Logotyp
Visa sökformulär

Stipendier

 Fler än 800 personer har fått Västerås kulturstipendium. Är det din tur nu? Ansökningsperioden pågår 15 oktober - 8 december.

Västerås stads kulturstipendium

Kulturstipendiet kan sökas inom följande områden: scenkonst (musik, teater, dans), bild (konst, film, foto), kulturarv/vetenskap, litteratur samt övriga konstuttryck såsom performance. Vi ser med spänning och förväntan fram emot din ansökan! För att få söka kulturstipendiet måste du vara uppvuxen, verksam eller boende i Västerås. Du måste ha uppnått goda resultat eller visat lovande förutsättningar för en fortsatt god utveckling inom det område du söker stipendium. Sista ansökningsdag för kulturstipendierna är 8 december 2017.

Ansökningsformulär för kulturstipendium hittar du härPDF
Riktlinjer för bedömning av ansökningar till kulturstipendiumPDF

Prisutdelning på en scen

Foto: Jan Melander

2016 års stipendiater

Aida Chehrehgosha, bild - arbetstipendium 80 000 kr

Född 1979. Konstnär inom fotografi och film. Arbetar som fri konstnär inom fotografi och film, har även gjort scenografi/kostym på Dramaten, Stockholm.
Motivering: I sina fotografier bygger Aida Chehrehgosha gåtfulla rum, där hon målmedvetet med stort allvar och mod iscensätter våra/sina drömmar, erfarenheter och rädslor. Hennes ljussatta och väl komponerade bilder, med referenser till måleri, är en del av berättelser som inte lämnar oss oberörda.

John-Henrik Bentlöv, scenkonst - arbetsstipendium 80 000 kr

Född 1985. Musiker (trumpet), arrangör och kompositör som även komponerar eget material.
Motivering: John-Erik Bentlöv har etablerat sig i svenskt musikliv som en mycket driven och efterfrågad instrumentalist och arrangör. Med hjärtat i jazzen och ett öppet sinne färdas han fritt i ett vidsträckt musikaliskt landskap där lyhördheten för genre och funktion är ledstjärnor.

Kulturstipendium 20 000 kr

 • Matilda Tjerneld, SCENKONST
  Född 1984. Skådespelare.
 • Klara Espmark, BILD
  Född 1987. Textilkonstnär.
 • Birgitta Bergsten, LITTERATUR
  Född 1943. Lektor i litteraturvetenskap, författare.
 • Johan Redin, KULTURARV/VETENSKAP
  Född 1972. Fil.dr. Lektor Södertörns Universitet.
Så här gör du

Så här gör du

Här hittar du ansökningsblankettenPDF
Riktlinjer för bedömning av ansökningar till kulturstipendiumPDF

Du kan maila in din ansökan till kontaktcenter[a]vasteras.se eller så skickar du in den per post till:

Västerås stad
Kontaktcenter
721 27 Västerås

Vi behöver ha din ansökan senast den 8 december 2017.

För vem

Övriga stipendier

Jan Nilssons stipendium

Jan Nilsson, tidigare stadsbibliotekarie i Västerås, donerade i samband med sin pensionering medel i en fond vars avkastning ska användas till stipendier. Syftet med stipendiet är att stimulera utveckling och förnyelse av folkbiblioteksverksamheten i Västmanlands län. Avsikten är att stipendiaterna ska få tillfälle att studera verksamhet vid annat bibliotek i Sverige eller utomlands.

Jan Nilssons stipendium kan du söka om du är fastanställd på ett bibliotek i Västmanlands län.

Tranströmerpriset

Västerås stad inrättade 1997 ett litterärt pris för att hedra poeten Tomas Tranströmer - bosatt i Västerås under tiden 1965-2000. Prisets ändamål är att ”belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda”. Priset utdelas vartannat år till en lyriker som utses av en jury.

Stipendium till Lars Färnlöfs minne

Den årliga avkastningen från stipendiefonden till Lars Färnlöfs minne delas ut till en eller flera artister som väsentligt bidragit till utveckling och förnyelse av jazzlivet i Västerås.  Pristagaren ska både i komposition och i musicerande verka i Lars Färnlöfs anda.  

Den referensgrupp som utser pristagare består av representanter från olika delar av musiklivet i Västerås, jazzområdet är prioriterat.

Tidigare stipendiater

 • 2017 John-Erik Bentlöv
 • 2015 Monica Dominique
 • 2011 Nils Landgren
 • 2009 Joakim Milder
 • 2008 Karl Olandersson
 • 2006 Palle Danielsson
 • 2006 Fredrik Norén
 • 2003 Jonas Östholm
 • 2000 Johan Borgström
 • 1997 Magnus Lindgren
 • 1996 Magnus Öström
 • 1995 Esbjörn Svensson
 • 1994 Bobo Stenson

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

 • Maria Friberg - Dreams and Goals

  Något alla människor har gemensamt är drömmar. Men det kan vara en milsvid skillnad mellan vad vi drömmer om. För många handlar det om mat för dagen, tak över huvudet och en trygg plats att sova på. F...

 • Utställning Art of Daniel - CuLTUREN

  Sensuell konst i storformat, som till stor del är inspirerad av konststilen Art Nouveau. Utställningen kan ses som hyllning till naturen och kvinnokroppen med sina mjuka och flödande former. Daniel ha...

 • Abstrakt - Reflexioner från samlingen

  Den abstrakta konsten är icke-föreställande. Den avbildar inte någon tydlig och detaljrik verklighet eller berättelse. Abstrakt konst kan visa det vi inte har förmåga att förstå utan bara kan uppleva....

Nytt i Västerås

 • Park(ing) day

  Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?