Öppet hus på Västerås kulturskola
Kulturskolan visar upp sin verksamhet.
Under hösten det år ditt barn är fem år kommer information om förskoleklass med posten.
Om det är många som önskar samma skola och årskurs och inte alla kan få plats så tillämpar Västerås kommunala skolor principen relativ närhet. Det innebär att avståndet till den önskade skolan har betydelse och att det avståndet jämförs med avståndet till andra skolor nära hemmet.
Om du söker plats på en fristående skola gäller andra regler för placering. Kontakta skolan för att få reda på vad som gäller.
I filen nedan har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående grundskolor i Västerås.
Resultat enkät vårdnadshavare 2020 Förskoleklass
Information om hur du gör för att söka skola
Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller e-legitimation som du får av din bank.
Förskoleklasserna i bokstavsordning.
Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas förskoleklasserna i en lista:
Förskoleklass är en obligatorisk skolform som ska stimulera elevernas utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.
Förskoleklass pågår ungefär tre timmar per dag. Resten av dagen är de flesta eleverna i fritidshem eller pedagogisk omsorg. Förskoleklassen är avgiftsfri, men för tiden i fritidshem eller pedagogisk omsorg tas en avgift ut enligt maxtaxereglerna.
Från och med höstterminen det år barnet fyller sex år börjar skolplikten. Kommunen är skyldig att erbjuda en plats i förskoleklass. Även femåringar kan få gå i förskoleklass.
Du som är vårdnadshavare kan ansöka om att ditt barn börjar i årskurs 1 redan som sexåring utan att gå i förskoleklass om barnet bedöms ha förutsättningar för det. Beslut om tidigare skolstart fattas av rektor.
Om det finns särskilda skäl kan du skjuta upp ditt barns skolstart. Då kommer ditt barn erbjudas plats i förskolan eller inom den pedagogiska omsorgen och börja i förskoleklass det år barnet fyller sju år. Skolan eller förskolan kan hjälpa dig om du har svårt att ta ställning till de olika alternativen.
För elever som går i grundskola finns modersmålsundervisning och studiehandledning.
Emausskolan erbjuder tvåspråkig grundskoleverksamhet i sverigefinska klassen från förskoleklass till årskurs 3. Upp till hälften av undervisningen sker på finska och minst hälften på svenska.
Förskoleklassen omfattas av läroplanen för grundskolan. Den kommunala verksamheten drivs av Västerås stads skolverksamheter och Skultuna kommundel. Den fristående verksamheten drivs av bolag eller stiftelser. Västerås stad ansvarar för att utbildningen vid de kommunala skolorna genomförs enligt de bestämmelser som finns i lagar och förordningar. De fristående skolorna i Västerås har motsvarade skyldighet för sina verksamheter.
Om du har frågor om en specifik skola eller dess verksamhet kontaktar du skolan. Om du har andra frågor, till exempel om skolskjuts eller hur du önskar skola, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar grundskolenämnden för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem. Kulturnämnden ansvarar för fritidsklubb och fritidsgård. Nämnderna medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta respektive nämnd om du har frågor som handlar om politiska beslut i skolan eller fritidsverksamhet.
Om ditt barn går i en kommunal förskoleklass:
Om du har en fråga, synpunkt eller klagomål på en kommunal förskoleklass ska du först vända dig direkt till skolan och följa deras rutin. Vid behov vänder du dig i följande ordning till:
Skolans rektor
Verksamhetschefen för grundskolan
Annan myndighet.
På Skolinspektionens webbplats får du vägledning
Om ditt barn går i en fristående förskoleklass:
Om du har en fråga, synpunkt eller klagomål på en fristående förskoleklass ska du först vända dig direkt till skolan och följa deras rutin. Om det inte känns möjligt eller du känner dig missnöjd med hanteringen, kan du vända dig till Västerås stad för råd och stöd. Du kan också vända dig till Skolinspektionen som har tillsynsansvar för fristående grundskolor.