grund av särskilda skäl.
Om du går på en skola som ligger utanför Västmanlands län får du inte busskort. Du kan få inackorderingstillägg eller resetillägg istället.
Information om inackorderingstillägg och resetillägg
Du ansöker via VLs e-tjänst.
Beslutet gäller för ett läsår. Du måste göra en ny ansökan inför varje läsår.
Du måste göra en ny ansökan om du flyttar eller byter skola.
Kollektivtrafikförvaltningen hanterar busskort för gymnasieelever. Om du har frågor om vilka regler som gäller för ansökan kontaktar du VL på telefon 0771-22 40 00.