Visa sökformulär

Högskola och yrkeshögskola

För vem

Vad gäller?

För att läsa på högskola eller yrkeshögskola behöver du ha en gymnasieexamen. Du kan söka utbildningarna oberoende av nuvarande bostadsort.

Information om vad Västerås stad kan erbjuda när det gäller examensarbete, verksamhetsförlagd utbildning och att jobba som vikarie

Om högskola och yrkeshögskola

Högskola

I Västerås finns Mälardalens högskola. Det är en av landets större högskolor med 14 000 studenter. Högskolan har även campus i Eskilstuna. Här finns program och kurser inom fyra utbildningsområden; lärar-, teknik, ekonomi-, samt hälso- och välfärdsutbildning.

Mälardalens högskola samarbetar med företag och offentlig sektor i regionen och den har en tydlig miljöprofil.

Mälardalens högskola Länk till annan webbplats.

Yrkeshögskola

I Västerås finns det flera yrkeshögskolor. En yrkeshögskoleutbildning ger dig kompetens inom ett område där det behövs arbetskraft. Skolorna har ett nära samarbete med näringslivet och utbildningarna varvar teori med praktik vilket ger goda möjligheter till jobb.

Att utbildningarna matchas mot näringslivets behov innebär att en utbildnings innehåll och inriktning kan förändras. Nya utbildningar kan starta och andra försvinna allt eftersom kompetensbehovet förändras. För dig som student innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad när du är klar med din utbildning.

Yrkeshögskolan Länk till annan webbplats.

Vad skiljer yrkeshögskola från högskola?

Högskoleutbildningar är forskningsanknutna och baseras på vetenskapliga eller konstnärliga grunder.

Yrkeshögskoleutbildningar har främst sin grund i kunskap som uppkommit i yrkeslivet. Utbildningarna anpassas utifrån arbetslivets krav på kompetens när det gäller praktiska yrkeskunskaper.

Du kan få studiemedel när du läser på både högskola och yrkeshögskola. Utbildningarna är avgiftsfria förutom ett fåtal yrkeshögskoleutbildningar. Du betalar själv för kurslitteratur och annat studiematerial.

Bra länkar

Högskola och yrkeshögskolor i Västerås

Så här gör du

Så här gör du en ansökan

Högskola

Högskolorna och universiteten har en gemensam webbplats för anmälning till deras utbildningar.

Information om hur du söker en högskoleutbildning, Antagning.se Länk till annan webbplats.

Yrkeshögskola

Du söker utbildningen hos den yrkeshögskola som du vill gå på. Länkar till skolorna finns längre upp på denna sida.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Nominera till nya Skolledarpriset

    Västerås stad ska för första gången dela ut ett skolledarpris för att uppmärksamma framstående ledare. Det gör vi samtidigt som vi delar ut Pedagogiska priset till skickliga pedagoger. Nu behöver vi d...

  • Västerås får en direktlänk till EU

    Västerås stad vill öka kunskapen om och minska avståndet till EU. Därför har stadsledningskontoret, på uppdrag av kommunstyrelsen, ansökt om att få öppna ett Europa Direkt. Nu är det klart att Västerå...