Logotyp
Visa sökformulär

Museer och konst

Du som vill besöka ett museum hittar ett stort utbud med olika inriktningar, allt från konst och historia till utställningar om friluftsliv och flygplan. Du kan också gå konstpromenad eller besöka något av stadens gallerier.

Om verksamheten

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum grundades 1921 och drivs idag av Västerås stad. Museet återskapar och visar de miljöer som människor i Västmanland en gång levde och verkade i. Hus, djur och odlingar bildar tillsammans en trovärdig helhet. Sedan några år pågår ett viktigt arbete med levande samlingar. Vallby visar och deltar aktivt i bevarandet av våra äldre kulturväxter och lantrasdjur.
Läs mer på Vallbys webbplatslänk till annan webbplats

Västerås flygmuseum

De flesta av de flygplan som ställs ut är i luftvärdigt skick. Museet har dessutom fyra realistiska flygsimulatorer.

Interiörbild från Västerås konstmuseum

Fotograf: Pia Nordlander, bildN

Mer information finns på Västerås flygmuseums webbplatslänk till annan webbplats

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum är en mötesplats för västeråsarna och för långväga besökare. Med konsten i centrum vill museet inspirera, utmana och väcka din nyfikenhet. Här visas utställningar med framförallt svensk och nordisk samtidskonst och med verk ur stadens konstsamling. I museet möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Verksamheten arbetar kreativt med allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Västerås konstmuseum drivs av Västerås stad och ingår i kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

Mer information finns på Västerås konstmuseums webbplatslänk till annan webbplats

Västerås veteranbåtsmuseum

Här möter du en fin samling av äldre fritidsbåtar som representerar en del av fritidsbåtens utveckling och historia.
Mer information finns hos Västerås veteranbåtsföreninglänk till annan webbplats

Västmanlands läns museum

Länsmuseets uppgift är att fördjupa kunskapen om det västmanländska kulturarvet, väcka opinion, öka insikten om det förflutna och berika perspektiven på samtiden och framtiden. Verksamheten finns i länets elva kommuner. I Västerås finns museet på Karlsgatan 2. Föremålsarkiv och verkstäder finns på WestmannaArvet i Hallstahammar.

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill man ge besökarna möjlighet att ta del av det fornnordiska livet. Bland annat kan man baka tunnbröd över öppen eld, tillverka egna rep eller lära sig mer om hantverk och ekologisk odling. Här finns Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp och allmogebåtar. Antalet båtar växer kontinuerligt. Frösåkers Brygga är ett unikt och genuint besöksmål som roar och fascinerar besökaren. På plats finns ett kafé som serverar hembakat, och Matkulturakademin Gudagott som erbjuder en annorlunda matupplevelse för grupper.

Läs mer på Frösåkers Bryggas egen webbplatslänk till annan webbplats

Engsö slott

Engsö Slott har anor från 1100-talet, och bjuder tillsammans med medeltida Engsö Kyrka på många historiska och kulturella upplevelser. Slottets nuvarande utseende och inredning kom till på 1740-talet då arkitekten Carl Hårleman skapade en ståndsmässig bostad åt greve Carl Fredrik Piper. Den fjärde våningen, liksom flyglar och ekonomihus, byggdes till och parken anlades. Men det finns kvar delar av en medeltida borg från 1400-talets slut. Slottet är restaurerat och öppet för visningar. Här finns ett barnrum där små besökare ska kunna leka och pyssla. Slottet öppnar för säsongen den 1 maj och stänger i slutet på september. Övrig tid på året är skolklasser, företag och grupper välkomna att förboka visningar, konferenser, bröllop, middagar, kandelaberpromenader och andra evenemang.

Tidö slott

Tidö Slott är ett av Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från den ärorika stormaktstiden. Axel Oxenstierna, Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra slottet 1620-1642. Arkitekter var Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin den äldre. Slottet är byggt i stram holländsk renässansstil. De tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. I 200 år ägdes Tidö av den oxenstiernska familjen till 1840.

Läs mer på Tidö slotts webbplatslänk till annan webbplats

Offentlig konst i Västerås

Den offentliga konsten finns runt omkring oss i staden. Västerås gator, torg och parker rymmer en mångfald av konstverk.

Via länklistan når du en karta över offentlig konst i Västerås. Klicka på en punkt för att få mer information om konstverket. Du kan också söka på konstnärers namn för att få veta mer om konstverket.. Du kan även använda vår konstpromenadkarta. Den ger förslag på olika promenader och går att hämta på bland annat Karlsgatan 2 och Turistbyrån. Kartan finns också som en pdf på museets hemsida om du vill skriva ut den själv. Via QR-koden på kartans baksida hittar du kompletterande texter kring verken med fokus på konstnärerna.

Konst i Västmanland

Via länken hittar du information om konstnärer, gallerier, museer, konstprojekt och offentlig konst i hela länet.

Domkyrkan

Västerås domkyrka med sina äldsta delar från 1200-talet är en verklig sevärdhet. Här finns stora konstskatter, men också moderna kontraster, ovanliga i en helgedom av det här slaget. Kyrkan blev genomgripande restaurerad senast 1958 – 1961 under professor Erik Lundbergs ledning. Då installerades flera helt nya detaljer, t.ex. predikstolen av keramik med gröngul glasyr, högaltaret med ett murverk på framsidan som ska föra tanken till händer knäppta i bön. I domkyrkan finns det 163 intakta gravstenar och Erik XIV:s jordfästes och gravsattes i kyrkan. Västerås domkyrka är en världsattraktion värd tre stjärnor. I Guide Michelin förklaras tre stjärnor med:"Värd en resa".

Kontakta oss

Ingen giltig användare vald.

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Sommartider: 7.30-16.00 (Från måndagen den 26 juni till fredagen den 18 augusti)
Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Bra länkar

Museer och konst

Sök bland alla museer och konst i Västerås

Museer och konst i bokstavsordning

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Det här händer i Västerås

  • Sommarbio på Lögastrand

    För fjärde sommaren i rad bjuder vi på gratis utomhusbio på Lögastrand. Precis som förra året visar vi filmer som ni röstat fram. Årets filmer är Fantastiska vidunder och var man hittar dem, samt Capt...

Nytt i Västerås

  • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

    Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?