Logotyp
Visa sökformulär

Barn- och ungdomskultur

Visste du att Västerås är Loreens och graffitipionjären Puppets hemstad? Delar av dansgruppen Bounce är också uppvuxna i Västerås. Här finns Gycklargruppen TRiX, nationella lajvkonventet Prolog, festivalen MusikRUM för unga musikanter och mycket mer. Staden har ett brett utbud av utbildningar, skolor och föreningar för dans, musik, teater och nycirkus. I Västerås står barn och ungdomar i centrum. Här kan du uppleva och skapa alla sorters kultur.

Om verksamheten

Västerås kultur-, idrotts- och fritidsförvaltning producerar och samordnar barnkultur för förskolan, barn och unga både på skoltid och fritid och för barnfamiljer både centralt och i stadsdelarna. Vi arbetar för att skapa många arenor för ungdomskultur och i olika former. Du som är ung i Västerås är mycket välkommen till oss med dina idéer och projekt. Hos oss är ingenting omöjligt!

För vem

Något för alla

Ungdomar upp till 18 år kan gå gratis på många konserter på Västerås Konserthus. Du som är 10-15 år kan prova på olika kulturaktiviteter som teater, film, musik. lajv och parkour via Try It IDA. Det är gratis. Det finns gratis lajv på Östra holmen varje sommar där du kan vara med en eller flera dagar. På sommaren erbjuder vi gratis veckovisa workshops för skollediga där du får prova på till exempel cirkus, teater och film. De flesta kulturinstitutioner som biblioteket, muséerna och kulturhusen har gratis eller billiga aktiviteter och föreställningar för barn. Det finns mycket att se och göra genom Kultur i stadsdelarna.

Så här gör du

Hur går det till?

Vi har ett omfattande utbud både för barn och för dig som är ung.

Kultur för barn

Västerås stad erbjuder barn att under sommarlovet kostnadsfritt delta i veckolånga workshopar som t.ex. cirkusskola, teaterskola och filmskola. Vi har också andra återkommande evenemang med bra kulturaktiviteter för barn: Bullan är en scen för familjeföreställningar och en av de populäraste mötesplatserna för de minsta. Åasen på Cityfestivalen, Västerås Barnfestival, Kulturnatten och på Djäkneberget firar vi nationaldagen. Är du intresserad av att delta i sommarlovets workshops kontaktar du oss på Västerås Kulturcentrum. Kontaktuppgifter finns längre ned på sidan. I länklistan nedan finns länk till Bullanscenens egen webbplats. Där finns också länk till Kulturnatten och Cityfestivalen.
Här hittar du höstens program för Bullan-scenen på CulturenPDF

Barn spelar instrument

Fotograf: Pia Nordlander, bildN

Kultur för unga

Ung Kultur Möts, UKM

UKM vill skapa scener för dig som är 13-20 år. Spelar du piano eller kan du jonglera med facklor och stå på händer samtidigt? Längtar din rockmusik ut ur garaget? Ligger det dikter i din skrivbordslåda som väntar på publik? Har du skapat nya Mona Lisa? Skapar du morgondagens kultur? Älskar du att få vara med där det finns andra som du? Då är UKM din grej! UKM genomförs på flera platser i landet. Från varje plats utses en representant att delta i en länsfestival och från länsfestivalen en representant att delta i UKM Riks.
Vill du veta mer om UKM kan du kontakta oss på Västerås Kulturcentrum, kontaktuppgifter finns längre ned på sidan.

MusikRum Västerås

"Ung festival med glimten i Örat" Under ett par dagar i maj fylls Västerås av tusentals musicerande ungdomar från hela landet. Konserter ges på ett flertal platser runtom i centrum. MusikRum har en egen webbplats, se länk i länklistan nedan.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Kulturstöd och arrangemang är en del av Västerås kultur-, idrotts- och fritidsförvaltning. Vi är stadens enhet för allmänkultur och stöttar kulturaktiviteter för alla åldrar runt om i staden. Vårt syfte är att inspirera, informera, samordna och förmedla. Vi samarbetar med professionella kulturaktörer, lokala föreningar, studieförbund med flera. Vi arrangerar också Ung Kultur Möts.

Vi förmedlar aktiviteter för barnfamiljer och för skolungdomar. Vi driver också Bullan, en scen för familjeföreställningar.

Vår kulturgaranti ger varje grundskoleelev från förskoleklass till årskurs 9 ett erbjudande om en kulturupplevelse varje läsår. Dessutom kan barn och ungdomar delta i kostnadsfria program via de stora lokala kulturinstitutionerna. Vi samordnar Skapande skola, olika projekt med elevernas skaparkraft i centrum.

Vi verkar även för generationsöverskridande möten och är arrangör för nationaldagsfirandet på Djäkneberget, aktiviteter i samband med Förintelsens Minnesdag och är delarrangör i Cityfestivalen och Världskulturfestivalen. Vi ingår även i Finnet, ett nätverk för att lyfta fram kultur med finsk anknytning.

Två gånger per år ger Västerås kulturcentrum ut foldern Kulturprogram för barnfamiljer. Den skickas ut till alla förskolor och finns att hämta på flera publika platser, t.ex. stadens bibliotek.

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Sommartider: 7.30-16.00 (Från måndagen den 26 juni till fredagen den 18 augusti)
Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

  • Sommarbio på Lögastrand

    För fjärde sommaren i rad bjuder vi på gratis utomhusbio på Lögastrand. Precis som förra året visar vi filmer som ni röstat fram. Årets filmer är Fantastiska vidunder och var man hittar dem, samt Capt...

Nytt i Västerås

  • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

    Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?