Logotyp
Visa sökformulär

Teater

Vill du se en teaterföreställning eller vill du själv trollbinda publiken från scenen? I Västerås kan du göra både och! Vår stad har ett omfattande kulturliv med både teaterföreställningar och möjlighet att själv spela teater. Här finns både professionella teatergrupper och amatörteaterföreningar.

Om verksamheten

Skådespelare på en scen.

Foto: Västmanlands teater

I Västerås finns teaterkurser och teaterevenemang för alla åldrar

Carlforsska gymnasieskolans estetiska program erbjuder teater som en inriktning. Programmet är högskoleförberedande och ger dig kunskaper inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Västerås kulturskola erbjuder en yrkesförberedande teaterutbildning, där deltagarna är 15-20 år. Kulturskolan har också många kurser i stigande svårighetsgrad och för alla åldrar. Du lär dig grunderna i att agera och stå på scenen och varje läsår spelar du en föreställning för publik. Du får också skriva egna manus samt lära dig att arbeta med ljud och ljus och att lägga mask. Kulturskolan har sina lokaler i Växhuset i centrala Västerås, och teatern är fullt utrustad. Eleverna får gott om tillfällen att visa upp det de lärt sig. Det innebär att även du som vill titta på dans har nytta av Kulturskolan. Flera kulturföreningar och studieförbund i Västerås erbjuder också undervisning i teater på olika nivåer och med olika inriktning.

Våra teaterscener ger dig ett brett utbud

Du som vill se en teaterföreställning har ett brett utbud att välja mellan: allt från ungdomsverksamhet till föreställningar från professionella skådespelare. Flera scener för teater finns, bland annat i teatern som invigdes 1915 och ritades av dåvarande stadsarkitekten Erik Hahr. På Västmanlands Teater spelar man på tre scener: stora scenen, lilla scenen samt i teatercaféet där man ger soppteater och caféteater.

Så här gör du

Så här gör du

Skådespelare liggandes på rad på scen, tittar ut mot publiken.

Tills döden skiljer oss, Västmanlands teater. Fotograf: Håkan Larsson

På Kulturskolan finns teaterverksamhet från 8 år. Undervisningen sker terminsvis i Växhuset på eftermiddags- och kvällstid. Ansökan görs digitalt på Kulturskolans webbplats där du också hittar mer information. Om du inte hittar något som passar dig där kan du i stället kontakta någon av Västerås kulturföreningar eller studieförbund. Du hittar dem i föreningsregistret. Du som vill gå Carlforsska gymnasieskolans estetiska program gör det när du söker till gymnasiet.

Om du vill se en teaterföreställning kan du söka i vår evenemangskalender. Där hittar du många av de föreställningar som arrangeras i Västerås. Du kan antingen söka efter ett enskilt evenemang eller också se vilka det finns att välja mellan ett specifikt datum. Eller sök efter alla evenemang inom en särskild kategori, som till exempel teater.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Västmanlands Teater är ett kommunalförbund som har i uppdrag att stödja och utveckla teaterlivet i Västmanland. Det gör förbundet genom att erbjuda ca 250 föreställningar per år, varav hälften riktas till barn och unga. Västerås stad och Lanstinget Västmanland är huvudmän för Västmanlands Teater.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?