Logotyp
Visa sökformulär

Dans

Vill du titta på ett dansuppträdande eller dansa? Vill du uppträda med din dans eller vill du dansa till exempel på dansbana? I Västerås kan du göra allt! Vår stad har ett omfattande kulturliv med både dansuppvisningar och möjlighet att själv dansa allt från showdans till folkdans.

Dansutbildningar och evenemang

I Västerås finns dansutbildning och evenemang för alla åldrar, från små barn till seniorer.

Estetiska programmet

Carlforsska gymnasieskolans estetiska program erbjuder dans som en inriktning. Programmet är högskoleförberedande och ger dig kunskaper inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Västerås kulturskola

Västerås kulturskola erbjuder en studieförberedande dansutbildning, där deltagarna är 15-20 år. På Västerås Kulturskola finns olika kurser inom dans. Här kan du bland annat dansa balett, streetdans och jazz. Skolan har även dansgrupper för barn med särskilda behov – Växdans. Kulturskolan har sina lokaler i Växhuset i centrala Västerås. Eleverna får gott om tillfällen att visa upp det de lärt sig. Det innebär att även du som hellre vill titta på dans också har nytta av Kulturskolan.

Kulturföreningar och studieförbund

Flera kulturföreningar och studieförbund i Västerås erbjuder också undervisning i dans och musik på olika nivåer och med olika inriktning. I Västerås finns även folkdansgille och dansbanor som erbjuder pardans. 

Uppleva dans

Du som vill titta på dans har ett brett utbud att välja mellan: allt från ungdomsverksamhet till föreställningar med professionella dansare. Du kan söka i vår evenemangskalender för att se aktuellt utbud.

Så här gör du

Så här gör du

På Kulturskolan finns dansverksamhet från 4 år. Undervisningen sker terminsvis i Växhuset och Carlforsska på eftermiddags- och kvällstid. Ansökan görs digitalt på Kulturskolans webbplats där du också hittar mer information.länk till annan webbplats Om du inte hittar något som passar dig där kan du i stället kontakta du någon av Västerås kulturföreningar. Du hittar dem i föreningsregistret.

Om du vill titta på dans kan du söka i vår evenemangskalender. Där hittar du många av de uppträdanden som arrangeras i Västerås. Du kan antingen söka efter ett enskilt evenemang eller också se vilka det finns att välja mellan ett specifikt datum. Eller sök efter alla evenemang inom en särskild kategori, som till exempel musik och dans.

Balettdansös

Fotograf: Robie Törnell

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Kulturskolan drivs av Västerås stads kulturnämnd. Vi ger också ekonomiskt stöd till föreningar med dansprofil och för offentliga dansarrangemang. Vi stöder utvecklingsprojekt inom dans, teater och musik eller kombinationer av konstarterna.

Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund som har i uppdrag att stödja och utveckla musik- och danslivet i Västmanland. Det görs bland annat genom att förmedla över 800 konserter och dansföreställningar per år och genom att på olika sätt stödja arrangörer och andra som arbetar med musik och dans. I verksamheten ingår Västerås Konserthus, Västerås Sinfonietta och Länsmusiken. Västerås stad och Landstinget Västmanland är huvudmän för Västmanlandsmusiken.

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Park(ing) day

    Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

  • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

    Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?