Logotyp
Visa sökformulär

Musik

Vill du spela eller lyssna på musik? I Västerås kan du göra båda delarna! Vår stad har ett livaktigt och omfattande musikliv av både bredd och hög kvalitet.

Om verksamheten

I Västerås finns musikutbildning för alla åldrar, alltifrån små barn till högskolestuderande. På Mälardalens högskola finns utbildning i såväl kammarmusik som körsång. Många av landets mest uppskattade sångare och musiker kommer från Västerås. Inom jazz- och improvisationsmusik är Västerås ett begrepp, såväl inom landet som internationellt. Här finns dessutom ett rikt amatörmusikliv. 

För vem

Något för alla?

Carlforsska gymnasieskolans estetiska program erbjuder musik som en inriktning. Programmet är högskoleförberedande och ger dig kunskaper inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Västerås kulturskola erbjuder en yrkesförberedande musikutbildning, där deltagarna är 15-20 år. Här kan du sjunga i kör, spela i band, lära dig komponera eller spela ett instrument. Kulturskolan har sina lokaler i Växhuset i centrala Västerås. Eleverna får gott om tillfällen att visa upp det de lärt sig. Det innebär att även du som hellre vill lyssna på musik har nytta av Kulturskolan.

Västerås konserthus i kvällsljus

Flera kulturföreningar och studieförbund i Västerås erbjuder också undervisning i sång och musik på olika nivåer och med olika inriktning. Du som vill lyssna på musik har ett brett utbud att välja mellan: allt från ungdomsverksamhet till konserter med professionella musiker.

Så här gör du

Hur går det till?

På Kulturskolan finns musikverksamhet från 4 år. Undervisningen sker terminsvis på skola eller i Växhuset på eftermiddags- och kvällstid. Ansökan görs digitalt på Kulturskolans webbplats där du också hittar mer information. Om du inte hittar något som passar dig där kan du i stället kontakta du någon av Västerås kulturföreningar eller studieförbund. Du hittar dem i föreningsregistret.

Om du vill lyssna på musik kan du söka i vår evenemangskalender. Där hittar du många av de konserter som arrangeras i Västerås. Du kan antingen söka efter ett enskilt evenemang eller också se vilka det finns att välja mellan ett specifikt datum. Eller sök efter alla evenemang inom en särskild kategori, som till exempel musik och konsert.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Kulturskolan drivs av Västerås stad. Även föreningar som är verksamma inom sång och musik kan få bidrag av oss för att kunna driva sin verksamhet.

Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund som har i uppdrag att stödja och utveckla musik- och danslivet i Västmanland. Det gör förbundet bland annat genom att förmedla över 800 konserter och dansföreställningar per år och genom att på olika sätt stödja arrangörer och andra som arbetar med musik och dans. I verksamheten ingår Västerås Konserthus, Västerås Sinfonietta och Länsmusiken. Västerås stad och Landstinget Västmanland är huvudmän för Västmanlandsmusiken.

Kontakta oss

Ingen giltig användare vald.

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Park(ing) day

    Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

  • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

    Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?