Visa sökformulär

Högskola och yrkeshögskola

För vem

Vad gäller?

För att läsa på högskola eller yrkeshögskola behöver du ha en gymnasieexamen. Du kan söka utbildningarna oberoende av nuvarande bostadsort.

Läs mer om vad Västerås stad kan erbjuda när det gäller examensarbete och praktik samt arbete som vikarie här

Om högskola och yrkeshögskola

Högskola

I Västerås finns Mälardalens högskola. Det är en av landets större högskolor med 14 000 studenter. Högskolan har även campus i Eskilstuna. Här finns program och kurser inom fyra utbildningsområden; lärar-, teknik, ekonomi-, samt hälso- och välfärdsutbildning.

Mälardalens högskola samarbetar med företag och offentlig sektor i regionen och den har en tydlig miljöprofil.

Läs mer på Mälardalens högskolas webbplatslänk till annan webbplats

Yrkeshögskola

I Västerås finns det flera yrkeshögskolor. En yrkeshögskoleutbildning ger dig kompetens inom ett område där det behövs arbetskraft. Skolorna har ett nära samarbete med näringslivet och utbildningarna varvar teori med praktik vilket ger goda möjligheter till jobb.

Att utbildningarna matchas mot näringslivets behov innebär att en utbildnings innehåll och inriktning kan förändras. Nya utbildningar kan starta och andra försvinna allt eftersom kompetensbehovet förändras. För dig som student innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad när du är klar med din utbildning.

Läs mer på webbplatsen yrkeshögskolan.selänk till annan webbplats

Vad skiljer yrkeshögskola från högskola?

Högskoleutbildningar är forskningsanknutna och baseras på vetenskapliga eller konstnärliga grunder.

Yrkeshögskoleutbildningar har främst sin grund i kunskap som uppkommit i yrkeslivet. Utbildningarna anpassas utifrån arbetslivets krav på kompetens när det gäller praktiska yrkeskunskaper.

Du kan få studiemedel när du läser på både högskola och yrkeshögskola. Utbildningarna är avgiftsfria förutom ett fåtal yrkeshögskoleutbildningar. Du betalar själv för kurslitteratur och annat studiematerial.

Bra länkar

Högskola och yrkeshögskolor i Västerås

Så här gör du

Så här gör du en ansökan

Högskola

Högskolorna och universiteten har en gemensam webbplats för anmälning till deras utbildningar.

Sök en högskoleutbildning härlänk till annan webbplats

Yrkeshögskola

Du söker utbildningen hos den yrkeshögskola som du vill gå på.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Rudbeckianska gymnasiet öppnar på fredag

    Rudbeckianska gymnasiet i Västerås som hålls stängt under torsdagen kommer att öppna som vanligt i morgon, fredag. Anledningen är att Polisen gripit den person som är misstänkt för att ha skickat hot...

  • Vinnarna av Pedagogiska priset 2018

    Idag har Pedagogiska priset 2018 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildnin...

  • Nominerade till Pedagogiska priset 2018

    Det har kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset och här presenterar vi de nominerade. Tack till alla er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet. Fredag den 1...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?