Konst och museer

I Västerås finns en mängd museer, gallerior och offentlig konst.

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museums uppgift är att fördjupa kunskapen om det västmanländska kulturarvet, väcka opinion, öka insikten om det förflutna och berika perspektiven på samtiden och framtiden. Verksamheten finns i länets elva kommuner. I Västerås finns museet på Karlsgatan 2. Föremålsarkiv och verkstäder finns på WestmannaArvet i Hallstahammar. 

Västmanlands läns museum

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum grundades 1921. Här kan man ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk kulturhistoria, äta god mat och botanisera bland butiker och hantverkare. Årligen arrangeras programdagar som midsommarfirande, julmarknad, Levande museum samt konserter, kurser och föreläsningar.

Museet återskapar och visar de miljöer som människor i Västmanland levde och arbetade i en gång och verkar för att låta hus, djur,  odlingar och landskap bilda en helhet. Museet arbetar även med bevarande av levande samlingar av kulturväxter och lantrasdjur.

Vallby Friluftsmuseum

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum ansvarar för Västerås stads konstsamling som främst består av svensk 1900-talskonst och samtidskonst. De ansvarar också för den offentliga konsten i Västerås som finns runt omkring oss i staden. Västerås gator, torg och parker rymmer en mångfald av konstverk och du kan läsa mer om det på konstmuseets hemsida där de berättar om nya verk, underhållningsarbeten och andra aktuella projekt som berör den offentliga konsten.

Västerås konstmuseum

Offentlig konst – karta

Välkommen till kartan för offentlig konst i Västerås. Här presenteras ett urval av de offentliga konstverk som ägs av Västerås stad, samt ett mindre antal verk med annan ägare.

Västerås konstmuseum ansvarar för nya konstnärliga gestaltningar samt inköp och förvaltning av den offentliga konsten. Tillsammans med samlingen på konstmuseet och lånekonsten i stadens lokaler, ingår den offentliga konsten i Västerås stads konstsamling.